Robert Palikuća

 HNK RIJEKA
U RAZGOVORU ZA SN

Revolucija na Rujevici! Jedan od ključnih ljudi otkrio: ‘Želimo skrojiti svoj DNA, a ovo će nam pomoći‘

‘Da nemamo pobjednički mentalitet ne bismo okretali sve one utakmice‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 05. siječanj 2022. 11:41

Hrvatski prvoligaški travnjaci i trening-kampovi polako se počinju vraćati u svoje prirodno stanje, nakon nekoliko dana blagdanskog odmora lopte, čunjevi, vijače i ostali sportski rekviziti koristit će se “punom parom” sve tamo do početka 21. kola i proljetnog nastavka prvenstva.

Odmora nije bilo za Roberta Palikuću, generalnog direktora za sport HNK Rijeke, uz predsjednika Damira Miškovića, glavnog i odgovornog čovjeka za sportsku politiku. Istina, otišao je i on na nekoliko dana u rodnu Njemačku u posjet obitelji, no “radna temperatura” održavala se postojanom. Pored modernih tehnologija koje danas postoje, posebice u jeku pandemije koja i dalje “drma” ne samo nogometni svijet, puno je lakše održavati kontakte, voditi razgovore, pregovore i upite vezane uz prijelazni rok, koji je u većini europskih država službeno započeo s Novom godinom.

Pokrenute stvari

Palikuća je u kratkim crtama prvo prokomentirao uspješnu polusezonu Rijeke koja je iza nas, napravljeni su vrlo dobri temelji za nastavak “riječke priče” u prvenstvu, kao i u natjecanju Hrvatskog nogometnog kupa.

- Mislim da smo na dobrom putu, sve ono što smo si stavili kao zadatak uoči ove polusezone smo uspjeli pokrenuti. Ako pitate i za rezultat, sve ukupno govoreći, uključujući i mlađe kategorije, rezultat je vrlo solidan. Ima tu još puno prostora za napredak i usavršavanje nekih stvari, ali... Krenuli smo u ovo tek prije par mjeseci, put kojim idemo za sada je dobar. Gdje vidim najviše prostora za napredak? To moramo secirati, i digitalizacija koju smo uveli u treninge će nam u tome pomoći.

U razdoblju otkad je Robert Palikuća postao generalni direktor za sport, Rijeka je učinila veliki korak upravo u toj digitalizaciji, bez koje je danas rad gotovo nemoguć kada su u pitanju vrhunski sportski klubovi. Potpisan je ugovor s renomiranom tvrtkom SAP, informatičkom tvrtkom koja nudi softverska rješenja za cjelokupno poslovanje, a nedavno je uspostavljena i višegodišnja suradnja s Driblabom, španjolskom tvrtkom koja će klubu pružati podatke kao i konzultantske usluge u svim procesima skautinga, otkrivanja talenata i analiza učinka.

Baza podataka

Kada se zna da Driblab ima bazu od čak 180 tisuća nogometaša iz više od 180 natjecanja, onda se vidi ogromna prednost jednog takvog sustava.

- Krenuli smo raditi sa SAP-om i Driblabom, skupljamo svoju bazu podataka, dokumentaciju rada od akademije do seniorske momčadi. SAP-ov program nam je važan za akademiju i prvu momčad, pratimo njihov rad i razvoj, imamo medicinske podatke u tome, bolje možemo analizirati igrače u njihovom razvoju, bolje ih rehabilitirati. Pomoći će to i našim trenerima i svima nama u klubu, dobili smo osnovu koju ćemo nadograđivati podacima jer tek smo krenuli s time. Imali smo i tečajeve s trenerima i ekipom iz stručnih stožera, u novoj godini krećemo intenzivno s radom. S druge strane, Driblab je analitički program koji na osnovu brojki i statistika sekvencira igrača, kako protivničkog ili potencijalno pojačanje, tako i naše igrače, može biti odlična podrška u donošenju odluka. Čovjek je i dalje tu na prvom mjestu. Doduše, sve više se danas u modernom nogometu gledaju te brojke. Mi želimo razviti svoj stil, skrojiti svoj DNA, da se tako izrazim, a te brojke će nam pomoći da to usavršimo.

Potpuno oduševljenje

Robert Palikuća stigao je u Rijeku po odlasku Ivana Mancea u ljetnoj stanci. Period od šest mjeseci, kada su i novopridošli igrači u pitanju, dovoljan je za neku bazičnu ocjenu akvizicija HNK Rijeka na terenu.

