MATIJA DJANJESIC
BITKA ZA TV PRAVA

Svi na različitim programima: Evo gdje gledati Dinamo, Rijeku i Osijek u Europi! Neizvjesno oko Hajduka...

Tri hrvatska predstavnika već sljedeći tjedan startaju u Europi, Hajduk kreće početkom kolovoza...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. srpanj 2022. 09:32

Tijekom kolovoza na račun svakog kluba SuperSport HNL-a sjest će 2.250.000 kuna, to će biti prva rata novog ugovora o televizijskim pravima koji je ujedno HNL preselio s Arenasporta na kanale MaxSporta. U prosincu će redom od Dinama do Varaždina inkasirati još jednom po 2.250.000 kuna pa će tako do Nove godine dobiti po 4,5 milijuna kuna. Ostatak će im pripasti u lipnju, najkasnije do 1. srpnja 2023., sukladno konačnom plasmanu na ljestvici. Od 9,28 milijuna kuna koliko će ići prvaku, tada u eurima je prelazimo na tu valutu, do 4,86 milijuna kuna desetome koji će se preseliti u najniži rang.

HT je daleko izdašnije platio za televizijska prava nego ikad ranije, ukupno je dao HNS-u oko 83 milijuna kuna za godinu dana od toga društvo iz elitnog klupskog ranga dijeli 70 milijuna. Za preko pola Lige to je kapitalno, iako najbogatijima nije krucijalno. Paket od 44 milijuna eura za četiri sezone svakako je iskorak od sedam milja koji ujedno govori da HNL može još bolje i više.

Promijenila se priča i za televizijske gledatelje. Za neke šokantno, za većinu ipak ne dramatično. Tko ima MAXtv, EVOtv i Iskon Tv po pitanju HNL-a gotovo mu je sve ostalo isto jer je i dalje će moći uživati u hrvatskom klupskom nogometu. Na programu MaxSport 1, koji je dostupan u osnovnom paketu utakmice će se prenositi uživo, kao što je bilo sa Superkupom Dinamo - Hajduk u petak. MaxSport 2 bit će u dodatnom sportskom paketu i na njemu će ići prijenosi samo kad su dva susreta u isto vrijeme, a inače će vrtjeti snimke i sažetke. Osim Supersport Hrvatske nogometne lige prenosit će i po jedan ogled po kolu drugog ranga koji se sada zove Prva nogometna liga, kao i futsal, Kup, utakmice mlađih selekcija... Ideja HT-a je da ubuduće na MaxSport 1 programu budu i prijenosi prvenstvenih i kup susreta hrvatskih natjecanja u drugim sportovima.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Svaki dvoboj u kojem će se sastati četiri najveća kluba (Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek), tretira se derbijem i popratit će se s posebnom emisijom, a kad se radi o ostalim ogledima, kao i ranije na Areni i HNTV-u ići će samo prijenosi. Otvorena je ipak opcija da i nakon tih susreta budu uživo izjave...

HT je platio TV prava, ali tek gradi novu sportsku televiziju, mnogo će se toga rješavati i uštimavati u hodu. Zato oko programa nije još sve jasno. Zasad je angažirana ekipa s ugašenog HNTV-a, tek se definiraju detalji što će sve ponuditi gledateljima i sigurno će biti dorada i novih projekata tijekom jeseni. Moguća su i kadrovska pojačanja.... Ivicu Blažička, koji je objavio odlazak u novinarsku mirovinu i neće više komentirati utakmice, i dalje nositelji prava pitaju za savjete.

HNL u sljedeću dionicu ulazi u petak emisijom o promjenama u klupskim rosterima od 19 sati i prvim susretom Dinamo - Lokomotiva od 20 sati. U ljetnim danima subotom i nedjeljom igrat će se u pravilu od 19 i 21, a već u drugom dijelu kolovoza spuštat će se satnica prema ranijim terminima.

Emisija o Supersport HNL-u neće biti u nedjelju kao što su gledatelji navikli na Areni, nego u ponedjeljak. Trajat će 90 minuta, a za početak start je od 18 sati. Brzo potom ići će snimka, a moguće je da se kasnije tijekom sezone ustali termin od 20 sati... Stalni stručni komentatiri bit će Rajko Magić i Mario Cvitanović. Dakle, televizijske gledatelje kroz HNL više neće voditi Elvis Scoria. Kako Arena i dalje ima prava na europska natjecanja može će ga angažirati za njih. U planu je i emisija o nižim nogometnom rangovima te futsalu.

