Goran Tomić

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
PRIHVATILI ULOGU AUTSAJDERA

Rijekin trener želi pojačanja i ne skriva trofejne ambicije: ‘Cilj nam je osvojiti još jedan Hrvatski kup‘

Druga najbolja momčad uzbudljivog jesenskog dijela prvenstva krenula s pripremama
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 06. siječanj 2022. 14:37

Press-centar HNK Rijeka, koji nosi ime “Orlando Rivetti” prema preminulom doajenu sportskog novinarstva u Hrvatskoj i velikom ljubitelju Rijeke i nogometa uopće, dugo već nije bio tako pun. Što zbog COVID-mjera, koje tijekom prvenstva ne dopuštaju održavanje konferencija za medije uoči i nakon utakmica, što zbog velikog interesa javnosti o planovima Rijeke uoči priprema za najneizvjesnije proljeće na prvoligaškim travnjacima. Nikada do sada u povijesti države četiri kluba nisu pretendirala na naslov, od kojih tri imaju jednaki broj bodova. Jedan od njih je i Tomićeva Rijeka, red je bio “šefu” prvom dati mikrofon...

- Prije svega, želim svima sve najbolje u novoj godini i ovim putem. Okupili smo se 3. siječnja u večernjim satima nakon kratke pauze koja nam je jako dobro došla svima i puni energije ulazimo u nastavak sezone. Želimo nastaviti tamo gdje smo stali, sigurno da želimo zadržati taj nivo igara koji smo imali u prvom dijelu polusezone, biti konkurentni do kraja. S puno optimizma ulazimo u nastavak sezone - kazao je u uvodu Tomić, na što se nadovezao i dokapetan Nino Galović, uz nadu da će momčad stabilizirati još više i na prvoligaškim travnjacima pružati što bolja izdanja.

Tri nova lica

Momčad će se do 9. siječnja pripremati na, kako se sada čini, kišnoj i hladnoj Rujevici, kada slijedi odlazak u Umag i brušenje forme na igralištima Stella Maris sve do 21. siječnja.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Ono što navijače svakako najviše zanima su – pojačanja. Klubovi u samom vrhu već su napravili nekoliko zvučnih transfera ili rade na njima, Rijeka se u toj priči još uvijek drži prilično rezervirana. Ono što se moglo primijetiti neka su nova imena na popisu igrača koji su se pojavili na prvom treningu, Za sada su to samo prinove ili zalog za neka buduća vremena. Na probu je iz Nigera stigao Ibrahim Djibrila, mladi stoper visok gotovo dva metra, koji bi mogao biti zanimljiv riječkoj struci i kojem će se kroz pripreme pružiti mogućnost ostanka i potpisa ugovora. Iz RNK Split u Rijeku je stigao i 17-godišnji veznjak Marino Kukoč, dok je iz drugoligaša Solina u Rijeku stigao branič Duje Dujmović, 18-godišnjak koji je protekle polusezone skupio 365 seniorskih minuta za svoju donedavnu momčad.

- Znam na koji način naš klub funkcionira i znam da ćemo morati biti spremni izgubiti neke od najkvalitetnijih igrača koje imamo. S druge strane, naći ćemo najbolja rješenja da ih nadomjestimo, onako kako smo radili i za sada. Znate kako svaki trener kaže, uvijek nam trebaju dva nova igrača, ha-ha, tako i nama, naravno da bih to volio. No, prvenstveno dolasci igrača ovise o odlascima u ovom trenutku. Generalno, u napadu smo jako dobro popunjeni, tu imamo široku konkurenciju, dok bi u obrani i veznom redu možda trebalo dodati malo “svježe krvi” - dodao je Tomić.

