Nenad Bjelica
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
RAZMIŠLJANJA NAKON PORAZA

‘Realno, nismo konkurentni Dinamu! Penal? Mierez nije ni trebao pucati, Laszlo se nije osjećao dobro...‘

‘Kupili smo Miereza, ali tog trenutka smo si zatvorili mogućnost investicije u nekog drugog.‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 31. kolovoz 2021. 07:02

Osijek je zakasnio na utakmicu. Ovaj put se dogodilo na mjestu na kojem se takvo što najmanje očekivalo, u Gradskom vrtu. Trebao je to biti derbi, a u njegovom prvom dijelu Bijelo-plavi su bili promatrači, stajali su daleko od Dinamovih igrača, koje nikako nisu uspijevali stići, tek tri puta su ih uspjeli zaustaviti prekršajem, a na odmor su otišli bez udarca u vrata i mogli su biti još i zadovoljni što su primili tek jedan pogodak.

Nakon prespavane noći Nenad Bjelica kaže kako su i ovakve utakmice dio procesa odrastanja momčadi.

- Kada je poraz zaslužen kakav je bio, onda ga morate prihvatiti i krenuti dalje. Nije se ništa dogodilo što nam se ne događa uvijek u situaciji kada smo na vrhu ili pri vrhu ili kada su očekivanja prevelika. Očito još nismo dorasli takvim situacijama i još moramo raditi na tome da psihološki možemo podnijeti taj pritisak. Ako gledamo realno stanje, onda ni po čemu nismo konkurentni Dinamu, a stvorila se atmosfera kako smo im glavni protukandidat za titulu. Vjerojatno nas taj pritisak u određenim situacijama koči - veli trener Bijelo-plavih.

Sve ide iz glave

Osijek je sezonu u Prvoj HNL otvorio nikad bolje nakon pet uvodnih kola, iako je, doduše, u nekim utakmicama rezultat bio bolji od igre, a onda su uslijedila dva uzastopna poraza. To je i prvi puta u posljednjih šest godina trenerske karijere da je Bjelica vezao dva neuspjeha. Sada se već može govoriti i o krizi...

- Izgubili smo posljednje dvije utakmice, obje utakmice zasluženo. To tako moramo prihvatiti i izanalizirati. Mi otkako smo na vrhu ne igramo nogomet kakav smo igrali dok smo bili treći-četvrti. Nismo opušteni na terenu, ne uživamo u igri kako bismo trebali, noge kao da ne reagiraju kako bi trebale reagirati i to jednostavno onda izgleda onako kako izgleda. Puno bolje smo igrali dok smo vijali vrh, a kada sjedneš na vrh onda je to druga vrsta pritiska s kojim se mi još ne možemo nositi. To je određeni proces odrastanja svih nas u klubu - kaže Bjelica.

image
Nenad Bjelica i Damir Krznar
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Kao da je nestalo samopouzdanja, garda s kojim je momčad prošle sezone izlazila na teren, ni te za Osijek prepoznatljive energije često ove sezone nije bilo.

- Samopouzdanje pada s lošijim igrama i lošijim utakmicama. Igrač sa samopouzdanjem i bez njega nisu isti. Sve ide iz glave, noge su samo medij koji pomaže da se izvršavaju zadaci na terenu. Glava je ta koja diktira sve. Očito da moramo raditi puno na tom mentalnom dijelu i evidentno je da moramo skinuti pritisak s igrača - veli trener Osijeka.

Osijek je u posljednjih godinu dana od Bjeličinog dolaska napravio veliki iskorak, a sada javnost nekako očekuje još više.

- U ovih godinu dana koliko smo zajedno uz utakmicu više smo osvojili bodova koliko i Dinamo, a dvadesetak bodova više od Rijeke i Hajduka. To je sjajan rezultat. U godinu dana izgubili smo pet prvenstvenih utakmica. Stvarati ekipi još veći pritisak, da oni moraju još više od toga, može biti jako kontraproduktivno. Dečki daju sve od sebe, a to što ponekad na nekoj utakmici izgleda drugačije, to je stvar psihološke blokade, a ne nehtijenja. To su trenuci u kojima se mi još ne možemo nositi s objektivno jačim protivnicima. Mi smo napravili veliki iskorak, a za još nešto više treba vremena. To je određeni proces. Nekad jednostavno pucaš pod teretom velikih očekivanja, a upravo to je ono što nam se trenutno događa. Događalo nam se i prošle sezone kada smo došli u egal s Dinamom. Dok smo ga vijali, bilo je sve u redu. Trebamo svi skupa odrasti. Ono što su naše ambicije i želje je nešto što je zdravo, a praviti pritisak na igrače da oni nešto moraju je kontraproduktivno - veli Bjelica.

Kleinheisler određen

Derbi protiv Dinama možda se, doduše, mogao i drugačije rasplesti da je iskorišten kazneni udarac u 58. minuti.

- Kleinheisler je bio određen za šutiranje kaznenog udarca ako se on dogodi. On nam je, međutim, u tom trenutku iskomunicirao kako se ne osjeća dobro za pucanje kaznenog udarca. Vidio sam želju kod Pilja, a uvijek moraš dati da puca jedanaesterac igraču koji je uvjeren da ga može šutnuti. Bože moj, dogodilo se što se dogodilo. Mierez nije bio određen da šutira, promašio je zadnja četiri jedanaesterca i zato je određen da šutira netko drugi.

Proračun za transfere potrošen je aktiviranjem klauzule za Ramona Miereza.

- Možda bude odlazaka, dolazaka 99 posto neće biti. U prijelaznom roku nismo imali novca za plaćanje odšteta, naše su mogućnosti bile te da dovedemo slobodne igrače jer smo kupovinom Ramona Miereza potrošili proračun za transfere. Njegova kupovina bila je i više nego opravdana, ali time smo si zatvorili mogućnost da uložimo u nekog drugog igrača - veli Bjelica.
Radno će biti do četvrtka nakon čega je Bjelica dao igračima tri slobodna dana.

Bjelica i njegova momčad prvi put na meti zvižduka svojih navijača u Gradskom vrtu

Svojedobno je Nenad Bjelica rekao kako niti jednoj njegovoj momčadi navijači nisu zviždali, ali, eto, dogodilo se i to. Razočaranje tribina očajnim prvim poluvremenom bilo je preveliko da bi ostalo bez reakcije dok je momčad odlazila u svlačionicu. Promašeni kazneni udarac za povratak u utakmicu, a nedugo potom i drugi pogodak Dinama nakon bizarnog slijeda događaja u domaćem petercu, “ubio” je derbi, u kojemu je Osijek u najvećem dijelu bio samo sudionik. Ne i ravnopravan takmac...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 19:03