Frano Andrijašević postao je junak Zhejianga koji je izborio povratak u kinesku Superilgu

 AFP
FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ ZA SN

‘Zezali su me već i neki prijatelji da bih trebao u Osijek, ali zasad ne planiram povratak u HNL...‘

Donedavni kapetan Rijeke svojim pogotkom uveo je Zhejiang u elitni razred kineskog nogometa
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. siječanj 2022. 22:51

Pitate li Franka Andrijaševića, odlazak u Kinu bio je odličan potez. U doba kad je Kina dalja nego ikad, kad pandemija diktira strogi režim života i nogometa, a i kad tamošnja Superliga, a pogotovo druga liga, više nije ‘zlatna dolina’ kao donedavno, takva odluka nudi priličnu neizvjesnost. No, nakon šest mjeseci bivši se igrač Rijeke, prije toga Hajduka, Dinama i Lokomotive, vratio u Hrvatsku prepun pozitivnih dojmova. I kao novi član kineske Superlige.

- Doista, kad se sve zbroji stvarno sam prepun pozitivnih dojmova. Otišao sam u Kinu ljetos, u početku nije bilo idealno, nisam bio standardan, jer tamo mogu igrati samo dva stranca, međutim, ubrzo sam se prilagodio, ustalio u momčadi i sezonu završio kao kapetan. Pobijedili smo u doigravanju Qingdao i izborili plasman u najviši rang - priča nam Andrijašević po povratku u Zagrebu, još uvijek sabirući dojmove.

Dobio vrpcu

Ne samo da je njegov Zhejiang ušao u Superligu, već je baš on za to najzaslužniji. Naime, u prvoj je utakmici zabio pobjednički pogodak za 0:1, u uzvratu je i 0:0 bilo dovoljno za potvrdu prvoligaškog statusa iduće sezone.

image
CROPIX

- Ma baš je sve ispalo super, da, još sam zabio i taj pobjednički gol. Bilo je i dosta emocija nakon plasmana u Superligu, bilo je na terenu i suza radosnica. A posebno sam ponosan na tu kapetansku traku. Rekli su mi prije utakmice u klubu da bi željeli da budem kapetan, naravno da nisam imao ništa protiv, dapače, velika je čast nakon samo šest mjeseci kao stranac postati kapetan.

Vraćamo se na uvod, sigurno nije bilo lako prošlog ljeta odabrati odlazak u Kinu. Strogi je COVID-protokol, ugovori više nisu kao nekad, k tome potpuno druga kultura, drugačiji nogomet, način života.

- Kad sam čuo za ponudu iz Kine, pričao sam s dosta ljudi, od nekih igrača koji su tamo igrali, svog menadžera, upoznali su me s time što me čeka, savjetovali mi da odem. Tako da sam otprilike znao što me čeka. Grad Hangzhou jedna je od kineskih metropola, nudi puno toga, ima kvalitetnih restorana, ne nedostaje ništa. Osim obitelji, naravno. Tako da sam se brzo prilagodio, tamo se osjećam sjajno.

Inače, ligaška natjecanja igraju se u tzv. balonima, tako Kinezi prkose pandemiji.

- Da, nalazimo se u kampovima, više klubova u istom kampu, svatko ima svoj teren za treninge. I igramo utakmice u tom gradu u kojem se nalazimo, često na neutralnom terenu, poslije se ponovno vraćamo u te kamp i tako se živi. Ništa Kinezi ne prepuštaju slučaju, stroge su mjere protiv korone, ali igra se, to je najvažnije. Recimo, po ulasku u Kinu, bez obzira jest li preboljeli COVID, jeste li cijepljeni ili negativni na testu morate punih 28 dana u karantenu. Ali, sve se nekako izdrži, a kad sezona završi ovako kako je završila, onda je sve lakše.

Znači, za njega nema dvojbe, iz svega ovoga što priča možemo zaključiti da se planira vratiti u Kinu i nastaviti tamo karijeru?

