DAMIR KRAJAC Cropix
‘VAR SOBA‘

VIDEO: ‘U Dinamu su dobro znali koga imaju u svlačionici, ne vjerujem da je tu bilo neke zle krvi‘

‘Netko tko je 12 godina gradio mentalitet kluba možda je osjetio da više nije nužan...‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 20. ožujak 2023. 09:34

POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:


Domaći nogomet ovog je vikenda obilježila posljednja utakmica Arijana Ademija za Dinamo. Kapetan Modrih se oprostio pobjedom 1:0 nad Rijekom, a bila je to 373. utakmica Ademija za zagrebačku momčad. U novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ pričali smo o Ademijevom oproštaju.

- Svaki navijač, ne mora biti ni Dinama, zna da je u svijetu teško dobiti takvog igrača kao što je Ademi. Drago nam je da se takav igrač oprostio s pobjedom. Nema se tu što dodati. Uvijek je bio takav, sa svim svojim usponima i krizama, uz dvije godine neigranja. Uvijek je bio pravi kapetan. Nitko ne može reći da nije - rekao je nogometni trener Ilija Lončarević, a glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola je dodao:

- Od prve minute se vidjelo da mu je utakmica važna. Mogao je i zabiti gol. U zadnjoj utakmici je igrao kako je igrao tih 11, 12 godina za Dinamo. S pobjedničkim mentalitetom, uvijek gladan gola, nečega na terenu. Dinamo je s njim izgubio puno više od jednog odličnog igrača i kapetana. Možda se isto ponovi s Livakovićem. On je isto u Dinamu mnogo godina, možda bude i duže trajao. Ovo s Ademijem je bio splet okolnosti u kojem je on prihvaćao to da je tu, čak i odbijao neke ponude koje su bile puno atraktivnije za njega. Ali, kao pravi kapetan i čovjek koji obožava Dinamo pristajao je ostati u klubu i biti kamen kluba koji je došao do toga da je dominantan u Hrvatskoj i respektabilan u Europi.

Lončarevića smo pitali i koliko je šteta što Ademi nije igrao za reprezentaciju Hrvatske nego se odlučio za Sjevernu Makedoniju.

- To je stjecaj okolnosti da nije igrao za Hrvatsku. Možemo o tome pričati, ali davno je prošlo vrijeme kad se to trebalo rješavati. Ne možemo mu zamjeriti, dapače, samo poželjeti zdravlja da još dosta igra nogomet. On je ostavio putokaz za sve mlade igrače koji žele biti profesionalci. Nogomet se igra za pobjedu i mora se puno željeti na terenu da bi se postao veliki igrač.

image

Ilija Lončarević, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Nakon utakmice se na društvenim mrežama komentirala Ademijeva izjava kako se on nadao da će u Dinamu završiti karijeru. Pisalo se o eventualnom lošem odnosu između igrača i vodstva kluba.

- Ne sumnjam da je Ademi u jednom trenutku vjerovao da je Dinamo njegov klub do kraja karijere. Prešao je 30. godinu pa nije realno očekivati neku ludu ponudu. Dinamo je napravio sve što je mogao da zadrži Ademija, logično je vjerovati da je tako. Ali, moguće je da je Ademi po prvi put bio u situaciji da je Dinamo u zoni u kojoj je komforan. On kao netko tko je 12 godina stvarao taj mentalitet više nije možda toliko nužan tako. Otišao je Oršić pa je razmišljao otići i on. Ne vjerujem da tu postoji nešto što bi moglo teretiti Čačića ili bilo koga u Dinamu. Ali, da će Ademi nedostajati Dinamu, neupitno hoće. Dobro su znali u klubu koga imaju u svlačionici, ne vjerujem da je tu bilo zle krvi - rekao je Šola.

Nakon priče o Ademiju okrenuli smo se samoj utakmici između Dinama i Rijeke koja se predstavila u dobrom svjetlu.