- Svaki igrač ima neku svoju priču, dolazi u novo okruženje gdje se neki brže uklope, nekima treba malo više vremena. Što se karaktera tiče, sve su to redom dobri dečki koji imaju “team spirit”, koji su htjeli doći u Rijeku i koji su prihvatili taj izazov za sebe i to im nije kazna, da se tako izrazim. Vesele se uspjehu i boljitku kluba, kao i svom osobnom. Vučkić je došao iz situacije gdje dugo nije igrao, dali smo mu dosta vremena, na kraju krajeva i on sam si je dao dosta vremena da se nije stavio pod pritisak, od njega možemo očekivati puno u drugom dijelu prvenstva, posebno kad prođe pripreme s nama. Abass je snažno krenuo po dolasku, poslije ga je ozljeda unazadila. Selahi je stigao kao jedan vrlo mlad igrač i vrlo brzo se nametnuo kao dobro rješenje u veznom redu. Stigao je iz nominalno jačih liga u Hrvatsku i odmah je to prihvatio, čak je i oduševljen kvalitetom nogometa i života kod nas. Obregon nije odradio cijele pripreme, jednom fizički snažnom igraču kao što je on trebaju prave pripreme tako da nema sumnje da će mu ove dobro doći. Stigao je i u momčad s većom kvalitetom i većim ofenzivnim potencijalom od one u kojoj je bio i trebalo mu je vremena da se uklopi. Bio je strpljiv, počeo se dizati u zadnje vrijeme, radio je na sebi i vjerovao u sebe, vjerovala mu je i ekipa i sigurno se može očekivati njegov daljnji napredak - objasnio je Palikuća.

Kako je forma Rijeke krajem polusezone padala, tako su se sve više počeli javljati i razni kritičari stila i igre Tomićevih pulena, zaključak je išao ka tome da ova momčad igra vrlo dobar nogomet onda kada nije pod pritiskom, odnosno, da momčad nema pobjednički mentalitet. Iznimka koja potvrđuje to pravilo jest da se dobila samo jedna utakmica, i to ona eliminacijska protiv Dinama u Kupu, koja je završila u riječku korist protiv kvalitetni(ji)h protivnika.

image

Robert Palikuća

+HNK RIJEKA

Nemamo imperativ

U prilog takvoj tezi idu i domaći remi s Dinamom, te porazi od Hajduka i Gorice, kao i “nula” s Osijekom.

- Ne bih se ja baš složio s time. Nisu to bile neke lagane utakmice, pa da se na to tako gleda. Cijela liga se podignula na jedan jako dobar nivo, konkurencija je velika, kao i borba za svaki bod. Mi nemamo taj imperativ nad našim glavama, naravno, svatko ima želju za uspjehom, no imamo sezonski cilj i jednostavno ne vjerujem da ova momčad nema tu želju, nema taj momčadski duh. Ne doživljavam to tako jer takve momčadi ne bi okrenule toliko utakmica koliko smo ih mi okrenuli. I vjerujem da će to opet napraviti, ova momčad ima to u sebi, tu želju za pobjedom, za nadmetanjem. Svaka momčad ima neku svoju fazu kada nastupe problemi, evo primjera u, kako se u Hrvatskoj kaže, “velikoj četvorci”. Sve te ekipe su imale svoje probleme, na kraju smo završili u samom vrhu. Bilo bi malo čudno očekivati da smo mi danas prvi s deset bodova prednosti na ljestvici. Imali smo u fazi obrane nekih problema kao momčad, ne samo u zadnjoj liniji. Pokazali smo da možemo to ispraviti i u visokoj koncentraciji odraditi cijeli susret, primjerice, kao onaj protiv Osijeka kod kuće. Jednostavno je nemoguće da svaka utakmica bude atraktivna i spektakl - dodao je Palikuća.

Uskoro ide prava stvar

Po pitanju aktualnog prijelaznog roka, na Rujevici je i dalje “status quo”, barem kada su informacije za medije u pitanju. Ipak, Palikuća nam je otkrio da postoje konkretne ponude za jednog riječkog igrača.

- Imamo vrlo konkretnu ponudu i brojne upite kada je u pitanju Hrvoje Smolčić. Ponudu je dala momčad iz Bundeslige - kazao je i pridodao: - Ima i puno upita oko naših drugih igrača, no morate znati da su Božić i Nova godina u brojnim zemljama period kada se manje radi i priča o nogometu. Očekujem da će prava stvar krenuti kroz dan-dva - zaključio je Robert Palikuća, generalni direktor za sport HNK Rijeka.

Gušt mi je uživati u domovini

Povratak u zemlju svojih predaka Palikući nije teško pao. Već je pola godine stanovnik grada na Rječini, a s velikim ponosom i srećom, koja se osjeti čak i preko telefona, priča o Rijeci i domovini.

- Prije 29 godina sam napustio Hrvatsku, ali Hrvatska nije nikad napustila mene. Iako sam u Slavoniji odrastao, to mi je kao da sam se vratio - kući. Taj mentalitet, način života, to jednostavno nosiš u sebi, nije mi bilo strano vratiti se ovdje. U klubu sam jako dobro prihvaćen, gušt mi je biti opet vratiti se nazad i uživati u domovini.

