ANTE CIZMIC/CROPIX
Iznenanađujuća suradnja

Radio je u Dinamu i Hajduku, pa prihvatio poziv niželigaša i objasnio zašto: ‘Evo što me privuklo...‘

Mnogeje iznenadilo kako je Krešimir Gojun, čovjek s reputacijom, prihvatio ovaj posao...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. prosinac 2020. 21:50

Krešimir Gojun od utorka je i službeno novi šef škole nogometa HNK Zadar. To je, da podsjetimo, formalno novi klub u Zadru, onaj “stari Zadar” više ne postoji, natječe se ovaj Zadar u 1. županijskoj ligi. Stoga je mnoge i iznenadilo kako je Krešimir Gojun, čovjek s reputacijom iz nogometnih škola Dinama i Hajduka, prihvatio ovaj posao?

Nositelj kvalitete

Gojun objašnjava...

- Nekad idete za projektom, a ne za imenom kluba. Nekad ste u situaciji da možete birati taj put, da vam taj više odgovara, pa sam se i ja tako odlučio za dolazak u Zadar. Nije me privuklo to što je Zadar sad, aktualno stanje, već ono što bi mogao postati idućih godina, s obzirom na potencijal - priča Krešimir Gojun.

U nekoliko crta otkriva svoju ideju.

- Iz Zadra su mladi igrači odlazili dosad u Hajduk, Dinamo, Rijeku, možda sad i u Osijek, ali to nije ništa čudno, najtalentiranije igrače teško je zadržati. Trenutačno klub igra u Četvrtoj ligi, ne može Zadar ponuditi neki veliki novac ni seniorima, kako li će tek mladom igraču. Takve odlaske teško ćemo spriječiti i u budućnosti, ali ono što želim jest da Zadar bude glavni nositelj kvalitete i razvoja mladih igrača u županiji i okolici. Jer, u zadnje se vrijeme događalo da djeca odlaze čak i u druge klubove u županiji, klubove s puno manje tradicije od Zadra, jer su, jednostavno, mnogi izgubili povjerenje u Zadar. Mi želimo to vratiti, da ovaj klub bude nositelj kvalitete, da roditelji iz Zadra ne odvode djecu u okolne klubove.

Naravno, teško je očekivati da će zadarski klub, ako i dođe do Prve HNL, moći računati baš na sve svoje klince.

- Kažem, nije upitno da će oni najtalentiraniji ići u veće klubove, mi se tu nećemo zatvarati ni prema kome. Ni prema Hajduku, ni Dinamu. Međutim, cilj je da oni koji su najveći, ekstratalenti u ranim godinama, a puno takvih igrača kasnije također može ostvariti ozbiljne karijere, ostanu u Zadru i ovdje se razvijaju. Da škola svojim radom uvjeri roditelje da je za njihovo dijete bolje ostati i raditi u Zadru, nego otići u DInamo ili Hajduk, recimo, za tri ili pet tisuća kuna. Jasno je da ne ide sve preko noći, trebat će vremena za taj proces, ali potencijala imamo. Ne treba ni naglašavati koliko u Zadru i okolici ima talentiranih igrača, vjerujem da će moj plan naići na plodno tlo i da ćemo napraviti taj pomak.

Uvijek je tu, naravno, prisutno i pitanje infrastrukture?

- Dobro, to nije pitanje za mene, već za druge adrese, jer ja o tome ne odlučujem, ali čak ni sad stanje nije dramatično, imamo dva mjesta za treninge, a u proljeće s terenom u Stanovima i tri, dok smo u Hajduku radili na jednom! Isto tako, što se trenerskog kadra tiče, neko ću vrijeme snimati situaciju, vidjeti što treba napraviti da još poboljšamo rad.

Veliko iskustvo

U Hajduku je bio tri godine, onda otišao, puno se o tome pričalo, ostali su tada neki repovi. Kako sad gleda na to razdoblje na Poljudu, je li zadovoljan učinjenim poslom?

- Ukupno gledajući, zadovoljan sam. Bilo je to za mene veliko iskustvo, a mislim da sam napravio i neke dobre stvari. Pogledajte igrače koji su se afirmirali, od Bradarića i Palaverse do Nejašmića i Vuškovića. Ne samo igrači, afirmiralo se i nekoliko trenera, Oreščanin, Tolić, Srzić... Znači, nešto je ipak ostalo iz tog razdoblja, stvarno je to bilo lijepo razdoblje i sjajno iskustvo - zaključio je Gojun.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:44