Ivan Perišić i Luka Modrić odigrali su još jednu sjajnu sezonu

 VLADO KOS/Cropix
TROFEJ NOGOMETAŠ 2022.

SN ANKETA: Mogu li Perišić i Livaja ‘skinuti‘ nedodirljivog Modrića? Bivši Vatreni objasnio Lukin fenomen

. Tko je bio najbolji hrvatski igrač u sezoni 2021./2022.?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. lipanj 2022. 22:19

Luka Modrić devet je puta slavio u najprestižnijoj kategoriji izbora Trofej Nogometaš. Ili točnije - svih devet puta. I naravno da je zaslužio nominaciju i jubilarni, deseti put. Real Madrid je osvajač Lige prvaka, Real je i prvak Španjolske, a Luka Modrić usprkos 36 godina i dalje u Kraljevskog klubu ima jednu od najvažnijih uloga u momčadi.

Kako objasniti fenomen Luke Modrića? Legendarni Vatreni, a danas predsjednik Hrvatske udruge nogometni sindikat Dario Šimić ima jasan odgovor.

- Luka je fenomen po svim pitanjima čak i na svjetskim razinama. Kad takav igrač osvaja individualne trofeje, onda mu možeš samo čestitati. Mislim da nitko u Hrvatskom nogometu ne dvoji da je on doista svih tih devet godina bio najbolji. Neki međutim dvoje o tome je li baš on trebao primiti svih devet “Trofeja Nogometaš”, jer su neki drugi znali imati rezultatski bolju sezonu. Iskreno, nemam baš nikakvih upitnika po svim tim pitanjima. Ovo je izbor igrača koji igraju Prvu HNL, to su dečki koji žive od nogometa i koji žive za nogomet. Poštenije i kvalitetnije od toga ne može. Kad takvi izaberu najbolje, onda nemamo razloga postavljati bilo kakva pitanja. Luka je čudesan igrač, a “Trofej Nogometaš” je izazov za svakog igrača, trofej koji se cijeni, koji se iščekuje i to na veliko zadovoljstvo svih nas koji smo na bilo koji način uz nogomet - zaključio je Dario Šimić.

image

Marko Livaja oduševio je igrama u Hajduku, a i u reprezentaciji ima sve važniju ulogu

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Pitali smo i Marija Jurića, glavnog tajnika HUNS-a o “fenomenu” Modrić?

- Nijedna njegova pobjeda nije bila tijesna, uvijek ima uvjerljivo najveći broj glasova. Čak i u sezonama kad su Mario Mandžukić i Ivan Rakitić osvajali sve što se moglo, kad su i zabijali u finalu Lige prvaka, Luka bi uvjerljivo slavio.

Hoće li Luka Modrić slaviti i jubilarni 10. put? U završnim nominacijama prijete mu dva igrača iza kojih su također blistave sezone - Ivan Perišić i Marko Livaja.

IVAN PERIŠIĆ (33)

Često volimo reći “što stariji, to bolji”, ali kod Ivana Perišića doista je tako. Ivan je već godinama sjajan igrač, neupitna europska klasa, nosi dres velikih momčadi, ali nikada nije igrao na razini na kojoj je odigrao ovu sezonu. Najnevjerojatnija je spoznaja da je “sezonu karijere” odigrao na poziciji lijevog bočnog, a ne kao lijevo krilo, što mj je omiljena pozicija koju je igrao tijekom kompletne karijere.

S 33 godine malo koji igrač može na vrhunskoj razini uopće odgovoriti zahtjevima igranja na boku. Bočni igrač pokriva svih 100 metara terena, mora biti praktički jednako prisutan u napadu i obrani, što za sobom povlači desetke dugih i iscrpljujućih sprinteva. Zato su bokovi u pravilu rezervirani za mlade i potentne igrače. I dobar dio njih često bude zamijenjen nakon 60 ili 70 minuta igre, jer nisu u stanju izdržati takav ritam svih 90 minuta.

Perišić međutim može izdržati - sve. I izdržava takve napore s nevjerojatnom lakoćom. A i dalje je fantastično opasan i učinkovit u samoj završnici. Odigrao je 49 utakmica samo za Inter i postigao 10 golova uz devet asistencija, što su čudesne brojke. I još je pregršt buda bio najbolji na terenu bez da bi upisao gol ili asistenciju.