Nakon jedanaest godina HNL se vraća i na HTV. Odmah od ovog ponedjeljka od 20 sati na drugom programu kreće emisija Stadion, a javna televizija s prijenosima starta od 10. kola 18. rujna. Još nije odlučila koja će točno biti uvodna utakmica. Imat će 27 prijenosa, od toga jedan će biti derbi Dinama i Hajduka, tri derbija u kojima će biti uključeni i Rijeka i Osijek, 18 susreta vodeće četvorke s ostatkom lige te pet ogleda manjih klubova.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX

- Plan nam je da što brže odradimo po jedan prijenos sa svakog stadiona kako to priliči javnoj televiziji. Još imamo dovoljno vremena da s partnerom HT-om dogovorimo koje će to utakmice točno biti - kazao nam je Marko Šapit.

U jednom će HTV preteći MaxSport jer će emisiju Stadion od toga 10. kola emitirati u nedjelju od 21 sat na drugom programu. Dan ranije...

- Redovan termin prijenosa utakmica kod nas bit će nedjelja, 15 sati, HTV2. Od toga možemo odstupiti samo u slučaju više sile ili u nekoj iznimnoj situaciji - naglasio je Šapit.

Najveći šok doživjeli su gledatelji drugih platformi koji imaju ArenaSport, a više im neće biti dostupan HNL, kao što su vrlo neugodan udarac pretrpjeli i pretplatnici Max TV-a budući da od kolovoza ostaju bez Sportkluba. To znači i bez reprezentativnog nogometa - Lige nacija, osim Vatrenih koje daje Nova Tv, Bundeslige i raznih događaja iz drugih sportova poput Formule 1, euroligaške košarke, tenisa...

No, sav najvažniji nogomet nudit će Max TV, EVOtv i Iskon Tv. Dva kanala MaxSporta s hrvatskim nogometom te deset programa ArenaSporta na kojima će od ovog ljeta biti i engleska Premier liga, kao i španjolska La Lige, talijanska Serie A i francuska Ligue 1... I dakako, Liga prvaka, Europska liga i Konferencijska liga.

Tri hrvatska predstavnika već sljedeći tjedan startaju u Europi. ArenaSport će raditi skupine sva tri UEFA-ina natjecanja i play-off rundu u Ligi prvaka, a prava za kvalifikacijski dio drže klubovi. Oni se izravno dogovaraju s televizijama ili preko agencija koje su angažirali. Neslužbena je informacija da će Osijek biti na MaxSportu, da su našli zajednički jezik te će taj novi kanal ponuditi obje njihove utakmice s Kazahstancima. Dinamo finišira dogovor s HTV-om za drugo pretkolo Lige prvaka, a javna televizija će također imati play-off Lige prvaka srijedom jer i dalje radi elitno UEFA-ino natjecanje.

Rijeka je svoja prava prodala agenciji koja je blizu dogovora s ArenaSportom pa će ogledi Bijelih s Kvarnera i švedskog Djurgardena po svemu sudeći biti na jednom od njezinih kanala. Barem prvi s Rujevice koji je u domeni Rijeke.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Hajduk kreće zadnji, od trećeg pretkola Konferencijske lige...

- Kako još ne znamo protivnika, a prva je utakmica tek 4. kolovoza, nismo definirali na kojoj će televiziji biti prijenos. Imamo puno upita, mnogi bi rado kupili naše utakmice tako navijači mogu biti sigurni da će prijenosa biti. Lani smo ih radili istodobno i na našem Hajduk Digitalu i na ArenaSportu. Moguće je da ponovno budu utakmice na Hajduk Digitalu, ali će sigurno biti i na jednoj od televizija - rekao nam je Duje Biuk, direktor strateških komunikacija Hajduka.

RASPODJELA NOVCA PO PLASMANU

1. mjesto: 9,28 milijuna kuna

2. mjesto: 8,60 milijuna kuna

3. mjesto: 7,92 milijuna kuna

4. mjesto: 7.50 milijuna kuna

5. mjesto: 6,90 milijuna kuna

6. mjesto: 6,50 milijuna kuna

7. mjesto: 6.22 milijuna kuna

8. mjesto: 5.88 milijuna kuna

9. mjesto: 5.50 milijuna kuna

10. mjesto: 4,86 milijuna kuna

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:23