GORAN MEHKEK/CROPIX
DOBRA VIJEST ZA BIJELE

Prva zvijezda Dinama propušta derbi s Hajdukom! Mamić na Tudora ide s klincem u napadu!

Trenutačno najbolji nogometaš maksimirskog kluba nije se uspio sasvim oporaviti za najveći derbi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. srpanj 2020. 19:50

Bruni Petkoviću stradalo je koljeno na utakmici s Osijekom, a nakon prvih crnih slutnji zabrinutost su odagnale vedrije vijesti s magnetske rezonance. Radilo se o laganom istegnuću, i menisk i svi ligamenti, računajući križni, ostali su čitavi. Primio se fizikalne terapije s predikcijama o brzom povratku na teren.

Ne žele riskirati

No, Dinamov reprezentativni napadač neće igrati ni protiv Hajduka. Iako to silno želi jer derbi je uvijek izazov, čak i kad se Modrima ne radi o presudnim bodovima. Petković će ostati pošteđen rizika jer koljeno treba oporaviti do kraja i tek ga potom podvrgnuti najvećim naporima. Takve su informacije i najave iz kluba sredinom tjedna, vjerojatno se ništa neće promijeniti do nedjelje, iako će to odlučiti klupski liječnici. Dinamo ovoga časa ne želi riskirati, Petković je previše vrijedan da bi ga izložili mogućnosti teže ozljede koja prijeti dok god nije fit.


Za Igora Tudora to je dobra vijest. Petković je u tekućoj sezoni igrao u 25 utakmica Prve HNL. U jesenskom dijelu, kad su radili razliku i osigurali titulu, njegov se izostanak nije primijetio na rezultatima, jer u sve četiri utakmice u kojima je ostao na klupi uslijed rotacija tadašnjeg trenera Nenad Bjelica ili bio izvan zapisnika Modri su slavili.


Jednako se dogodilo i u veljači u ogledu s Interom, međutim, nakon koronastanke, pod Igorom Jovićevićem, u dva od tri susreta kad nije bilo Petkovića, nije bilo ni bodova. Izostao je s Lokomotivom od koje su poraženi 1:0, Inter su svladali istim rezultatom, a od Rijeke su poraženi 2:0.


U 75. minuti utakmice s Osijekom (0:0), nakon duela s Talysom, osjetio je bol u koljenu i napustio teren. Od tada je propustio dva ogleda, a treći će s Hajdukom.


Petković je rijedak primjer vrsnog centarfora koji na kontu u prvenstvu ima više asistencija (9), nego pogodaka (7). Kao klasan tehničar uživa u kombinatorici i igri, nikad se nije specijalizirao za tipičnu devetku koja čeka šanse i puni statistiku. Od obnove sezone bio je daleko najbolji u Dinamu, nositelj igre, a zatresao je mrežu Varaždina u gostima i Slavena Belupa za domaću pobjedu 3:2.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Probijanje barijere

Kad se na stol stava sva natjecanja u 39 nastupa od proteklog ljeta, ipak je za jedan gol jači strijelac nego asistent (13:12). S Hajdukom je u sve tri ranije ovosezonske utakmice na terenu boravio po 90 minuta. Prvu su dobili Bijeli, druga je u Zagrebu okončana neodlučenim rezultatom, a treća slavljem Dinama na Poljudu 2:0, no on se nije našao među autorima golova, niti zadnjim dodavačima za pogodak.


Treneru Zoranu Mamiću u nedjelju bi Petković jako dobro došao, međutim, prije svega mora biti zdrav, i zbog kvalifikacija Lige prvaka, a tko zna, možda u Maksimir stigne i koja primamljiva ponuda za nogometaša kojeg je Goran Vučević, donedavni skaut Barcelone, preporučio katalonskom velikanu. Tko je na Barcinom radaru, na mnogim adresama mogao bi biti - bingo! U ljetu kad je trebalo biti Europsko prvenstvo, u Dinamu su već kalkulirali s prihodom od njegova transfera, no korona-kriza mnogo je toga promijenila.


Bez Petkovića Mamić ima samo jednog klasičnog napadača Sandra Kulenovića. Nekadašnjeg mladog reprezentativca, koji još od prošloga ljeta, kako je došao u Dinamo, nije zabio nijedan gol u službenim dvobojima. U prvenstvu ima 13 nastupa, u njima tek 484 minute i od konkretnih učinaka jednu asistenciju.


Dobije li šansu, to će za Kulenovića biti prilika da probije tu barijeru, ali možda i kvalifikacijska utakmica za status u ekipi u sljedećoj sezoni. Visoki i pokretljivi napadač ostavio je dobar dojam proteklog ljeta na Euru U-21 iako nije blistao u poljskoj ligi. Igrao je 712 minuta za Legiju i dao četiri gola u sezoni 2018./19. Eventualno bi u špicu mogao i Mislav Oršić, iako je on najjači kao lijevi krilo.

Stojanović i Leovac? Prije ne, nego da

Prema informacijama iz maksimirskog kluba Bruno Petković neće igrati s Hajdukom, a za drugu dvojicu koji su preskočili ogled s Rijekom na Rujevici procjena je - prije ne, nego da. Petar Stojanović i Marin Leovac također imaju problema s ozljedom.

Trener Mamić mogao bi igrati bez prvog braničkog para, što bi na te pozicije vjerojatno instaliralo Moharramija i Moubandjea.


Desni bek na Rujevici bio je Tin Hrvoj. Pitanje je kako će Zoran Mamić sastaviti momčad, hoće li se osloniti na iskustvo ili šansu dati nekim mlađima poput Gvardiola ili Đire. (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 06:37