Dario Šimić i Ante Čačić

 Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
NOVA ‘VAR SOBA‘

VIDEO: ‘Napetost između Čačića i Šimića je evidentna. Hajduk? Jedne stvari nakon ovog uspjeha ne smije biti‘

Pratite novo izdanje podcasta Sportskih novosti posvećenog domaćem nogometnom prvenstvu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. ožujak 2023. 09:24

GLEDAJTE ‘VAR SOBU‘ UŽIVO:


Dinamo ima veliku bodovnu prednost pred Hajdukom i teško je vjerovati kako Modri mogu ispustiti naslov prvaka Hrvatske, ali tri utakmice bez pobjede u SuperSport HNL zvone na uzbunu. Nakon remija protiv Osijeka i poraza u Šibeniku, Dinamo je u zaostaloj utakmici 12. kola domaćeg prvenstva izgubio i od Istre 1961.

- Nikad porazi nisu dobra stvar. Uvijek sam hvalio Dinamo kao karakternu momčad, još uvijek nisu doveli u pitanje titulu, ali razlozi ovoga su poznati u svlačionici. Dinamo je u krizi, došao je u nju u 10 dana. Teško je reći razloge, ali je sigurno da je sve ovo što se događa u i oko kluba ostavilo traga. Naravno, to ne opravdava igrače, hvalio sam ih kakvi su do sada. Sad najednom to nisu. Drugo, trener je silom prilika ili planski stavio u igru igrače koji jako malo igraju. To je jedna od mana prošlih vremena. Igrači koji su ulazili s klupe, ulazili su na pet ili deset minuta. Menalo, Moharrami, Ljubičić na poziciji veznog, oni tamo ne participiraju dovoljno. Ne može nitko ni izvan ni unutar Dinama reći da klub nije u krizi - komentirao je cijelu situaciju Ilija Lončarević u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘.

Naravno da je u Maksimiru već počela priča o budućnosti Ante Čačića, posebno kada se zna kako on nije prvi izbor Darija Šimića koji je preuzeo sportsku politiku kluba u svoje ruke.

- Čačić se mora brinuti jer ako gubi utakmice u serijama, u presingu je. Kopić je bio smijenjen, a bio je prvi, jer je ugrozio naslov prvaka. Čačić nema ugroženu poziciju, ali ukoliko ne promjeni taj trend, pozicija će biti ugrožena. Imamo napetost na liniji Šimić - Čačić, ona je evidentna. Šimić javno ništa nije rekao, ali iz njegova tabora je puštena poruka da je sjedio s trenerom i da su dogovorili strategiju za proljeće. Nakon Pule, Čačić kaže da nije sjedio sa Šimićem, a i on još nije potpisao ugovor. Dakle, već tu se osjeća napetost. Logično je, jer nije Šimić došao u klub da bude član Uprave koji će brinuti o financijama i stadionu, nego ga izravno zanima teren i sve što ide uz nogomet. Određena napetost postoji, premda je Čačić preiskusan trener da bi ga to uznemirilo - rekao je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola te dodao:

- Otišao je Oršić, odlazi Ademi, najvažnije vezivno tkivo u svlačionici. Sve to što se događa u kancelarijama ušlo je u svlačionicu, među igrače. Dinamo je imao 12 bodova prednosti i utakmicu manje, sad kao da rutinski odrađuju utakmice. Dinamo u Šibeniku nije imao šanse, u Puli su bile dvije... Dinamo nije dovoljno aktivan, kao da nema prave agresivnosti, igre bez lopte, odlučnosti da se utakmica dobije. Godinama već slušam to od trenera - igrači su ušli u tu rutinu na proljeće da se samo igra... Bez Oršića i Ademija to više nije razlika kakva je bila prije. Dinamo je imao uvijek problema kad nije dovoljno agresivno ulazio u utakmice.

Ilija Lončarević ističe kako je Dinamo definitivno u krizi.

