Stipe Biuk je jedan od igrača od kojeg puno očekujemo u ovoj godini

 CROPIX
DODATNI UZLETI

Tko bi u 2023. mogao igrački eksplodirati? Ovih 10 hrvatskih nogometaša je pod povećalom

Hrvatski nogomet sa znatiželjom čeka Biukovu američku priču...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. siječanj 2023. 06:04

Prije godinu dana Josipa Šutala i Martina Erlića nije bilo niti na radaru A hrvatske nogometne reprezentacije, na kraju 2022. donijeli su brončane medalje iz Katara. Po kvaliteti koju su demonstrirali u Ligi nacija mogli su igrati i više na Svjetskom prvenstvu od devedeset minuta koje je dobio Dinamov stoper u utakmici za treće mjesto s Marokom, no Zlatko Dalić izabrao je kombinaciju iskustva (Lovren) i mladosti (Gvardiol), a sve do mundijalskog polufinala obrana je odlično funkcionirala. Prije toga Šutalo i Erlić u lipnju su činili tandem koji je ukrotio Dance i francuske superasove Mbappea i Benzemu, te omogućio Hrvatskoj pobjede 1:0, na čemu je temeljno izgrađena promocija na Final Four Lige nacije.

Najveća osvježenja

Šutalo i Erlić bilo su najveća osvježenja Vatrenih, a igrači koji su doživjeli pravu eksploziju su Joško Gvardiol, Dominik Livaković i Josip Juranović. Nije se to dogodilo neočekivano, niti preko noći, međutim, Katar ih je podignuo na neku novu dimenziju. Pritom je 20-godišnji Gvardiol tek počeo.

Mnogi se čude kako to naš nogomet često nudi nova imena, kao i dodatne uzlete već poznatih igrača, pa tko bi mogao zasjati u 2023. godini? Pitanje zvuči kao da je za vidovnjake ili astrologe jer nismo sigurni da bi lani mnogi napisali “Šutalo i Erlić”, kao i da bi na takvim visinama vidjeli Juranovića, a upravo oni bi u sljedećih dvanaest mjeseci mogli napraviti još veći skok. Šutalo možda i do europske stoperske elite, gdje mu mnogi stručnjaci predviđaju mjesto. Iako i Joško Gvardiol tek treba preseliti u neki od najvećih klubova i pisati ključne stanice karijere, on je već u Kataru dobio planetarnu afirmaciju, izabran je u najbolju momčad Svjetskog prvenstva i njega nećemo više voditi u kategoriji igrača koji se trebaju bilo kome i bilo gdje dokazati. Godina pred nama otkrit će gdje mu je vrh.

image

Petar Musa

CARLOS COSTA Afp

Zlatko Dalić najavio je još novih imena među Vatrenima, prvi kojemu će dati šansu mogao bi biti Petar Musa. Ako bi izbornika oduševio pokoji igrač koji može dati više od viđenog na prethodnom Mundijalu, to bi prije svega bilo u napadu.

Musu je zvao lani za lipanjske susrete u Ligi nacija, no zbog koronavirusa nije se mogao pojaviti. Prelaskom u Benficu na startu sezone nije igrao, sada dobiva više minuta i bude li zabijao neće nimalo iznenaditi ukoliko se ukaže na Dalićevom popisu.

Sitne korekcije

U 2023. godini mora dati odgovor je li kapacitet za vatrenu selekciju. Stožer ga prati, čeka njegov dodatni iskorak i zato je jedan od Hrvata o kojima bi moglo biti riječi više nego dosad.

No, od svih igrača koji su bili u fokusu Dalića i izbornika mladih Igora Bišćana, najveći potencijal da zablistaju još jače imaju Josip Šutalo, Luka Sučić, Martin Erlić, Lovro Majer, Martin Baturina i Dion Drena Beljo, a s posebnim zanimanjem pratit ćemo razvoj karijera Boška Šutala i Lukasa Kačavende, koji se vraćaju nakon težih ozljeda, te Roka Šimića, Maura Perkovića, Roberta Ljubičića, Marka Bulata, Karla Sentića, Marina Ljubičića i, dakako, Stipe Biuka, iako je za sve goleme enigma što će za njega značiti MLS, među ostalim i u kontekstu mlade hrvatske nogometne reprezentacije.

Šutalo, Sučić, Erlić i Majer su brončani iz Katara, s malo utakmica za Vatrene vinuli su se do medalje za kakvom jedan genijalan strijelac Robert Lewandowski može samo čeznuti, a mnogi velikani nisu je i neće dohvatiti. No, to su igrači s liste 26, s najvećim potencijalom da se probiju u nogometnu vrhove i zaigraju za najveće klubove. Dakako, osim Gvardiola... Josip Stanišić već jest u Bayernu, ali pitanje je kako će se njegova priča razvijati, a Josip Juranović će 2023. imati 28 godina i za nešto veće od jako dobre karijere kakvu je već napravio ovo mu je vjerojatno zadnja šansa.