Perišić je toliko dobar, toliko igra zrelo da je ljetos na stolu imao nekoliko “nemoralnih” ponuda. Izabrao je Tottenham, jer dugo je godina “gledao” prema Otoku želeći se okušati o najboljoj ligi na svijetu. Perišić je i u dresu reprezentacije bio jednako dobar, izvanredan. Apsolutno stup Vatrenih, igrač čiji izostanak ni izbliza nismo u stanju nadomjestiti.

MARKO LIVAJA (28)

Napadača Hajduka već smo nahvalili kao nominiranog u kategoriji “Najbolji igrač HNL-a”. I toliko je u ligi bio dobar da su ga igrači i treneri nominirali u ovako prestižnoj kategoriji. Iza sebe je ostavio jednog Matea Kovačića, koji je važan adut velikog Chelseaja, a onda i Marcela Brozovića, po mnogima najboljeg veznog igrača Serie A. Stoga je već sama nominacija velika pobjeda Mara Livaje.

Da ne ponavljamo sve ono što smo već naveli, prije svega način na koji je nosio Hajduk tijekom kompletne sezone, malo ćemo se više posvetiti Livaji u dresu reprezentacije. U kvalifikacijama za Euro dobio je priliku u sedam utakmica, zabio je dva gola uz jednu asistenciju. Znamo li da je samo jednom bio starter, složit ćemo se da je imao dobar učinak.

Pravo je pitanje ipak sljedeće - može li Livaja s kvalitetom koju ima napraviti dodatni iskorak u reprezentaciji te preuzeti ipak otvoreno mjesto prvog napadača? Kramarić ne voli ulogu isturenog centarfora, Budimir je dobar, ali nema “ono nešto” što ima Livaja. Ili što je imao Petković. Livaja također nije klasičan centarfor, ali je igrač koji voli “gužvu i tučnjavu”, koji se može snaći u gustom prostoru, koji odlično igra glavom, a ima i eksplozivnost s kojom može pobjeći suparnicima. Livaji stoga u igri nedostaje još samo malo “nečega” da bi izrastao u ono što Vatreni doista trebaju. Do SP-a ima dovoljno vremena...

LUKA MODRIĆ (36)

Što još reći o Luki Modriću? U prethodnih devet izdanja Trofeja Nogometaš katkad bi se provukao stav kako je pobjeđivao samo zato što je - Luka Modrić. Što je velika pogreška. Luka je u svakoj od tih sezona bio među pet najboljih veznjaka svijeta. Napokon, pet je puta bio izabran u idealnu momčad godine u izboru FIFPro, koji se provodi na isti način kao i HUNS-ov izbor u Hrvatskoj.

Luka je u prošloj sezoni La Lige igrao 28 utakmica, zabio je dva gola uz osam asistencija. Samo su Benzema (12) i Vinicius (10) imali više asistencija. Luka je suigračima kreirao i 10 velikih šansi za gol. Samo su Benzema (15) i Vinicius (13) kreirali više šansi. A ne zaboravimo, Benzema i Vinicius su igrači isključivo zaduženi za napadačke akcije, dok Luka radi sve što treba za momčad i kad je obrana u pitanju. U Ligi prvaka Luka ima četiri asistencije, što je ukupno sedmi učinak u sezoni. Opet je samo Benzema (6) imao više asistencija.

U kvalifikacijama za Euro Luka je zbog ozljede odigrao za Vatrene samo četiri utakmice, a i to mu je bilo dovoljno da zabije dva gola uz dvije asistencije. I bude u svim utakmicama igrač koji na terenu donosi prevagu.

I zato ga igrači i treneri toliko cijene. Luka Modrić je čudo od igrača. I bio je takav i u sezoni koja je tek završila. Zato mu je Real Madrid i ponudio novi ugovor iako ima 36 godina. Ronaldo i Ramos su bili puno mlađi od njega kad je real procijenio da su klubu dali najbolje što su imali te je vrijeme za neke nove igrače. A Luka je dobio novi ugovor...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 06:47