LEGENDA HAJDUKA

RAPAIĆ TVRDI 'Realno, talijanski nogomet danas je druga europska liga...'

Kramarić je dobar. Ma što dobar, fantastičan je, daje ‘lipe’ golove - kaže Rapaić
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 14. studeni 2014. 09:14

Kada pamtite golove i nakon dvadeset godina, znači da su bili posebni. U moru Šukerovih, Bokšićevih, Vlaovićevih i Olićevih golova, pamtim i dva pogotka Mikija Rapaića.

Jedan Dinamu iz 1993. godine, kada je Hajduk na Poljudu slavio 4-2, a drugi sa Svjetskog prvenstva 2002. godine u Japanu, kada je matirao Buffona i pobijedio Italiju.

Treneri nisu uvijek imali razumijevanja za maštovite igrače, pa je tako i toga 18. rujna 1993. godine trener držao Mikija na klupi. No, kako se stvari nisu dobro razvijale za Hajduk, umjesto Stipe Andrijaševića Ivan Katalinić je ubacio u igru Rapaića, koji je u prvom dodiru s loptom predriblao dvojicu Dinamovih igrača i zakucao loptu u kut.

U njemu je još gorio bunt zbog zapostavljenosti, potrčao je prema klupi i viknuo treneru: “Mijenjaj me...”

Ipak, jedan od njegovih najznačajnijih golova datira iz 2002. godine. Bila je to dobra reprezentacija, uz Rapaića igrali su Ivica Olić, Alen Bokšić, braća Kovač, Davor Vugrinec. Ivica Olić je zabio svoj prvi gol za nacionalnu selekciju, a pobjedu je donio Rapaić, Buffon je bio na krivoj nozi.

Kakva je to bila Italija?

- Puno jača nego danas, igrali su Maldini, Inzaghi, Totti, Vieri, danas je talijanski nogomet ‘druga europska liga’. Danas je Hrvatska definitivno bolja od Italije, a naročito nakon što su ostali bez Pirla, koji je alfa i omega te reprezentacije. On sve drži, on je zadnji bljesak slavnih dana talijanskog nogometa. Iako više ne broji godine, ‘azzurri’ su nezamislivi bez njega, tako da je i njegov izostanak naš veliki adut.

Ima puno istine u Rapaićevim riječima, Italija je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bila lošija i od Hrvatske.

Istina, pobijedila je Englesku, što danas i nije teško, ali je gubila od Urugvaja i Kostarike.

Sada Antonio Conte pokušava vratiti atmosferu i stari sjaj...

- Ah, sjećam ga se, bio je radilica, sličan igrač kao i Niko Kovač...

Sjeća se i Buffona.

- Još je jedan od najboljih golmana na svijetu, ne znam puno boljih...

U reprezentaciju se vraća Mario Balotelli. Pojačanje ili odšarafljena bomba u svlačionici?

- Mandžukić je bolji napadač od Balotellija, vredniji je za momčad, stvara prilike i realizira. Balotelli je igrač inspiracije i trenutka, ali, mislim da njegovo pozivanje nije bio dobar Conteov potez. Kada zakaže i zabrazdi, onda je to negledljivo, a sve mu se češće baš to događa.

Hrvatska danas ima i Andreja Kramarića, novu zvijezdu, golgetera “šukerovskog” smisla za gol:

- ‘Mali’ je dobar. Ma što dobar, fantastičan je, daje ‘lipe’ golove. Nakon ovakve serije važno je da odabere ozbiljan klub...

Spominje se Juventus kao vrlo ozbiljna opcija?

- On najbolje zna što želi i što mu odgovara. Juventus je ozbiljan klub, ali, Kramarić će se snaći u svakoj ligi, svaka mu odgovara, on je Božji talent.

Miki Rapaić ima nasljednika, kažu da je sin Boris izuzetno nadaren napadač, na tatu. I već se govori da će na ozbiljno nogometno školovanje u Inter iz Milana. Ako je Inter danas dobar izbor. No, o tome će odlučiti Miki Rapaić, koji zna sve o dobrim i lošim stvarima u talijanskom nogometu, i tamo je proveo značajni dio karijere...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 01:06