GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp
PITANJE STRUKE

‘To što rade naši klubovi nije dobro za Hrvatsku! Pa nisu stranci stvorili igrače koji su nam donijeli srebro‘

‘Rezultati Osijeka, Gorice i Rijeke govore kako nije dovoljno smijeniti trenera pa ćemo izaći iz krize‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2022. 10:19

Rajko Magić i Mario Cvitanović digli su glas protiv nedoživljene inflacije stranih trenera u HNL-u. Dolaskom Talijana Sersea Cosmija na klupu Rijeke čak šest od deset klubova najvišeg ranga vodit će stranci, računajući tu u Damira Čanadija, koji je Hrvat ali je trenerski zanat učio u rodnoj Austriji. Samo Dinamo (Čačić), Lokomotiva (Čabraja), Slaven Belupo (Zekić) i Varaždin (Kovačević) ovog časa imaju hrvatskog trenera. Austrijanac Poms je na klupi Osijeka, Litavac Dambrauskas Hajduka, Talijan Cosmi Rijeke, Makedonac Angelovski Gorice te Urugvajac Garcia Istre 1961. U emisiji Studio HNL na MaxSportu Magić i Cvitanović izrazili su nezadovoljstvo i sumnju da će to biti dobro za hrvatsko nogomet.

- Rezultati Osijeka, Gorice i Rijeke govore kako nije dovoljno smijeniti trenera pa ćemo izaći iz krize. To zahtijeva puno dublju analizu i poteze koji su zajednička ideja Uprave i struke. Novi trener Rijeke je ponovno stranac, to me ne veseli, u Hrvatskoj ima kvalitetnih trenera koji mogu puno toga napraviti. Tadić i Budicin dobili su pet odnosno tri utakmice, to nije šansa. Siguran sam da će puno veću šansu dobiti Cosmi, da neće biti samo 4-5 utakmica i da će mu iz toga razloga biti lakše nego našim trenerima - rekao je Magić.

Mario Cvitanović je naglasio:

- HNL sad ima 60 posto stranih trenera. To sigurno nije dobro za državu koja je svjetski doprvak. Naši treneri su stvorili te igrače koji su nam osvjetlali obraz u Rusiji na Svjetskom prvenstvu, nisam siguran da su ih stvorili stranci. Ali vidjet ćemo što će ti potezi donijeti novoga u našim ekipama. Hrvati su kvalitetni treneri, ako Tudor, Jurić, Kovač... rade u ligama Petice, ako su mnogi drugi napravili rezultate u svijetu, onda je jasno da Hrvatska ima struku koja je sposobna raditi velike stvari i nisu nam potrebni toliki stranci.

Cvitanović nije skrivao skepsu prema Cosmiju kojeg odavno zna kao trenera:

- Cosmija osobno ne poznajem, ali znam kakav je trener jer u moje igračko doba vodio je Perugiju, kad sam i ja igrao u Italiji. Bio je karakteran, osebujan, s velikom energijom, napravio je jako puno, međutim to je bilo prije 20 godina. Pitanje je u kakvoj je formi u ovom trenutku. Jako dobre stvari radio je od 2000. godine do 2005. godine. Nakon toga više nije bio na toj razini. Pitanje je koliko će se brzo uklopiti, koliko zna Rijekine igrače i do koje su mjeri oni sposobni pratiti njegove taktičke zahtjeve. Rijeka nije na toj razini na kojoj je on navikao da budu igrači po taktičkom pitanju.

Velika je to tema o nogometnoj struci u Hrvata. Ne samo tko vodi naše klubove, imamo li prave trenera ili ne, nego i generalno što se tiče strategije stručnog rada u Hrvatskoj koja je vrlo upitna ili je nema....

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 14:11