Foto: Damir Krajac/CROPIX
UVOD U SEZONU

Prvi su probili led u HNL-u! Riječani čekaju rezultate testa na koronavirus: Nije uopće bilo ugodno

Doktor Zoran Bahtijarević i profesor doktor Dragan Primorac pohodili su riječki klub
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. svibanj 2020. 18:11

Pripreme za nastavak treniranja i natjecanja HNL-a krenule su s Rujevice, na preporuku Radne skupine za povratak natjecanja HNS-a, na čelu s doktorom Zoranom Bahtijarevićem i predsjednikom Zdravstvene komisije HNS-a, profesorom doktorom Draganom Primorcem, provedeno je testiranje igrača i stručnog stožera HNK Rijeka u prijepodnevnim satima.

Dr. Bakarčić zadovoljna

Informacije s Rujevice govore da je sve prošlo u najboljem redu, da nije bilo nikakvih problema što potvrđuje i voditeljica medicinske službe i odgovorna osoba za provođenje i prevenciju mjera tijekom treninga i natjecanja doktorica Nataša Bakarčić.


- Materijali za uzorkovanje na COVID-19 dostavljeni su nam od strane HNS-a u sklopu projekta povratka treningu i natjecanju u Prvoj HNL. Uzorci su učinjeni na 35 igrača prve momčadi i stručni stožer. Sve je odrađeno u strogo kontroliranim uvjetima, po svim pravilima i preporukama struke i sve je prošlo u najboljem redu - kaže doktorica Bakarčić koja je objasnila i daljnju dinamiku testiranja igrača.


Naime, priča nije završena, jer će se testovi ponoviti u sljedećih pet dana. Razumljivo, uoči nastavka prvenstva ništa se ne želi prepustiti slučaju, svima je jasno što bi za nogomet u ovoj sezoni značio i samo jedan pozitivan ishod...


- U četvrtak je odrađena prva faza testiranja, iduća slijedi kroz nekoliko dana. U ovoj prvoj uzet je bris nazofaringsa, a u sljedećem terminu će se igračima, uz ponavljanje brisa, napraviti i testiranje iz krvi - serologija. Nakon toga ćemo imati uvid u stanje prve momčadi i stručnog stožera.


U jeku pandemije koronavirusa moglo se u medijima pročitati da je uzimanje brisa iz nosa dosta neugodno, ali u riječkoj svlačionici nije bilo problema.


- Uzimanje brisa nije ugodno, već se radi se o nelagodi. Mogu reći da su naši igrači sve podnijeli jako dobro i vrlo sam zadovoljna po tom pitanju.


Ono što sada slijedi je iščekivanje rezultata...


- Kada očekivati rezultate? Radi se o projektu koji provodi HNS. Uzorci su poslani u laboratorij, a pretpostavljamo da će biti analizirani u roku od 24 sata.

Mala mogućnost zaraze

Na Rujevici, dakako vjeruju u negativne rezultate testova i pozitivan ishod cijele priče koju vodi HNS-ova Radna skupina za povratak nogometu predvođena doktorom Zoranom Bahtijarevićem. Uostalom, u suradnji s Radnom grupom HNS-a, ali i epidemiološkim službama koje su često boravile na trening-kampu Riječana, od prvog dana su napravili sve da svedu na minimum mogućnost zaraze koronavirusom. Tako se svima koji ulaze u kamp mjeri temperatura na ulazu, dezinficiraju ruke i obavezne su maske, a i dalje su na snazi mjere koje onemogućavaju kontakt igrača s radnom zajednicom, korištenje zajedničkih prostorija (svlačionice)...


- Rekla bih da je sve zaista bilo u najboljem redu. Držali smo se svih protokola, preporuka epidemiologa... Bili smo u kontinuiranoj kontroli, nije bilo nikakvih primjedbi, dapače, dobili smo same pohvale - zaključila je doktorica Nataša Bakarčić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 10:46