Bertrand Layec

 Xavier Piron/imago Sportfotodienst/profimedia
Robert Matteoni
PRAVILA NISU ISTA ZA SVE

Što točno poduzima šef sudaca? Uživo je gledao grotesku, a Zebeca je kaznio zbog bitno manjih pogrešaka

Layec je već tri mjeseca šef sudaca, ail ne prepoznaju nove željene postavke sudačkog funkcioniranja
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. listopad 2024. 06:27

U VIP loži Drosine sjedili su dva člana sudačke komisije. Jedan stariji kadar, Draženko Kovačić, i jedan po stažu novi, Bertrand Layec. Ovaj drugi je Francuz i od srpnja je šef komisije sudaca.

Bio je šef sudaca u Francuskoj, Belgiji i na Cipru, navodno je donio pomake. HNS ga je navodno angažirao uz placet šefa europskih sudaca, Talijana Roberta Rosettija. Navodno je 59-godišnji Layec trebao donijeti bitno povoljniju atmosferu među sucima, kvalitetnije vrednovanje njihovih suđenja, jer su se sami suci neslužbeno žalili da ih se ocjenjuje sukladno (ne)ispunjenosti različitih interesnih sfera.

Layecov dolazak trebao je osigurati reset sudačkog pitanja u domaćem nogometu i za start jasno i glasno utvrditi početne postavke. One su trebale biti zalog za proces postupnog smanjivanja nepovjerenja u suce i odmakom vremena rast vjerodostojnosti sudačke organizacije. Taj proces, kako ukazuju brojni prigovori na suđenje već u prvom turnusu sezone, očito još nije uhvatio maha. Štoviše, kako se ponavljaju negativne prezentacije hrvatskih arbitara, dojam je da nova era nije ni startala...

Strani suci su u finišu prošle sezone zorno pokazali što je nepristrano suđenje i njegove efekte. Nepristrano ne znači da nije bilo grešaka, naprotiv. No efekti su bili takvi da u jednoj od natjecateljski najneizvjesnijih borbi za vrh, nije bilo repova. Štoviše, suđenja stranaca su nam pokazala što je nogomet bez tereta sudačkih pristranosti, kako se naši igrači mogu korektno ponašati kad im se ne dopusti stalno prigovaranje, te naposljetku kako izgleda kada je nogometna vještina i u očima javnosti bila presudnog utjecaja u definiranju plasmana.

Bez teorija urota, bez političkih pamfleta i ostalih ovdašnjih folklora, prošli SHNL je zaključen “nogometno”.

Istina je da se ukorijenjene matrice sudačkih mentaliteta ne mogu preko noći mijenjati

Bertrand Layec i Draženko Kovačić mogli su uživo svjedočiti kako jedan od boljih sudaca posljednjih sezona pristrano sudi utakmicu. Nije presudno tko je igrao, gdje, uostalom tek je deseto kolo. Bitno je da taj sudac Bel, koji je pokazao da može kvalitetno suditi, djelovao s dva različita kriterija. Jedan za domaćina, jedan za gosta. To je bilo toliko očigledno da svaki onaj koji bi to relativizirao, ili branio suca, nema objektivne namjere. Upravo su brojne dobro odsuđene utakmice Bela razlog da njegova groteskna predstava u Puli djeluje porazno za njegov kredibilitet a i posljedično za “novu” komisiju sudaca. Koja za sada vozi po starom receptu SHNL-a - nedosljednosti.

image

Dario Bel

RONALD GORSIC Cropix

Layec je već tri mjeseca šef sudaca. Osim sterilnih za-protiv analiza dosuđenih “ključnih akcija”, te suspenzije Zebeca, formalno zbog bitno manje lošeg suđenja od Belovog u Puli, ne prepoznaju se neke nove željene postavke sudačkog funkcioniranja. Istina je da se ukorijenjene matrice sudačkih mentaliteta ne mogu preko noći mijenjati. Pitanje je i objektivna kvaliteta sudaca. No očekivalo se ipak neke javno jasnije definirane promjene, koje bi za početak doprinijele barem dojmu da se stvara nova i ispravnija realnost sudačke organizacije. I da vrijedi biti strpljiv i podignuti razinu povjerenja u suce i njihove dobre namjere.

Od Bertranda Layeca očekivali smo odmah nagovještaje da ono što je bilo više neće biti običaj

Hrvatska je visoko polarizirana društvena i ina stvarnost. Naš nogomet samo sirovije pokazuje kako svatko ima svoje istine, svoje načine na koji će ih javno tumačiti i da za logiku pravila, primjenu i autoritet istih malo tko mari. Kad pravila nisu mjerilo tko (ni)je u pravu, onda govorimo o neredu u kojem će uvijek “moćniji” nametati svoje interese slabijima. Kada suci selektivno primjenjuju pravila onda taj nogomet više nije natjecanje nego je “delegiranje” tko je važniji, a tko je slab.

Od Bertranda Layeca očekivali smo odmah nagovještaje da ono što je bilo više neće biti običaj. I da će se, za početak barem, odati uvjerljivi dojam da se sudi po pravilima nogometne igre jednako za sve. I da onaj tko to ne slijedi, ispada odmah s tog puta, a priliku dobivaju mlađi koji pokazuju (barem) ispravan gard. S pogreškama, naravno, kojih nisu imuni ni najbolji suci svijeta, ali koji napredovanje u statusu uz vještinu, stječu najvažnijim dojmom - istovrsni kriterij za sve aktere. Ono što SHNL-u nedostaje od kad je nastao...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. listopad 2024 06:28