Uloga autsajdera

Rijeka je svjesno, moglo bi se reći i namjerno, prihvatila titulu “underdoga” u borbi za najviše dosege, no to nipošto ne znači da ih se - odrekla. Uostalom, to dosadašnji rezultati, kao i igra kroz veći dio protekle polusezone, svakako sugeriraju. Družina s Kvarnera u pripreme ulazi kao momčad s jednakim brojem bodova kao i prvi Dinamo kojeg je izbacila u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa, a u istom natjecanju u polufinalu na svojoj Rujevici dočekuje Osijek. Ima li priča u svlačionici kada je naslov u pitanju?

- Uopće o tome ne pričamo. Idemo svojim putem iz utakmice u utakmicu istim onim putem i ciljem s početka sezone. Još je daleko gledati taj sam kraj sezone. Primarni cilj svi znaju, to je osiguravanje Europe, sve više od toga itekako želimo i učinit ćemo sve da to i napravimo, no u ovom trenutku imamo još puno utakmica ispred sebe za takva razmišljanja. Na samom početku, u uvodnih pet-šest kola, očekuju nas jako teške utakmice, to bi moglo usmjeriti sezonu. Nakon toga dolazi i polufinale Kupa, naravno da nam je cilj osvojiti to natjecanje. Ima još vremena za dublje analize - kazao je Tomić.

Niti igrači među sobom ne zamaraju glavu prvim mjestom. Tko će biti prvak?

- Teško pitanje, da znam odgovor na to igrao bih kladionicu, ha-ha. U svakom slučaju prvenstvo je neizvjesno i mislim da će tako biti do samog kraja. Mi o tome ne razmišljamo, ali ako budemo konkurentni posljednjih nekoliko kola, onda se imamo pravo tome i nadati. Do tada isključivo mislimo samo na sljedeću utakmicu. Moja polusezona? Iskreno, ne mogu biti skroz zadovoljan s obzirom na to da sam imao ozljedu koja me odvojila s terena mjesec i pol dana, bio sam izvan ritma. Nakon toga, kada ekipa igra jako dobro i u samom je vrhu lige, nije lako niti ući ponovo u najboljih 11. S te strane nisam zadovoljan osobno. Kao momčad, možemo biti zadovoljni učinjenim, da nam je ovo netko ponudio prije prvog kola siguran sam da bi svi potpisali ovakav rasplet - dodao je Galović.

Fokus na obrani

Poseban naglasak Tomić i ostatak stručnog stožera stavit će na obranu, koja je u nedavno završenoj polusezoni primila velik broj golova, posebno ako se usporede preostale tri momčadi iz vrha ljestvice. No, mjesta za napredak ima i u napadu, dijelu momčadi koji je ostavio najbolji dojam. Uostalom, Rijeka je postigla i najviše golova ove polusezone, njih čak 42.

- Veliku većinu sezone smo dobro odigrali. Pred sam kraj prvenstva krivulja forme je krenula prema dolje i zbog toga nam je i pauza došla u pravo vrijeme. Sigurno se možemo poboljšati, zadržati ono prepoznatljivo i dobro, a nedostatke ispraviti. Što se napada tiče, bez obzira na to što smo tu jako dobro izgledali, prostora za biti još bolji imamo. Tu prvenstveno mislim na Obregona i Vučkića, imamo tu i Bušnju i Vuka, koji su manje participirali, ali su pokazali svoju kvalitetu. U tom segmentu, bez obzira na postignuti broj golova, možemo još bolje. No, fokus će nam biti na obrani, ne smiju nam se događati neke pogreške koje su nam se događale u prvom dijelu sezone - objasnio je Tomić za kraj.

Fućak bi nam dobro došao, no to nije pitanje za mene

Kristian Fućak bio je na korak do prelaska u Rijeku, uostalom, i sam je izjavio da mu je to velika želja, na kraju se dogodio "kopernikanski" obrat i Grobničan, koji je bio jedan od najboljih drugoligaških igrača u protekloj polusezoni, postao je igrač – Osijeka. Takav rasplet još više čudi ako se zna da je nekolicina igrača Rijeke na posudbi u Orijentu 1919. i da ti dobrosusjedski odnosi, odnosno, suradnja dva riječka kluba, traje već duži niz vremena. Logično bi bilo da najbolji igrač Orijenta završi u Rijeci.

