Stadion Pampas u Osijeku

 Screenshot
PAMPAS U NOVOM SVJETLU

Spektakularna igra boja na fasadi novog stadiona Osijeka, uočen je i jedan zanimljiv detalj

Iz četvrtog pokušaja je stadion Osijeka u potpunosti zaživio kao i na projektu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. ožujak 2023. 10:50

Pampas je zasvjetlio! Posljednjih večeri nekoliko odvija se igra boja na LED fasadi novog stadiona u Osijeku na kojeg će se Bijelo-plavi preseliti po završetku aktualne sezone. Naime, stručnjaci iz Engleske i Rumunjske rade na tom segmentu nogometne arene na obali Drave, a prve snimke su spektakularne.

Na fasadi je viđen i jedan zanimljiv detalj, ispisano je i sponzorsko ime koje će stadion Osijeka službeno nositi u idućih nekoliko godina - Opus stadion!

Ovo je prvi puta, tek iz četvrtog pokušaja, da je stadion Osijeka u potpunosti zaživio kao i na projektu. Naime, ni Gradski vrt ne izgleda onako kako je zamišljen u nacrtima. Stadion kojeg će bijelo-plavi napustiti za nekoliko mjeseci nikada nije i dovršen prema prvotnim zamislima arhitekata. Projekt je podrazumijevao drugi prsten tribina ne samo na zapadu već i na sjevernoj i južnoj strani stadiona čime bi kapacitet Gradskog vrta iznosio čak 42.000 gledatelja. Nedovršenom projektu i danas svjedoče nosivi stupovi na zapadnoj tribini koji nikada nisu dočekali planirano natkrivanje.

Skoro tri desetljeća nakon što je Gradski vrt sagrađen, predstavljen je projekt u sklopu zajedničke hrvatsko-mađarske kandidature za organizaciju Eura 2012., a koji je u Osijeku predviđao stadion od 33.000 mjesta. Plan je bio ostaviti zapadnu tribinu i na njezinu visinu dograditi preostale tri tribine koje bi bile u potpunosti natkrivene. Kako je neslavno završila kandidatura za organizaciju Eura, tako je napušten i ovaj ekonomski neisplativ projekt. Međutim, od ideje novog stadiona i dalje se nije odustajalo. U jesen 2012. tadašnji gradski oci predstavili su viziju rekonstrukcije Gradskog vrta koji bi se po uzoru na Ljudski vrt u Mariboru financirao iz strukturnih fondova Europske unije. Plan je bio srušiti veliku zapadnu tribinu i ukloniti atletsku stazu tako da bi stadion kapaciteta 15.000 mjesta bio ukopan nekoliko metara u dubinu, dok bi se tribine spustile do samog igrališta. Lijepo je to izgledalo na papiru, a na papiru je na koncu i ostalo.

Kada se prije nekoliko godina obznanilo kako će Osijek krenuti u izgradnju novog stadiona, prvotna zamisao je bila da se on gradi na mjestu sadašnjeg. Plan je bio u etapama rušiti pa graditi tribinu po tribinu što i nije rijedak slučaj u europskim klubovima. Uostalom prije godinu i pol dana Bijelo-plavi su u poljskom Szczecinu igrali protiv Pogona koji se odlučio upravo na takav potez. Na Pampasu je isprva bilo predviđeno sagraditi kamp sa manjim stadionom kapaciteta 1.500 mjesta. Međutim, ubrzo se pokazalo neisplativo rušiti i iznova graditi Gradski vrt pa je odlučeno novi stadion sagraditi na novoj lokaciji. Bilo je, doduše, kasnije korekcija u prvotnim nacrtima pa su iz projekta izbačeni suvišni i apsolutno nepotrebni detalji poput jacuzzija iz kojeg su se mogle gledati utakmice, a kojima na nogometnom stadionu nije mjesto. Prostor koji je tom odlukom dobijen je puno svrsishodnije iskorišten tako što je proširen smještajni kapacitet za igrače.

Projekt Pampas predstavljen je u travnju 2018. godine, nekoliko mjeseci kasnije na do tada močvarnom zemljištu u širem gradskom centru zabodena je i "prva lopata". Tada je kao konačni rok završetka radova najavljen kraj 2020. godine, čak je i službeni naziv projekta glasio "Pampas 2020.", no brzo je postalo jasno kako su ti rokovi ipak bili nerealni. Oduljilo se - dogodio se i "lockdown" zbog pandemije koronavirusa koji je utjecao na dinamiku radova, u međuvremenu je promijenjen i izvođač radova nakon čega je stadion počeo rapidno "rasti" - ali zato će se čekanje isplatiti. Stadion Osijeka prošao je tehnički pregled, a prije nekoliko dana dobio i uporabnu dozvolu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 03:10