TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
DAMBRAUSKAS UOČI GORICE

‘Rijeka nas nije nadigrala, a navijače moramo iskoristiti kao gorivo! Velike momčadi ne gube dvije zaredom‘

Utakmicu s Goricom u polufinalu Hrvatskog kupa najavio je trener Valdas Dambrauskas
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. ožujak 2022. 16:20

Pred velikim imperativom je Hajduk, ali svjestan je Litavac što znači današnja utakmica za njegovu momčad i cijeli klub.

- Svaka sljedeća je za Hajduk uvijek najvažnija, tako i Gorica u polufinalu Kupa.

Nakon susreta s Rijekom najavili ste da ćete napraviti analizu s ciljem pronalaska vlastitih pogrešaka.

- Analizirali smo utakmicu više puta. Prva pogreška je energija s kojom smo krenuli u utakmicu. Prije utakmice sam rekao da su momčadi izjednačene, ali imali smo jasan plan kako neutralizirati njihove najbolje igrače. U obrani smo dobro stajali, ali jedan pogodak promijeni utakmicu. Kada je Rijeka u prvoj prilici ušla u kazneni prostor, zabili su zgoditak, a mi potom nismo kreirali prigode. Do utakmice s Rijekom imali smo tri pogotka po utakmici, a Rijeci smo zabili samo jedan. Imali smo inicijativu, ali nismo znali rastvoriti njihovu obranu. Iz svlačionice smo izašli puno odlučniji, vratili smo se u utakmicu. Što se tiče taktike, to je jedan od onih dana kada se ne treba pričati o taktici. Tražiš pogodak, a onda protivnik uđe jednom u tvoj kazneni prostor i zabije. Nismo bili na najvišoj razini naše izvedbe, ali danas se nadam sasvim drukčijem scenariju.

Hoćete li napraviti promjene u sastavu?

- Da, bit će promjene, jer rotacije su normalne. Ali, neću kazati koje su promjene.

Svaka je utakmica "povijesna" za Hajduk, ali poslijepodnevna je vrijedna finala i s pravom nosi epitet važne.

- Privilegiran sam igrati povijesne utakmice za Hajduk. Klub se bori za nešto i jedan poraz nas neće zaustaviti na našem putu. Bit ćemo uporni. Ne mislim sutra na finale Kupa, jer moja energija usmjerena samo na srijedu. Ne letim prema finalu Kupa.

Tri gola ste primili u igri s tri stopera, hoćete li mijenjati sustav?

- Neću vam govoriti o tome hoću li mijenjati sustav. Nogomet nije podijeljen između napada i obrane, sve je zajedno. Mijenjati ili ne, uvijek se javlja isto pitanje. Svi optužuju sustav, ali ako promijenim na četiri pa se nešto loše dogodi, opet će biti po treneru da ne zna što radi. Nogomet se igra s principima, a moji igrači trebaju znati na kojim principima počiva naša igra. Mi nismo bili nadigrani od Rijeke prošle subote, to je bitno za naglasiti. Bili smo nadigrani u utakmici koju smo dobili na Rujevici. Međutim, ne smijemo promašiti loptu, moramo biti više koncentrirani.

Jeste li dojma da Kalinić i Livaja okupiraju isti prostor?

- Kada igrate 3-5-2 dva napadača moraju biti blizu jedan drugog da se podržavaju. Međutim, kada izgubiš utakmicu, onda je sve loše. Ali, ja vam kažem, nije sve tako crno. Kada pogledate kako su surađivali Livaja i Kalinić protiv Belupa, onda dobijete sasvim drukčiju sliku. Slična situacija je bila i kod našeg pogotka protiv Rijeke. U njihovoj kombinaciji također. Ono što trebamo je smirenost i kvalitetna analiza utakmice. Treba nam više strpljenja.

Kao trener ste smireni, ali kako ćete igrače zaštiti od pritiska?

- Jedino brinem kako će igrati, moj fokus je pripremiti Goricu, a ne mislim na pritisak. Igrači su profesionalci i njihov je posao igrati što bolje mogu. Analiziramo, imamo pojedinačne priče, ali proces se ne mijenja. Na putu prema našem cilj u bit će prepreka, ali mi smo ujedinjeni u svlačionici, zajedno s navijačima.

Nakon dva i pol mjeseca vratio se Poljud na puni kapacitet tribina.

- To je najbolja vijest za Split, jer želim da na tribinama bude što je više moguće navijača. Moramo iskoristi navijače kao naše pogonsko gorivo. Ponekad se kod lošeg rezultata dogodi negativni odjek, ali imajte na umu da smo izgubili jednu u zadnjih 12 utakmica. Kada ste u sredini tablice, onda je problem. Ali, mi smo u vrhu i borimo se za najviše ciljeve. Zašto onda ne bi bili puni samopouzdanja zašto navijači ne bi vjerovali u nas. Bit će teških trenutaka, ali u tim trenucima treba znati reagirati. Velike momčadi ne gube dvije zaredom.

Kako doživljavate Goricu, jer iako su gosti u nizu poraza, Kup je jedna utakmica koja nudi prigodu na obje strane?

- Te priče favorit ili ne favorit, mene uopće ne zanimaju. U polufinalu Kupa je sve moguće, jer posebna je utakmica. Imaju gosti kvalitetu u svim segmentima, opasni su, a pritom nemaju što izgubiti do kraja sezone. Završili peti ili deveti nije im razlika, zato je Kup njihova prigoda za bolji završetak sezone. Sigurno je da će biti koncentrirani i odigrat će najbolju utakmicu sezone na Poljudu. Ali, i za mene je glavni cilj odigrati našu najbolju utakmicu u polufinalu.

Jeste li vježbali kaznene udarce?

- Kada smo počeli pripreme, igrali smo tri utakmice u kojima smo pucali kaznene udarce nakon odigranih 90 minuta. To je bio naš najbolji trening jedanaesteraca. Pripremljeni smo za sve scenarije, ali nadam se da nam neće trebati kazneni udarci.

Krovinovića neće biti u kadru

Kakva je situacija s Lovrom Kalinićem koji je zbog viroze propustio tri posljednje prvenstvene utakmice?

- Lovre Kalinić je u punom treningu bio i prošlog tjedna, ali zadnju večer prije utakmice s Rijekom vratila mu se temperatura, iznenađujuće za navijače i sve vas nije bio u kadru za jadranski derbi. No, vjerujem da će biti u momčadi za Goricu - kazao je Dambrauskas i dodao:

- Krovinović se na trening vraća u četvrtak i neće biti na raspolaganju za Kup.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 17:04