JAKOV PRKIC/CROPIX
PORUKA BIVŠEG VATRENOG

‘Pustite Tudora da radi! Kod nas su kao treneri više na cijeni vodoinstalateri nego bivši igrači!‘

Legenda Rijeke koja je igrala i za Dinamo i za Hajduk uvjerena je da Rožman neće izgubiti na Poljudu
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 19. srpanj 2020. 17:30

Jednom je kao junior, na turniru u Viareggiu, zabio tri gola Fiorentini iz slobodnih udaraca s više od 20 metara. Mladen Mladenović, Rambo s Kantride, dinamit u kopačkama. Dijete Staroga grada. Mangup na terenu i izvan njega. Danas poduzetnik. Bliži se šezdeseta, za četiri godine. Igrao za Rijeku, Dinamo i Hajduk... Finale Kupa UEFA sa Salzburgom. Izgubio finale Kupa s Rijekom, u dva ogleda s Dinamom 1994. godine.

- Nisu nam dali do Rabuzinova Sunca. Pavličić je zabio u otvaranju utakmice, ali su na kraju slavili mladi Zdravko Mamić i trener Ćiro Blažević. Presudilo je onih 2:0 iz Maksimira... U Zagrebu je sudio Riječanin, u Rijeci Zagrepčanin... Kao i uvijek u takvim situacijama, izvukli smo deblji kraj... A prije toga smo izbacili momčad Hajduka na Poljudu. Bilo je 3:3 nakon 0:0 na Kantridi. Šokirali smo Ivana Katalinića - prisjeća se Mladenović, koji je odigrao 19 utakmica za reprezentaciju Hrvatske, bio na Europskom prvenstvu 1996. godine...

Sudac i trener

Prije tog ogleda za Kup s Hajdukom, Riječani su slavli i u prvenstvu. Pobjedu 2:0 potpisao je dvama pogocima - Mladenović! Te sezone proglašen je za najboljeg igrača HNL-a.

- Dvaput smo ugasili svjetlo na Poljudu. Oba je puta ražanj bio spreman. Imali smo karakternu momčad.

U Hajduku je Mladenović igrao kod Luke Bonačića. Imao je već 33 godine, na kraju karijere. Četrnaest utakmica, pet golova i Rijeka za kraj! Bio je sudac i trener. Rijeku je vodio nakon Zlatka Kranjčara, kojemu je bio pomoćnik. Uvjeren je da se treneri olako troše, mijenjaju kao čarape. Smeta ga prozivanje Igora Tudora. Začepio je usta svima dobivši Dinamo...

- Kod nas su kao treneri više na cijeni vodoinstalateri, nego bivši igrači. Sve je nakaradno. Secirali su Tudora nakon nekoliko poraza, razapinjali na križ. Pa, nema čovjek čarobni štapić, kao uostalom i drugi treneri. Pustite ga da radi godinu dana, da oblikuje svoju momčad, izabere igru i igrače... Dobro govori Mario Stanić, ne stvara se momčad preko noći. Pokazao je Tudor u utakmici protiv Dinama da je jamstvo uspjeha. Ima viziju, mijenja svoju momčad, čita slabosti suparnika.

I Simon Rožman je dobio Dinamo. U Kupu Bjelicu, u prvenstvu je otjerao Jovičevića...

- Dvije različite utakmcie. Prva klasična kup-utakmica, sa štitom ili na njemu, drga demonstracija loptačke raskoši. Dinamo se pokazao kao provincijski klub Jovićevićevom smjenom. Ili ga nije trebao dovesti. I Rožmanu, kao i Tudoru, treba vremena. Da Rijeka nije kiksala na nekim malim utakmicama, imala bi drugo mjesto u džepu. Iako mislim da trenutačno nema momčad za kvalifikacije za Ligu prvaka. Bogatstvo su mladi. Pandur, Lepinjica, Štefulj, Smoplčić, Braut... Konačno. Do velikih rezultata dolazi se sa svojim igračima. Kod dovedenih igrača nema pravih emocija. Rijeka je uvijek imala kvalitetnu školu.

Stalni kompromisi

Jadranski derbi bez publike, zbog divljanja navijača...

- Juha bez soli. Stalno idemo u neke kompromise. Gledamo kroz prste zbog viših interesa. Kojih interesa? Po Thatcher modelu! Bez milosti. Tko divlja, neka plati. Zakoni su mrtvo slovo na papiru. Nogomet je talac navijača.

Rožman je dvaput dobio Hajduka, 4:0 i 2:0 u dvije utakmice.

- Neće izgubiti ni sada. Hajduk je euforičan nakon pobjede nad Dinamom, ali momčad je u fazi stvaranja. Rožman dosta mijenja, sustav i igrače, sigurno će pronaći formulu za Poljud. Nije obrana problem Rijeke, kako neki tvrde. Vezni red je odigrao odličnu utakmicu protiv Dinama, ako ponove to - Rijeka neće izgubiti! Šteta što neće biti Pavičića.

Tko će biti drugi na kraju prvenstva?

- Osijek je nakon stanke zbog koronavirusa razigran i samouvjeren. Ima igrače i momčad. Utakmica Osijek - Lokomotiva bit će spektakl.

Pravi izazov

Rijeka će se utješiti finalom Hrvatskog kupa...

- U jednoj utakmici nema favorita. Lokomotiva je momčad brzih igrača, raznovrsne taktike. Rijeka je bila bolja od Dinama i Osijeka, Lokomotiva je pravi izazov za mladi Rožmanov sastav - podvukao je Mladenović na kraju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 23:45