Profimedia/Cropix
GOLEMA ULAGANJA

Pokreću se dva nova TV programa, HNL se vraća i na HTV, a evo i kako će se ubuduće zvati naša liga!

Ovo je najveći poslovni uspjeh Kuće nogometa u povijesti. Otkrivamo i koliko će dobiti klubovi...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. veljača 2022. 20:16

HNS je prodao TV prava i naslovno sponzorstvo za 11 milijuna eura godišnje, to je najveći poslovni uspjeh Kuće nogometa u povijesti, otkako HNS postoji kao samostalan državni nogometni savez. Dosad se najviše hvalio srebrom i broncom za Svjetskog prvenstva, te su medalje najvažnije za sve nas, ali ipak su djelo momčadi i izbornika, potom klubova koji stvaraju igrače i tek nakon toga Saveza.

Ovaj sklopljeni ugovor zasluga je predsjednika Marijana Kustića koji je imao jasan plan, bio čvrst i ustrajan te suradnika. Tako je drugoligaški stoper Kustić, kako su ga neki znali oslikavati, u pola godine mandata potukao Zlatnu kopačku Davora Šukera u jednom od ključnih predsjedničkih poslova. Je li u tome prste imala i državna politika, jer Kustić je istaknuti član HDZ-a, ili samo HNS-ova politika, kako nas uvjeravaju u Hiltonu, nije presudno.

Nakon dvije runde razgovora sa zainteresiranima u ponedjeljak je i pismeno sletjela dogovorena ponuda Hrvatskog Telekoma, a isti dan Izvršni odbor potvrdio je prodaju starom i sada opet novom partneru za devet milijuna eura po sezoni na četiri godine, ali uz to dolazi i 1,5 milijuna eura sezonski od glavnog sponzora kladionice SuperSport te 500.000 eura na ime prava za klađenje. Cijeli taj novac podijelit će klubovi Prve HNL te drugoligaši, futsal, ženski nogomet, klubovi za juniorske utakmice…

Hrvatski Telekom je preuzeo pravo emitiranja oko 300 utakmica godišnje, a dodatno će platiti i kompletnu produkciju što će ga stajati još oko tri milijuna eura. Golemo je to ulaganje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Kako je bilo medijskih napisa da će trošak produkcije biti oduzet od te svote te da će klubovi od devet milijuna eura televizijskih prava podijeliti samo šest, pitali smo HNS koji je odgovorio: - Troškove produkcije snosi korisnik licence, dakle nisu uključeni u iznose koje smo objavili.

Iako je "brak" s Endorphine Magine propao i prije nego što je konzumiran, rasplet je pokazao da je HNS prije dvije godine sa Šveđanima, koji su registrirali tvrtku u Londonu, zapravo napravio kraljevski posao. Nije zaživio, ali je ispao savršen manevar jer postavljeni su novi kriteriji za televizijska prava pa će sada klubovi od tog istog HT-a, koji je i dosad držao HNL, dobivati gotovo pet puta više. Podsjećamo, upravo istječe ugovor koji je na snazi od 2019. godine. Po njemu je nositelj TV prava tvrtka VOX-nogomet, koja ih je preprodala HT-u, a on ih je kao posrednik prenio na HD-WIN Arena Sport.

Damir Mišković, prvi čovjek Rijeke i dopredsjednik HNS-a, doveo je na razgovore 2020. prvo Talijane, potom Šveđane, potonji su tada bili konkretniji, ali nisu mogli naći partnere u Hrvatskoj koji bi prenosili utakmice i ponuditi bankovna jamstva. Premda je fijasko tog projekta Miškovića sigurno zabolio, a neki su pripremili i otrovne strelice, pokazalo se da je zajedno s Kustićem bio vizionar.

Finalni rezultat je po svim stavkama bolji nego što bi bio s Endorphine Magineom. I viši na godišnjoj razini, ali i kraći jer ne traje deset nego četiri sezone što otvara mogućnost da se potom pregovara o još boljem. Od 11 milijuna eura klubovi Prve HNL imat će oko 9,5. Najviši rang zvat će se SuperSport liga, a kako će biti puno ime tek se dogovoriti HNS i sponzor. Postoje ideje tipa Premier SuperSport liga… Druga liga će formalno nositi naziv Prva liga, a treći stupanj će službeno biti Druga liga.

HT i SuperSport prvo su usmeno najavili ponudu od osam milijuna eura, no potom se oglasio A1 koji je bio spreman povećati ulog te je pismeno HNS-u dostavio cifru za koji se neslužbeno govori da je bila 9,5 milijuna eura. Intrigantan potez jer A1 nikad ranije nije pokazivao zanimanje za hrvatski domaći nogomet. No, HT je bio uporan da je to njihovo i izašao je sa spomenutim brojkama. Predstavio je daleko razrađeniji i jasniji poslovni projekt, tvrde u Savezu. Treću službenu ponudu poslali su Sportklub i AB SportConsulting na 3,5 milijuna eura. Savez je imao pravo zaključiti ugovor izravnom pogodbom, nije bio dužan raspisati javni natječaj.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Hrvatski Telekom najavio je pokretanje dva nova sportska televizijska kanala na kojima će ići prijenosi. Dakle, to više neće biti Arena Sport. Sigurno će se moći gledati na MaxTV-u, a HT će se tek oglasiti hoće li to biti u sklopu postojećeg sportskog paketa kao što govore neke najave ili će se ipak morati dodatno plaćati. Imaju li šanse HNL gledati i ljudi koji koriste usluge drugih operatera, to je pitanje na koje će također odgovoriti HT.

Velika je novost da se HNL nakon 11 godina vraća na HTV. To je bio uvjet HNS-a. Na tome su baš inzistirali. Vjerojatno će se raditi o susretu nedjeljom, međutim koji će to biti dvoboj, derbi ili utakmica tipa Istra 1961 - Slaven Belupo ovisi o tome koliko je Hrvatska televizija spremna platiti HT-u. Što više daju, imat će jače dvoboje. To se tek treba dogovoriti.

Klubovi Prve HNL će se sastati kako bi utanačili način raspodjele. Budući da je na stolu 9,5 milijuna eura to je gotovo milijun po klubu, no samo dio novca će ići svima jednako, a ostalo će ovisiti o plasmanu i atraktivnosti prvoligaša. Zato bi prvak mogao imati dvostruko više nego posljednji. Ideja je da se uvede i sustav tzv. padobrana, da dio kolača pripadne i onome tko ispadne iz lige kako ne bi preko noći ostao bez svega. Dosad su klubovi primali isplate u deset anuiteta tijekom sezone, vjerojatno će tako biti i dalje, dakle prva lova trebala bi stići već u srpnju ili kolovozu.

Za Dinamo, Hajduk, Osijek ili Rijeku, koji imaju europske ambicije, godišnji prihod od osam ili deset milijuna kuna neće jamčiti veće rezultate na kontinentalnoj sceni jer, objektivno, HNL nikad neće biti engleska Premier liga, čak i da preuzme slično ime, kako bi se od TV prava moglo živjeti. No, svima će to itekako biti vrijedno, a pogotovo ostatku lige koji sada živi sa dva-tri milijuna eura godišnje. Ili čak s manje. Ako svatko bude imao zajamčeno 4,5-5 milijuna kuna, pokrit će najmanje trećinu proračuna. Što je ogroman iskorak, a svi bismo bili sretni da za četiri godine bude i bolje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 20:52