POGREŠKA U KORACIMA

Raketa platio za cijelu momčad: Štimac se zaletio javno masakriravši Rakitića

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. rujan 2012. 21:06

Ovo je priča o “pogrešci u koracima” koja se nije trebala dogoditi. Igor Štimac u petak je dobio prvu kvalifikacijsku utakmicu, bili su to jako važni bodovi, očekivali smo da će javno stati iza kompletne momčadi, podržati one koji su mu donijeli trijumf i ostale od kojih to očekuje drugi put, no izbornik je na press-konferenciji opleo po Ivanu Rakitiću stilom koji dosad nije viđen u reprezentaciji.

Netaktično i zacijelo za igrača bolno preko medija mu je poručio kako je izgubio mjesto u momčadi i da će se itekako morati potruditi ako ga želi vratiti. Najgore od svega; bacio ga je u ralje malicioznih tipova, kojih u nas ima na izvoz, okvalificiravši ga indolentnim. Kako se osjeća mladić koji se samo pita tko će mu prvi reći “tebe baš briga, ti se zaj......”.

Ivan Rakitić nije Pero iz Pribislavca, on pet godina igra u dvije od tri najjače lige na svijetu (Schalke, Sevilla), iza njega su dva Europska prvenstva, bio je među glavnim junacima nekih od najvećih pobjeda u povijesti Vatrenih, primjerice s Njemačkom 2008. u Klagenfurtu ili Turskom lani u Istanbulu, njegovi su golovi spašavali Vatrene, zajedno s Modrićem u Gdanjsku je kao malo tko “rastakao” i Xavija, i Iniestu i tika-taku...

Zar je normalno da on, koji je standardan pet godina, i jedan je od najboljih hrvatskih igrača, izgubi status u 45 minuta, toliko drastično da će morati “ispustiti dušu” da ga vrati? Nije li to prelaka kvalifikacija? Ako Štimac krene tim ritmom eliminacije svakog tko ima slab dan, ili ne provede njegove taktičke zamisli iz tko zna kojeg razloga, a sigurno se ne radi o tome da nije htio, ponestat će mu respektabilnih igrača koji imaju reprezentativni kalibar.

Nevoljko pišemo ovaj tekst jer Hrvatskoj treba pozitivna atmosfera, ne podjele i svađe, ne radikalni potezi. Slaven Bilić je papagajski ponavljao da jedna lošija prezentacija ne može utjecati na bilo čiji rejting u ekipi. Štimčevo je pravo da se postavi drukčije, on je sve prošao, zna i odnose u svlačionici i realcije ekipe i javnosti, i prema jučerašnjim njegovim izjavama vidi se da je stao na loptu, sam je rekao da ga ne želi “masakrirati”. Ali bilo bi mu pametno da malo više pazi ubuduće, veliki treneri su i veliki diplomati i mudraci. Izbornik se jako žali na loše ozračje, a najmanje ga treba u momčadi.

S igračem je u međuvremenu nekoliko puta razgovarao, odlično je ako su sve raščistili, i izvrsno će biti ako mogu krenuti dalje bez ozbiljnih posljedica. Štimac je jučer dodao i da nije bio loš samo Rakitić, nego najmanje trojica, međutim, nije spomenuo na koga misli. I da je analitički konstatirao tko nije ispunio zadatke bilo bi OK, no, to ne znači da ih treba, pogotovo nakon pobjede, baciti u staro željezo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 11:18