Šutalo je stoper koji ima kvalitetu da odmah danas zaigra u zadnjem redu praktično bilo kojeg kluba. Stavite ga u Manchester City, Liverpool, Barcelonu, Inter, Milan, Juventus... bit će gotovo sigurno jednako dobar, možda i bolji od onih koji tamo imaju poziciju startera. Uz pojedine sitne korekcije sposoban je pokazati da je središnji branič kakvih je malo. Jako smo ih malo vidjeli i na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Novo buđenje

Martin Erlić ne igra stopera na jednak način kao Šutalo, možda neće biti meta svih najvećih klubova, no vrijedi više od Sassuola. Luka Sučić i Lovro Majer dvojac su veznjaka na kojima počiva budućnost Vatrenih nakon Luke Modrića, Kad god to bude. Ako ne ove zime, onda bi na ljeto obojica mogli napraviti transfer na prestižnije adrese, iako im RB Salzburg i Rennes daju dobre uvjete za nogometaški razvoj. Posebno je zanimljiv Sučić, visok za standarde hrvatskih veznjaka u zadnje vrijeme, kreativan, izvrsnog poteza, zlatne ljevice, a samo mu je 20 godina. Majer je više toga odigrao, puno se piše o njemu u kontekstu zanimanja velikana, tek će se vidjeti što je istina.

image

Luka Sučić

ASHLEY WESTERN Dppi Via Afp

Oni su već sada igrači, medaljaši i jedino je pitanje hoće li postati novi “modrići”, “bobani”, “rakitići”, “mandžukići” ili ostati razinu ispod njih, ali neki drugi dečki iz HNL-a tek trebaju pronaći pravu afirmaciju, kao i niz igrača koji su rano napustili našu ligu. Martin Baturina već je u 2022. bio na putu igračke eksplozije, ali onda ga je trener u Dinamu anestezirao i ostalo nam je čekati njegovo novo buđenje. Baturini treba dati što veću moguću šansu da demonstrira točne dimenzije potencijala. To vrijedi i za Belju u Osijeku, a Petar Musa i Roko Šimić morat će se izboriti u Benfici, odnosno, Zürichu.

Niti kristalna kugla ne bi nam jamčila da znamo o kome ćemo za dvanaest mjeseci pisati kao najvećem dobitniku 2023. godine. Na dečkima je da se iskažu! I na spomenutima, i na nespomenutima, što više asova iznenađenja se pojavi, to bolje za hrvatski nogomet!

DESETORICA POD POVEĆALOM

JOSIP ŠUTALO

Igrao je s Dinamom u Ligi prvaka, ima medalju sa Svjetskog prvenstva, s tri nastupa u Ligi nacija zaslužan je za plasman na Final Four, no Šutalo je mlad stoper koji će se tek na pravi način pokazati na kontinentalnoj sceni. Moguće je da već ove zime napravi transfer iz Dinama...

LUKA SUČIĆ

Klasni veznjak 2002. godišta, koji je odigrao dvije sezone s RB Salzburgom u Ligi prvaka, a na razini reprezentacije više je dao u mladoj, koju je predvodio do plasmana na Euro. Dalić ga zove, no pravu šansu tek će mu dati. U međuvremenu oko njega se vrte veliki klubovi...

LOVRO MAJER

Veznjak za kojeg su mnogi napisali da je novi Luka Modrić, španer koji po mnogočemu podsjeća na Luku, iako ima i dosta razlika, popu činjenice da igra lijevom nogom, drugu je sezonu u Rennesu, pitanje je sad hoće li u 2023. doći do ponude većeg kluba da napravi dodatan iskorak.

JOSIP JURANOVIĆ

Eksplodirao je već na Svjetskom prvenstvu, pogotovo su svi bili dojmljeni kako je odigrao protiv Brazila i Viniciusa, tada su krenule priče o zanimanju velikih klubova. U Celticu je napravio lijepu karijeru, a kad bi doista potpisao za nekog iz špice liga Petice to bi bio vrhunac klupske karijere.

MARTIN ERLIĆ

Kvalitetan, taktički potkovan i pouzdan stoper dugo je gradio karijeru kroz Italiju. Protekla sezona bila mu je jako dobro, ova nije loša, iako je Sassuolo ostao bez mnogih nogometaša i nema više jednaku igračku kvalitetu. Na njemu je da kvalitetnim igrama ode na prestižniju adresu.

MARTIN BATURINA

Proteklog ljeta dobio je šansu i pokupio brojne komplimente, ali potom je u Ligi prvaka malo igrao, u HNL-u ga je trener Ante Čačić znao rano vaditi, nije se razmahao kako se očekivalo. Potencijal je tu, sada se čeka Martinova prava eksplozija do razine koje će ga dovesti među Vatrene.

DION DRENA BELJO

Sve je na njemu. Na poziciji napadača možda je i najlakši proboj u reprezentaciju ako se dokaže igrama i golovima. Kao veznjak koji je postao napadač mora dodatno raditi na nekim stvarima, a vidio je dobro na SP-u kakvi su trendovi. Današnje vrhunske špice sve rade u pokretu. Statični nemaju prolaz.

PETAR MUSA

Budući da ga izbornik prati i da igra u Benfici jedan je od igrača od kojih se očekuje da dokaže kvalitetu i debitira za reprezentaciju. Nije nemoguće da prvi dobije šansu od svih koji nisu bili u Kataru. Agresivniji je i hitriji od većine naših špica, iako nije tehničar poput Petkovića. Puno će ovisiti kakav će imati status u klubu.

BOŠKO ŠUTALO

Pitanje je do koje će mjere eksplodirati jer to ovisi i o kvaliteti oporavka od ozljede, no radi se o igraču koji bi, kad dosegne vrh svoje kvalitete, mogao biti i kadar za A reprezentaciju. No, dokaže li se među Modrima na pravi način, već će to sasvim sigurno biti njegov golem iskorak u karijeri.

ROKO ŠIMIĆ

Oko njega već postoji vrlo visoka razina medijske pozornosti, dobio je brojne komplimente, no u RB Salzburg u protekle jeseni nije imao mnogo prilika i Austrijanci su ga ove zime poslali u Zürich. Dolazi u klub koji je nespokojan oko ostanka u ligi, ali klub u kojemu bi morao imati više minuta. A onda je sve na njemu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 05:45