BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
Darko Cvitković za SN

‘Strani suci nam nisu potrebni. Hrvatska ima ljude koji mogu odsuditi derbije, ali imamo i problem‘

Svoje mišljenje dao nam je nekadašnji sudac i kasnije godinama član raznih komisija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 12:07

Trebaju li hrvatskom nogometu strani suci? Pitali smo više sudačkih uglednika, bivših arbitara i komentatora, pa i neke njihove šefove. Bruno Marić kazao je da će se odmoriti od te tematike, iako nas je podsjetio da se uvijek zalagao za strane arbitre te ih je i doveo u HNL, no ne zato što su bolji od naših, nego da se vidi što točno oni donose...

Pojedini nisu htjeli odgovoriti na to pitanje kao donedavno Oko sokolovo Marijo Strahonja, koji se posvetio obvezama na fakultetu i, kako će reći, “događaje prati s jednim okom”, a svoje mišljenje dao nam je Darko Cvitković, nekadašnji sudac i kasnije godinama član raznih komisija.

- Mislim da nam strani suci nisu potrebni, ali budući da se proziva sve i svakoga, HNS očito želi nešto poduzeti. Hrvatska ima suce koji mogu odsuditi derbije. Međutim, što znače derbiji? Zar nije velika priča nastala nakon utakmice koja nije bila derbi - rekao je Cvitković i naglasio:

- Kako će Hrvatska razvijati suce ako neće suditi derbije? Kako će na nas gledati UEFA-a? Iako sam rekao da imamo suce koji mogu odraditi posao do kraja sezone, mi imamo i problem. Taj problem očituje se u tome što nemamo dovoljno kvalitetnih sudaca. Zašto? Zato što se u nižim rangovima ne radi s njima dostatno, a niti na razini kako bi trebalo. Kad dođu u HNL poprilično su neiskusni i imaju problem. Osim toga, preskaču stepenice, a to je kriva UEFA. Ona želi da sve mlađi suci dođu na njezinu listu, ako se pojaviš tamo sa 26 godina već si prekrižen. Zato isplivaju oni koji nemaju ni igračko, niti dovoljno sudačko iskustvo.

O strancima je Cvitković još kazao:

- Talijani, Slovenci... možda bi dobro odradili posao. No, ovi koji su bili ranije s Cipra i Bugarske, ti su gori od naših. Međutim, što znači elitni sudac iz Lige prvaka. Španjolac Jesus Gil Manzano je taj, a svirao je kraj utakmice dvije sekunde prije nego što je Real Madrida dao gol. Pa da se to dogodi kod nas, objesili bi nas na galge. Pogledajte i inače u Ligi prvaka kakvih ima pogrešaka. Ali, ajmo, kupimo mir sa strancima, a što će biti sutra nikome nije poznato...

Što sljedeće sezone? Kako popraviti suđenje i pogotovo ozračje u Hrvatskoj?

- Opet smo na istom. Krećemo od početka. Kod nas je problem što nemaš pravo na pogrešku, čim se dogoditi ide hajka – “sudi za ovoga, za onoga”. Kad Erlinga Haaland promaši s tri metra prazan gol nikome ništa, a kad sudac pogriješi nitko neće reći da je to pogreška, nego da je namjerno - zaključio je Darko Cvitković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 14:44