Josip Šutalo

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
JURČEVIĆ & KLAFURIĆ:

‘Šutalo? To je naš Stones! Biuk me podsjeća na Reusa, a ovaj Modri je sjajan, iako ne igra na svojoj poziciji‘

‘Na Kajzerici uz Kačavendu niče novi biser. Na svakoj utakmici on prikazuje fantastične stvari.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. travanj 2022. 22:03

I ove su se sezone afirmirali brojni nadareni mladi igrači, na prvoligaškoj sceni iskočilo je desetak novih igrača koji bi mogli obilježiti budućnost našeg nogometa. Trener Nikola Jurčević kaže:

- Najbolji su dojam ove sezone ostavili Šutalo, Kačavenda i Beljo. Mirnoća, zrelost u igri i hladnokrvnost krase Šutala, dobar je i čvrst u duelu i skoku i siguran sam da ima lijepu perspektivu. Ne bih želio pretjerivati, ali povukao bih usporedbu sa Stonesom iz Manchester Cityja, Šutalo je takav tip igrača u okvirima Prve HNL - rekao je Jurčević i nastavio:

- Kačavenda je, pak, već prošle sezone pokazao kakav je talent, sve je to potvrdio i nadogradio u ovom prvenstvu. Za svoje godine ima nevjerojatno samopouzdanje, kreativan je i hrabar igrač, pozitivno je drzak. K tome je iskoristiv na više pozicija u napadačkom dijelu momčadi, vrlo je zanimljiv i pred njim je lijepa budućnost. A o Belji najbolje govore njegovi zgodici, zabio je čak 13 pogodaka u majici Istre i odličan je potez bio što je iz Osijeka otišao na posudbu u Pulu - smatra Jurčević.

Podsjeća na Reusa

O nadarenim igračima koji su napredovali ove sezone, Jurčević kaže:

- Tu je svakako Franjić, iako ne igra na svojoj pravoj poziciji. Nije on po vokaciji lijevi branič, čini mi se da bi najbolji bio kao zadnji vezni, a dobar je i kao srednji branič. Ta mu je polivalentnost gdjekad prednost, ali ga gdjekad i koči u razvoju jer se ne može definirati na pravom mjestu. Uz njega, tu je svakako i “mali” Stojković iz Lokomotive, dolazi još jedan biser s Kajzerice.

U rubrici “stagnirali”, Jurčević izdvaja Hajdukov napadački dvojac Biuk Ljubičić...

- Biuk mi se strahovito sviđa, podsjeća me na Reusa iz Borussije Dortmund. Ima lagan korak, eleganciju, kad krene u dribling to prekrasno izgleda. Velik je potencijal, ali nije iskoračio ove sezone, Hajduk se okrenuo iskusnijim igračima, pa su Biuk i Ljubičić zastali u razvoju. Treba neprijeporno u priči o talentima spomenuti i Zvonareka, ali često je ove sezone imao problema s ozljedama - kaže Jurčević.

image

Stipe Biuk

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Golgeterski talent

Za trenera Deana Klafurića, ove je sezone najbolji bio Lukas Kačavenda...

- Lokomotiva već godinama radi sjajan posao sa svojim mladim igračima, Kačavenda je najbolji primjer izvrsnog rada Omladinske škole na Kajzerici. Ove je sezone Lukas eksplodirao i pokazao je najviše od svih mladih igrača, a uz bok su mu Šutalo i Beljo. Fantastično je da je Beljo u svojoj prvoj prvoligaškoj sezoni zabio 13 prvenstvenih pogodaka, a još je pet puta bio strijelac u Kupu, njegov je golgeterski talent čudesan. A Šutalo će uskoro postati jedan od naših najboljih srednjih braniča, imponira njegova mirnoća - govori Klafurić i ističe:

image

Luka Stojković

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

- U skupinu mladih igrača koji su napredovali, uvrstio bih Stojkovića, koji na svakoj utakmici dobro koristi dobivenu minutažu i pokazuje fantastične stvari. Šteta je što je Zvonarek imao dosta problema s ozljedama, baš kao i Laušić, a ovoj skupini igrača pripada i Baturina, ali nema dostatnu minutažu. Baturina ima tu nesreću da je u Maksimiru velika konkurencija, a ni trener nije imao hrabrosti dati mu veću minutažu. Da je Baturina, primjerice, u Lokomotivi ili Istri, vjerujem da bi konkurirao za najboljeg igrača lige - smatra Klafurić, posebno izdvojivši jednog igrača:

- Bartol Franjić je ove sezone odigrao niz dobrih utakmica, ali ima problem što ne igra na svojoj primarnoj, nego na alternativnoj poziciji. Korišten je kao srednji i lijevi branič, a zapravo bi najviše mogao dati kao zadnji vezni. Dobro je što je imao kvalitetnu minutažu ove sezone, ali bio bi još bolji da je na svojem pravom mjestu - rekao je Klafurić o igraču kojeg je svojedobno želio odvesti na Cipar, kad je bio trener tamošnjeg prvoligaša Ethnikosa iz Achne.

Rakov nestanak

Po dobrome je izdvojio i Velikogoričane Kotarskog, Pršira i Fruka, kao i Puljane Perkovića i Lisicu. A kad smo začeli razgovor o talentima koji stagniraju, složio se s Jurčevićem:

- Ove se sezone nedvojbeno više očekivalo od Biuka i Ljubičića, ali platili su danak Hajdukovoj utrci za naslov, u kojoj su se Splićani okrenuli starijim i iskusnijim igračima. Dodao bih ovdje i Šibenčanina Raka, jesenas je bljesnuo, čak se pisalo da ga želi i Barcelona, ali u proljetnom ga dijelu prvenstva nigdje nema - rekao je Klafurić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:17