Nogomet kao blockbuster i uspavanka

Palikuća slovi kao vrlo pedantan i predan stručnjak kada je nogometni posao u pitanju, dokaz tome su i brojne inovacije koje je u kratko vrijeme za svog boravka na Rujevici već uveo ili počeo uvoditi. Vremena za odmor je malo, i kada odmara, rado to čini uz – nogomet.

- U slobodno vrijeme, kojeg nemam baš puno, prioriteti su obitelj i nogomet. S curama sam nedavno bio dva dana u Parizu, otišli smo malo vidjeti grad, da vide i dožive svijet oko sebe. A gledam i puno nogometa, ponekad mi može dati takav adrenalin kao da gledam hollywoodski blockbuster, a može me uspavati na kauču da propustim drugo poluvrijeme. Najdraža liga? Uf, teško mi je to reći, na jednu stranu pratiš ono poslovno, što je realnost, a s druge strane gledam stvarno sve. Od europskog, južnoameričkog, pa MLS, isto ponekad znam pogledati i neki azijski susret. Svaka utakmica je priča za sebe. Vjerujte mi, ja mogu otići u Hrvatskoj u neko selo gledati i županijsku ligu i ako te utakmica ponese, odmah si tu, dirne te. Evo drugog primjera - moj kum u Njemačkoj drži jedan amaterski klub TSV Meerbusch. Kroz sve te godine klub sam pratio i uvijek sam mu, onako, malo pomagao oko toga, danas su ga dečki podignuli do 5. njemačke lige. Pratio sam taj razvoj, kako se klub razvija, infrastruktura, svaka sezona ima svoju priču. Na dobrom su putu, ove godine juniorski pogon ima priliku ući u Bundesligu, bio bi veliki uspjeh za ovako malo mjesto da ti dečki uđu u taj elitni rang natjecanja.

Neke stvari kod Transfermarkta jednostavno nemaju neku logiku

Transfermarkt, stranica specijalizirana za statistiku i tržišne vrijednosti igrača, koja je posljednjih dana bila česta tema u riječkom prvoligašu, istekom je prošle kalendarske godine napravila ažuriranja. Dobra je stvar što su vrlo dobre igre Rijeke u polusezoni “nagrađene” osjetnim porastom vrijednosti momčadi s Rujevice, no Palikuća i dalje ukazuje na neke nelogičnosti.

- Sigurno ima tržišta i klubova koji gledaju na cijene igrača iskazane na Transfermarktu, a ima i onih koji gledaju čisto na kvalitetu igrača, svaki pregovori su individualni. Mislim da je povišica tržišnih vrijednosti naših igrača rezultat dobre polusezone koja je iza nas, napravili smo skok od šest milijuna eura, što je jako dobro. Kada, pak, izolirano gledate neke stvari, onda mi dosta toga nije jasno ali, eto, barem se malo zabavite i nasmijete s time što se događa. Na što točno mislim? Pa kod tih nekih izoliranih stvari, primjerice, kada uspoređujete iskazane vrijednosti igrača Rijeke s igračima nekih drugih klubova u HNL-u, fali logike. Ne znam s kojim algoritmima oni postavljaju cijene jer neke su usporedbe naprosto nevjerojatne - objasnio je Palikuća.

Pokoja crtica...

>> rodio se 1978. godinje u Bückeburgu Njemačkoj, a u nju se vratio kao školarac pobjegavši s obitelji iz ratnog okruženja Slavonije

>> svoju je nogometašku karijeru započeo u niželigašu NK Oriolik, klubu iz Oriovca u kojem je proveo gotovo cijelo djetinjstvo

>> gotovo tri desetljeća u Njemačkoj je gradio nogometnu priču, kao igrač došao je najdalje do drugoligaških klubova

>> jedan dio nogometne i obrazovne karijere proveo je u SAD-u, točnije Loyola Marymount Universityju u Los Angelesu

>> prestavši s igranjem prvo je bio skaut, a potom jedan od dionika u sportskoj politici Nürnberga, Fortune Düsseldorf...

>> vezao se s Rijekom preko kontakata s Ivanom Manceom, a poziv za dolazak na Rujevicu dobio je prošloga ljeta

>> prihvaćanje riječke ponude objasnio je time što u Rijeci može napredovati kao sportski radnik, a uvjeren je i da može pomoći klubu da ode na još višu razinu.

 na Rujevici se od njega očekuje da Rijeka bude u top tri HNL-a, da igra atraktivno sa što je moguće mlađim igračima

 među igračima traži one perspektivne, karakterne, koji će u Rijeci prepoznati klub u kojem se mogu izgraditi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:43