BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
NOVA ‘VAR SOBA‘

VIDEO ‘Leko uoči Dinama nema čistu situaciju u momčadi i moglo bi se dogoditi da taj dečko doživi traumu‘

Na portalu Sportskih novosti možete pogledati novo izdanje podcasta s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 24. veljača 2023. 09:36


Pred nama je 23. kolo SuperSport HNL u kojem je glavni fokus na najvećem hrvatskom derbiju, onom između Dinama i Hajduka. Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 15 sati, a pobjedom bi Modri praktično riješili pitanje prvaka za ovu sezonu jer trenutno imaju 8 bodova prednosti nad Splićanima i utakmicu manje. Što se ostalih utakmica tiče, u uzbudljivoj borbi za četvrto mjesto koje donosi Europu imamo dvije utakmice: Rijeka - Slaven Belupo te Osijek - Varaždin. Tu su i dvoboji Šibenik - Istra 1961 te Gorica - Lokomotiva.

Ali, naravno, krenuli smo s velikim derbijem na Maksimiru, Ilija Lončarević kaže da ovo možda i neće biti derbi prepun neizvjesnosti.

- Bojim se da ovog puta ne možemo najaviti ovu utakmicu kao derbi koji će obilježiti ovo kolo. Može se dogoditi, ali ne znam ima li trener Hajduka u rukama neki adut da promjeni bitno stanje u svojoj momčadi da bude konkurentna Dinamovoj, ako to ne uspije napraviti onda od derbija neće biti puno. Ali, derbi je derbi i Hajduk će doći na Maksimir da, kako igrači kažu, ostave na terenu sve što imaju pa je i to jedna garancija da bi iz toga moglo nešto biti. Od svih utakmica u ovom kolu sve su utakmice za mene neizvjesne. Ovo bi trebala biti možda i najmanje neizvjesna utakmica, ali nikad ne reci nikad.

Trebaju li Dinamo i Hajduk u utakmicu krenuti sa tandemom svojih najboljih napadača?

- Što se tiče trenera Hajduka, ako želi šokirati momčad i protivnika onda mora krenuti s Kalinićem i Livajom. Osobno to očekujem na kraju ili u poluvremenu. A Dinamo, on najbolje igra kako je igrao do sada, mislim da nema nikakvog razloga da opet ide u nekakav eksperiment s dva centafroda. Iako, možda protiv Hajduka koji nema kompletnu obranu može ići i na taj način, ali nema razloga da bilo koji od veznih igrača da netko od njih ode na klupu. Na Dinamove slabosti protivnici ne bi trebali previše računati jer Modri imaju previše karakternu momčad da bi bilo koju utakmicu shvatili olako. Krovinović je kada je došao bio puno pozitivniji na terenu, sada ga se manje vidi što za takvog igrača nije baš dopustivo.

Luka Vušković je tek napunio 16 godina te bi protiv Dinama mogao debitirati, je li vrijeme za takav potez?

- Ne mogu reći da ga poznajem, ali, 16 godina stoper, od svoje mladosti imam iskustva još kada je pokojni Ramljak ušao u momčad Dinama i protiv Vojvodine odigrao u Novom Sadu sa svojih 17 godina i od onda igrao. Nije to jedini primjer, ali uvijek sam sklon da ti mladi dečki imaju oslonac. Ako dođe u obranu Hajduka igrati protiv Dinama i da je on jedini tamo da nema niti jednog starijeg igrača da mu bude podrška to bi mogao biti problem. Mora imati iskustvo uz sebe da bi prošao neokrznut, odnosno s najmanje štete, moglo bi se u protivnom dogoditi da dođe do neke traume ili slično. To je najodgovornija pozicija u momčadi u jednom takvom derbiju. Trener koji će ga staviti mora imati čistu situaciju u momčadi da bi povukao takav potez, a ne da ima ovako lošu situaciju, nedostatak igrača i obrane i da kaže - e sad ide Luka unutra, to baš nije pozicija za mladog igrača, ali daj Bože.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 20:22