- Dinamo je superioran u ligi, uvjetno rečeno, lako ga je voditi ako nemaš puno ozljeda ili izostanaka. Vučeš to nekako. Igrači dižu formu, a onda... Iz momčadi nestanu 2-3 igrača pa na scenu moraju doći oni koji nisu u formi. Možemo mi pričati, ali igrači koji su prvi puta u 11 ušli u Istri... Ako oni nisu na visokom nivou, ti igrači neće dobro igrati. Momčad ih treba držati na nivou, ne može se do toga doći na treningu. I neće dati svoj maksimum. Utakmica u nedjelju? Trener je na potezu da iz ovog kadra igrača izvuče prvo mjesto. Sad nema "kotrljanja" iz tjedna u tjedan. Sad nije normalna situacija, nema dva igrača, tu Čačić mora izvući ono što mora - rekao je Lončarević.

Dinamo u nedjelju igra protiv goropadne Rijeke koja ima najbolji učinak od svih klubova SuperSport HNL u drugom dijelu sezone. Ima li tu razloga za zabrinutost u Maksimiru?

- Dinamo ako nema ozlijeđenih igrača, onda je favorit. Neću reći apsolutni, ali je favorit. Rijeka je opasna, u usponu je, konsolidirala se - kaže Lončarević, a Šola dodaje:

- Dinamo je favorit, ali ne uvjerljiv. Igrali su u ritmu srijeda - nedjelja, momčad nije u punoj formi. Ademi se vraća, ali zna da igra zadnju utakmicu za Dinamo. Pitanje je na koji će je način odigrati. Rijeka je puno odmornija. Dinamo je imao dvije vezane srijede s utakmicama od 120 i 90 minuta, ali neizvjesnu. Rijeka ima odličnu situaciju u klubu, ima neugodnu momčad za svakoga tko je napada. Rijeka preko Frigana, Ampema, Selahija, Hodže, ima vrlo neugodne igrače. Ima sjajnu kontru. Jakirović je poznat kao tranzicijski trener. On nije slučajno takav. U Gorici je to doveo na visoku razinu. I u Rijeci to pokazuje na jako dobar način. Rijeka bi mogla Dinamu stvoriti puno problema, za mene je to otvorena utakmica.

U ‘VAR sobi‘ smo komentirali i uspjeh juniora Hajduka, odnosno njihov prolazak u polufinale juniorske Lige prvaka.

- To je najveći uspjeh bilo kojeg našeg kluba ikada u juniorskoj konkurenciji. Nikad nismo bili na završnom turniru. Velik je i zbog toga što je Hajduk došao do toga preko Cityja i Borussije, klubova koji puno ulažu u svoje škole. Hajduk je protiv Cityja imao sreće, to treba biti realan pa priznati. City je dominirao, Hajduk je iskoristio svoje šanse. U Dortmundu je Hajduk apsolutno parirao i bio opasniji, imao više šansi i zaslužio pobjedu i prije penala. Nije bio Pukštasa i Vuškovića koji su mogli igrati, a Hajduk je jako ugodno iznenadio cijelu Europu. Bila je to gledana utakmica, bilo je 16 tisuća ljudi... Hajduku i našem nogometu to će donijeti velike benefite. E sad, kako će to sve skupa Hajduk iskoristiti? Kako će i kada prebaciti te dečke u seniorski nogomet.... - rekao je Šola, a Lončarević nastavlja:

- Prvo, treba čestitati Hajduku i školi jer to je veliki uspjeh hrvatskog nogometa. Mi smo mala zemlja i bilo koji nastup naših selekcija i klubova je za nas značajan. Bilo bi neozbiljno računati da je to sada riješeno za prvu momčad Hajduka. Dolazi do izražaja procjena i analiza te djece. Vušković koji igra u prvoj momčadi također je još uvijek dijete. Koliko ih ima koji će biti spremni, koliko je onih za koje nismo 100 posto sigurni, kako ćemo ih razvijati. Ako Hajduk bude išao tim putem, uzet će dosta ovih igrača u sljedećih 4-5 godina. Ako će ih rasuti po posudbama, one koje nisu za prvu momčad, što s njima? Neke stvari ne radimo još uvijek kako treba, ali ako Hajduk bude planski radio, onda sve ovo "pije vodu". Ali, ako je sve ovo samo euforija, na osnovu toga se ništa neće dogoditi i te euforije jednostavno ne smije biti. Na osnovu prave analize i pravilne odluke što napraviti s tim mladićima u sljedeće dvije-tri godine, onda će to imati smisla.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:45