Screenshot (HNTV)
ANALIZA EKSPERTA

Strahonja progovorio o spornim situacijama: ‘To je bio prekršaj Ademija, a ovo me posebno smeta...‘

Bivši sudac Marijo Strahonja ponudio je svoje viđenje suđenja u 22. kolu Prve HNL
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. veljača 2022. 21:52

Sudački ekspert Marijo Strahonja se u HRT-ovoj emisiji Stadion osvrnuo na sporne trenutke koji su se dogodili na susretima 22. kola Prve HNL. Strahonja je zaključio kako je u cjelini suđenje u prošla dva kola krenulo u dobrom smjeru, ali nisu sve odluke bile dobre.

Hajduk je u Velikoj Gorici pobijedio Goricu s 4:0, a taj susret je vodio Tihomir Pejin. Sporna situacija s te utakmice dogodila se u 35. minuti kada je Matthew Steenvoorden nakon ubačaja Filipa Krovinovića igrao rukom. Pejin to nije primijetio, ali VAR soba je pravilno reagirala.

"Bio je to propušteni incident. Ruka je u dosta prirodnom položaju, ali ključno je to što ide prema lopti. To je trenutak kažnjivosti. VAR soba je dobro reagirala i Pejinu dala durgu priliku, a on je potom ispravno dosudio kazneni udarac. Pokret ruke prema lopti mora biti kažnjiv jer postoji namjera da se spriječi let lopte", pojasnio je Strahonja.

Dosta se pričalo o situaciji s utakmice Istre i Dinama gdje je u 53. minuti Perković srušio Andrića, a sudac Zdenko Lovrić odmah pokazao na bijelu točku. VAR je potvrdio odluku suca usprkos prosvjedima Istre da je Ademi prethodno napravio prekršaj.

"Što se tiče kaznenog udarca, bila je to sjajna reakcija suca. Tu nema dileme, bilo je gaženja. No, u ovome postoji izazov. Po meni je to bio prekršaj Ademija, a ono što me smeta je to što mislim da bi VAR protokol i smjernice trebale biti bolje. One kažu da ovakav prekršaj, ovog intenziteta, ne spada u jasne i očigledne pogreške", kaže Strahonja pa dodaje:

"VAR je to detektirao kao začetak akcije, ali temeljem smjernica se nije smio javiti. To nije smjernica ni mene, ni komisije nogometnih sudaca, već UEFA-e. Ovo je po meni najveća pogreška Lovrića. Sve to mi je malo komično. Prekršaja je bilo, ali ne visokog intenziteta. Takav prekršaj u kaznenom prostoru ne bi bio penal."

Na istoj utakmici je pravedno dosuđen crveni karton za Caseresa, a Strahonja je komentirao i Petkovićev žuti karton zbog simuliranja.

"Evidentno je da je prvi došao do lopte, ali nije nastavio kretnju nego krenuo padati i onda je došlo do kontakta. Ovo može uočiti samo VAR, a sudac je prihvatio njegovu sugestiju", rekao je Strahonja.

Posla za Strahonju bilo je i na utakmici Hrvatskog Dragovoljca i Osijeka koju je sudio Dario Kulušić. Osijek je u 34. minuti tražio penal nakon što je Hodža igrao rukom, ali nije ga dobio.

"Sudac je dobro to iskontrolirao. Od prvog srpnja prošle godine su jasne smjernice o prirodnom položaju ruke. Ne može ni skočiti drugačije, ruka mu nije bila iznad ramena i to nije kažnjivo. Smjernice su takve i suci ih se moraju držati."

Osijek je pak dobio penal u 50. minuti.

"Sudac je tada bio daleko i nije to mogao sam procijeniti. Ovo je jasna i očigledna pogreška prema smjernicama i uputama. Po meni je to kazneni udarac i odluka je pravedna, ali ona ne spada u kategoriju VAR intervencije i to je sudac sam morao dosuditi", poručio je Strahonja.

Danijel Pranjić o aktualnim HNL temama

U istoj emisiji gostovao je i Danijel Pranić i osvrnuo se na neke od aktualnih tema. Pranjić je pohvalio Hajduk.

"Napravili su fantastičan prijelazni period i sigurno da su istaknuli kandidaturu za najviše domete. Birali su one igrače koji im trebaju. Popunili su momčad tako da na svakoj poziciji imaju dva dobra igrača. Bit će prvi konkurent Dinamu za osvajanje naslova", rekao je Pranjić, a prenosi HRT.

Nije moglo bez pitanja o Marku Livaji.

"Livaja je igrač koji zna sve o nogometu. Fantastična lopta za 3:0 i pogodak Mlakara. Svi govore da je Hajduk ovisan o Livaji, ali ja se ne bih složio s tim. Kad sve stavite na papir, Hajduk izgleda moćno na svim pozicijama, Livaja je igrač koji donosi prevagu, ali sve što su doveli i sada dolazi Kalinić, dati će plus više. Vidim Hajduk do kraja u borbi s Dinamom za naslov prvaka."

A onda i o Nikoli Kaliniću.

"Nikola Kalinić je prošao sve u nogometu, znamo u kojim klubovima je igrao. Donijet će sigurno kvalitetu više Hajduku. Bit će zanimljivo to gledati. Vidi se na što Hajduk puca. otvorili su svoje karte, žele dvostruku krunu. Neće im biti lako. Dinamo je po meni još uvijek najkvalitetnija ekipa, ali u posljednjih 10 godina bit će najzanimljivije prvenstvo."

Pranjić je rekao i kako stvari Dinamu i Hajduku mogu pokvaritit i Rijeka i Osijek kojem će Mijo Caktaš biti ono što je Hajduku Livaja.

"Osijek je dobio jednog Caktaša koji može riješiti utakmicu isto kao i Livaja za Hajduk. Kad Caktaš dođe u pravu formu, mislim da će Osijek biti konkurentan do kraja", zaključio je bivši hrvatski reprezentativac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:31