- Ne bih ja to puno komentirao, ja sam došao u ožujku ovdje, a ta suradnja s Orijentom 1919. traje i duže od toga. To je više pitanje za predsjednika i sportskog direktora, oni sigurno o tome znaju više. Fućak kao igrač? Pa, sigurno da je to igrač koji bi bio dobrodošao u naš kadar. Pokazao je svoj puni potencijal u Orijentu i kao takav bi nam dobro došao, međutim, nisam bio uključen u nikakve razgovore i oko toga vam ne mogu reći ništa.

Bogati roster i prijateljski dvoboji

Na prvom treningu treneru Goranu Tomiću i stručnom stožeru pojavili su se sljedeći igrači: Haris Vučkić, Denis Bušnja, Ivan Tomečak, Domagoj Pavičić, Andrija Vukčević, Ivan Lepinjica, Jorge Obregon, Adam Gnezda Čerin, Martin Zlomislić, Roko Jurišić, Nediljko Labrović, Nino Galović, Matej Vuk, Robert Murić, Prince Ampem, Andrej Prskalo, David Nwolokor, Filip Braut, Lindon Selahi, Mikhail Merkulov, Mato Stanić, Ivan Smolčić, Adrian Liber, Niko Galešić, Josip Drmić, Anton Krešić, Noel Bodetić, Dominik Simčić, Jetmir Ameti, Admir Bistrić, Djibrila Ibrahim, Bernard Karrica, Marino Kukoć i Duje Dujmović.

Issah Abbas treninzima se priključio jučer u popodnevnim satima, dok će Darko Velkovski, naravno uz dozvolu kluba, s treninzima početi danas.

Riječku ekspediciju u Umagu čekaju četiri prijateljska susreta. Prvi susret na rasporedu je 12. siječnja sa slovenskim prvoligašem Domžalama, tri dana kasnije slijedi ogled s Bravom iz Ljubljane, još jednim slovenskim klubom. Potom je 20. siječnja na rasporedu odmjeravanje snaga s mađarskim drugoligašem Budafokijem, dok je dan kasnije za posljednji dan priprema i "generalku" u Umagu izabran Slovačko, trenutačno četvrtoplasirani klub najviše češke lige.

Smolčić preskočio trening zbog - viroze

Na predstavljanju uoči početka priprema i nastavka natjecanja nije bilo kapetana Rijeke Hrvoja Smolčića. Nije Smolčić odletio prema Frankfurtu, ovog puta spriječila ga je viroza, baš kao i Joaa Escovala i mladog Noela Bilića. koji će također preskočiti nekoliko uvodnih treninga. Trener Tomić nije mogao ništa više reći od onoga što se zna, da je bundesligaš Eintracht ozbiljno "zagrizao" za kapetana Rijeke, da je cijena koju su ponudili oko 2,5 milijuna eura, kao i to da je Smolčić još uvijek igrač kluba s Kvarnera.

RIJEKIN PROLJETNI HNL

21. kolo Dinamo - Rijeka

22. kolo Rijeka - Lokomotiva

23. kolo Osijek - Rijeka

24. kolo Rijeka - Šibenik

25. kolo Hajduk - Rijeka

26. kolo Rijeka - Slaven Belupo

27. kolo Hrv. dragovoljac - Rijeka

28. kolo Gorica - Rijeka

29. kolo Istra 1961 - Rijeka

30. kolo Rijeka - Dinamo

31. kolo Lokomotiva - Rijeka

32. kolo Rijeka - Osijek

33. kolo Šibenik - Rijeka

34. kolo Rijeka - Hajduk

35. kolo Slaven Belupo - Rijeka

36. koloRijeka - Hrv. dragovoljac

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:06