- Apsolutno, u ovom trenutku još se neko vrijeme vidim u Kini. Pa, ušli smo u Superligu, bila bi šteta ne okušati se u tom društvu, a i u klubu su mi ionako već najavili da me žele dugoročno, zadovoljni su oni, zadovoljan sam ja, tako da ću i sljedeće sezone biti u Kini.

Dakle, sve one priče kako je nogomet tamo ipak u padu, nakon one ekspanzije prije nekoliko godina, nisu baš sasvim točne?

- Ha, gledajte, činjenica jest da u Kinu više ne dolaze najveće zvijezde iz Europe za basnoslovne svote, da dolaze, vjerojatno ne bih ja sad bio tamo, haha. Ima klubova koji su u problemima, nije tajna, ima nekih restrikcija oko stranaca, međutim, ja doista nemam nikakva neugodna iskustva. Sve je uredno, sve štima, sve funkcionira.

Pohvale Sammiru

U vrijeme kad se mnogi igrači s dalekih destinacija vraćaju u HNL, ili se barem priča da bi se mogli vratiti, on definitivno nije u kombinacijama?

- Nikad ne reci nikad, naravno, ali trenutno ne razmišljam o promjeni kluba, o povratku u Europu pa ni u HNL. Sad sam na odmoru, trebao bih se vratiti u Kinu za oko mjesec i pol dana, ne znam još točno kad, javit će mi iz kluba. Potpuno sam fokusiran na svoj klub i ono što nas čeka u novoj sezoni, u najboljoj kineskoj ligi.

Inače, u istom je klubu igrao i Sammir, sjećaju ga se u Kini.

- Ostavio je ovdje trag, sjećaju ga se kao odličnog igrača i govore o njemu biranim riječima.

Žao mi je Ante Majstorovića, želim mu brz oporavak

U Kini je kao trener ostao Ivan Leko, tamo su i Matej Jonjić i Ante Majstorović, bio je i Dejan Radonjić, s nekima od njih susreo se i Franko, unatoč tom ‘balonu’.

- Leku sam vidio na povratku u Hrvatsku, vraćali smo se istim letom, Bilića nisam imao prilike susresti. Vidio sam Antu Majstorovića, koji je igrač Shangai Porta, njega mi je jako žao. Oporavio se od teške ozljede ligamenta, počeo trenirati i opet se ozlijedio, isto koljeno, ista ozljeda. Baš nema sreće, želim mu i ovom prilikom brz oporavak, da se vrati na teren i zaigra za svoj klub.

Zezaju me prijatelji da mi još nedostaje Osijek u životopisu

Franko Andrijašević igrao je dosad za Hajduk, Dinamo i Rijeku, nedostaje mu u CV-u još Osijek, da napravi nešto što je dosad uspio samo Marijan Buljat, da zaigra za sva četiri kluba ‘velike četvorke’?

- Haha, zezali su me već i neki prijatelji da bih trebao u Osijek, da mi to nedostaje u životopisu. Zasad, kažem, ne planiram povratak u HNL, vraćam se u Kinu, a u budućnosti, tko zna gdje ću igrati...

Rijeka je po mnogočemu iznad klubova u Belgiji

Iako se u HNL još ne namjerava vratiti Andrijašević prati što se događa u domaćem prvenstvu.

- Na vrhu zanimljivije i neizvjesnije nego ikad, biti će uzbudljivo na proljeće. Osijek je dobar, Hajduk se digao i postao konkurentan, tu je, kao i uvijek, Dinamo. Rijeka...

Da, ‘njegova’ Rijeka je svojevrsno iznenađenje, mnogi su joj prognozirali pad ove sezone?

- Rijeka je klub koji je odlično organiziran, u kojemu sve funkcionira kako treba, ekipa kvalitetnih ljudi, stvorila je kvalitetan sustav. I zato Rijeka ima kontinuitet. Svake godine ode nekoliko važnih igrača, a opet klub pronađe kvalitetne zamjene i bori se za trofeje. Ne mogu reći da sam prošao puno svijeta, ali bio sam u Belgiji i vidio sam da je Rijeka po mnogočemu iznad tamošnjih klubova, od uvjeta treninga, do vođenja kluba i igračke kvalitete.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:23