Foto: Damir Krajac / CROPIX
ZA NJEGA NEMA DILEME

'REALNO, BOD JE ZA HAJDUK PREMIJA I BILI BI PREZADOVOLJNI DA GA OSVOJE' Bivši igrač Hajduka i Dinama iskreno najavio najveći hrvatski derbi

VELIKI DERBI Bivši igrač Hajduka i Dinama Srđan Mladinić najavljuje okršaj na Poljudu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. kolovoz 2019. 17:01

Danas se na Poljudu igra jedini i pravi hrvatski derbi. Svaka čas Rijeci i Osijeku, klubovima koji su proteklih godina iznimno napredovali, no svi znamo da je sudar Bilih i Modrih najveći hrvatski nogometni događaj. Naravno da od 2005. godine, kad su Majstori s mora posljednji put osvojili naslov prvaka, do danas priča o suparništvu toj dvaju klubova nije više bila toliko izražena, jer Dinamo je, osim jednom kad je naslov uzela Rijeka, bio stalni prvak. Ne samo to, Hajduk je posljednji put bio doprvak još u sezoni 2011./2012., mnogo se toga događalo na Poljudu što je Hajduk gurnulo daleko od Dinama.

Ne samo to, Bili nisu uspjeli pobijediti Dinamo na Poljudu u posljednjih šest utakmica, više od tri godine. Posljednju pobjedu ostvario je baš trener Damir Burić pogotkom Frana Tudora za 1:0, bilo je to u proljeće 2016. godine. Pokušali su to Marijan Pušnik, Joan Carrillo, Željko Kopić, Zoran Vulić i Siniša Oreščanin... Nisu uspjeli. Navijače i sve u Hajduku baš boli i peče tolika superiornost njihovih najvećih suparnika. Hoće li Burić opet uspjeti pobijediti Modre? Odgovor na to pitanje dobit ćemo danas negdje oko 20.15...

Split, 160308.

Utakmica druge HNL izmedju Trogira i Mosora koja se odigrala na Poljudu.

Trener momcadi Mosora Srdjan Mladinic.

Foto: Duje Klaric / Cropix
Foto: Duje Klaric / Cropix
Srđan Mladinić

Moguće opuštanje

S druge strane, Dinamo hoda rajskim nogometnim vrtovima. Uzima trofeje, postao je i europski respektabilan, prošle sezone plasirao se u osminu finala Europske lige, ove je sezone ušao u Ligu prvaka. Modri su godinama europska konstanta, a od dolaska trenera Nenada Bjelice nude sliku momčadi koja može tražiti europroljeće i u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu. Modri imaju širok kadar, igraju, praktički, s dvije momčadi, jednom u prvenstvu, drugom u Europi. Ipak, Dinamo iznimno respektira Hajduk, to je logično i normalno, tako treba biti. Zato danas na Poljudu nećemo gledati “Dinamo za HNL”, nego onaj europski, s tek ponekom promjenom. Jedna će biti prisilna jer je Dani Olmo ostao u Zagrebu zbog ozljede aduktora, pa će umjesto njega zaigrati Majer ili Ivanušec, u vrhu napada očekuje se Gavranović, poznati krvnik Hajduka, vjerojatno će Bjelica od starta aktivirati Atiemwena umjesto Hajrovića... Junak iz Trondheima Gojak također bi mogao od prve minute. To je uglavnom to; na Poljud dolazi Dinamo koji se plasirao u Ligu prvaka i koji će uskoro u boj s Guardiolinim Manchester Cityjem.

- Iskreno, bilo mi je čudno kad sam vidio da je Bjelica najavio dosta promjena u sastavu. Zato je sad ova priča sa samo nekoliko promjena realnija. Naravno, ovakav, praktički najbolji Dinamo Hajduku će biti problem. Da Dinamo na Poljud istrči sa svojom drugom momčadi, onda bi Hajduk imao mnogo veće šanse za pobjedu, ovako... - kaže nam Srđan Zujo Mladinić, bivši nogometaš Hajduka i Dinama.

Ipak, Mladinić vidi šansu za Majstore s mora.

- Dinamo se plasirao u Ligu prvaka, slavili su dva dana. Možda Modre ipak to malo opusti, možda oni već razmišljaju o Atalanti, Manchester Cityju, Šahtaru. Makar, vidim da Bjelica to sve drži pod kontrolom i ne dopušta nikakva opuštanja.

Onda se Zujo malo zamislio pa kazao:

- Realno, bod je za Hajduk premija! Ako ga izvuku, bit će prezadovoljni.

Govori nam naš sugovornik da Hajduk ima dobru momčad koja se polako formira.

- Ne može to odmah sve biti idealno. I ne smiju sad razmišljati samo kako da konačno na prvom mjestu preskoče Dinamo. Trebaju shvatiti da to nije bitno, nego moraju biti prisebni i razumjeti da im je dovoljan bod.

Majstori s mora dobri su u ofenzivnom dijelu - Caktaš, Jairo, Jradi...

- Šteta što nema Edokua, ta četvorica svakome mogu zabiti. Hajduku je najveći problem obrana. Nemaju Ismajlija, Svatok je nesiguran, Simić ne zna kako je igrati u derbiju.

A Dinamo?

- Što kazati o Dinamu? Pa svi smo ga gledali u Europi... Jaki su, ali nedostajat će im Olmo. Ali i Majer ili Ivanušec mogu biti nezgodni. Ma, Bjelica kod sastavljanja momčadi ima slatke brige. Konačno, njemu jedan poraz u HNL-u ne bi značio ništa - zaključio je Mladinić.

Osim na travnjaku, bit će zanimljivo i na tribinama. Hajdukovi su navijači, logično, uvijek napaljeni na Dinamo, a dolazi i velika skupina Dinamovih. Bitno je da sve prođe u najboljem redu, najveći hrvatski derbi treba biti praznik, bilo bi ružno da suparništvo Hajduka i Dinama izgubi sportsku dimenziju. Trebaju navijači shvatiti da to nije obračun gradova i regija, već nogometna utakmica. Bit će zanimljivo gledati današnji derbi, priželjkujemo dobar nogomet i sportsko ozračje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 20:15