- Drugo se od Jakirovića i Rijeke nije moglo ni očekivati. Ako si dovoljan broj minuta u stanju držati Dinamo visoko, onda ćeš imati šanse da nešto i napraviš, tražeći greške Dinama. Rijeka je došla u svoju zonu, nije imala kontinuitet na početku sezone. Jučer su pokazali da su i više nego ozbiljna momčad. Neću previše hvaliti nekoga, ali mislim da je to strahovito velik posao Sergeja Jakirovića. Jasno, nešto mu se i potrefilo, dobio je Dilavera, najznačajnijeg igrača Rijeke u ovom trenutku... On je to znao iskoristiti i napraviti respektabilnu momčad koja je igrom u ovom trenutku uz bok Dinamu. Dinamo je zasluženo pobijedio, imao je taj svoj naboj. Neki su se elementi uvukli u momčad. Neki igrači imaju previše dodira i prekida se kontinuitet u igri, Čačić to mora riješiti. Završnica? U 25 protivničkih metara, tu HNL, pa ni Dinamo, nisu u visokom nivou. Dinamo bi tu trebao biti jači, imati bolju ideju, viziju, stvarati šanse. HNL toga ima puno premalo, a Dinamo ima jako dobre igrače da ne bi mogli u tome napredovati - rekao je Lončarević i dodao:

- Da je Ademi zabio odmah u 1. minuti, utakmica bi se otvorila i Rijeka bi došla na svoje. Jer, i Dinamo je imao problema kad je Rijeka krenula "va banque". Mogla je i zabiti, uzeti bod, to ne bi bilo nezasluženo. Na kraju, Dinamo je zasluženo pobijedio.

I Šola je komentirao igru Rijeke:

- Odlični su. Za mene odlični, hrabri, poduzetni. S malo sreće mogli su i bolje proći. Ali, Dinamo je pokazao kad uđe kako treba u utakmicu, kad je motivacijski na pravoj razini, da je razina za sebe. Koliko god Rijeka bila dobra, osjetilo se kroz igru da je Dinamo razina iznad toga. Imaju problem realizacije. Petković inače nije realizator klasične naravi, Drmić nikako da uhvati ritam... Ali, Dinamo je svejedno svijet za sebe. Rijeka je bez obzira na poraz sada još bliže trećem mjestu.

image

Ilija Lončarević

SPORTSKE NOVOSTI

Na toj utakmici se dogodio i eksces s Obregonom koji je zaboravio dres u svlačionici:

- Kriv je igrač u svakom slučaju. Ali, netko je ipak iza izlaska igrača iz svlačionice istu trebao i pogledati. Ima dovoljno ljudi koji su to trebali napraviti. To je neozbiljno, ja se ne sjećam da sam to ikada imao u karijeri.

U ‘VAR sobi‘ smo komentirali i druge utakmice kola u SuperSport HNL, a zanimljivo je bilo čuti što Lončarević misli o pobjedi Hajduka nad Slaven Belupom:

- Slaven je bio onakav kakav je trebao biti. Ali, nije bio po traženju trenera. Bili su jako neagresivni i nesigurni prema naprijed. Bilo je to uvjetovano i igrom Hajduka. Hajduk nije radio greške, imali su puno dobivenih duela... Gol Hajduka nije slučajnost nego situacija koja se dogodi na utakmici. Ako to momčad iskoristi, onda je dobro. Hajduk je bio u redu što se pristupa tiče i zasluženo je pobijedio. Problem kod Belupa je taj što nisu imali raspoloženog, pravog napadača. Nije tu bilo žara, bili su bezopasni i ne može trener biti zadovoljan s time - kaže Lončarević.

Šola je komentirao činjenicu da je upravo Dino Mikanović postigao pobjednički gol, a na početku proljetnog dijela prvenstva bio je praktično prekrižen od Ivana Leke:

- On se nije snašao u onoj varijanti bočnog igrača. Nema on mirnoću u završnici, nije sklon ulasku u šesnaesterac, zabijanju golova. Bolje se osjeća kao bek. Naravno da s vremena na vrijeme svatko mora zabiti pa ga je dočekao i Mikanović. Dobro je to za Hajduk da ih malo digne prije ove pauze. Ima Hajduk jako puno posla. Ne smije se zavaravati. Dvije utakmice nisu primili gol, ali to su Belupo i Osijek koji ne zabijaju puno ovog proljeća. Nije ni Hajduk imao puno šansi. Za Hajduk je najvažnije da se proba ustabiliti u smislu toga što trener traži od momčadi. Očito je tih 4-2-3-1 Lekin konačni izbor do kraja sezone. Hajduk i igrači moraju sljedeća dva tjedna do Šibenika podići razinu igre.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:18