DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
PRVIH 100 DANA PREDSJEDNIKA

Rezultat nije pomaknuo, mentalitet nije promijenio, ali vratio je Vatrene, pokazao odlučnost...

Prvi čovjek Uprave Hajduka odradio je početno razdoblje na čelnoj poljudskoj fotelji, evo analize...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. veljača 2021. 14:20

Ne tražim ni 10 dana, a kamoli 100, poručio je Lukša Jakobušić krajem listopada kada je preuzimao Hajduk. Prošlo je danas (subota) točno 100 dana, vrijeme u kojem se uglavnom rade prve analize učinjenog. Što je Jakobušić napravio, koliko je promijenio Hajduk?

Rezultatski je Hajduk na istoj poziciji. Peto mjesto držali su Bijeli prije nešto više od tri mjeseca, a peti su i danas. Doduše, tada su imali šest bodova manje od Osijeka, a danas su na "minus 19" uz naznaku da su Osječani ostali na utakmici viška. Jasno, ne igra Jakobušić, ne zabija golove i rezultat nije primarno ogledalo njegovog rada. Ali, ostaje kao činjenica na putu prema cilju. Zna se i koji je cilj...

- Zašto sam došao? Jer želim moćan Hajduk, da vratim dignitet Hajduku kroz funkciju predsjednika, a potom i kroz ostale segmente - poručio je na startu.

Trofejni Hajduk nije ni bio cilj za koji se pretpostavaljalo da će ga novi predsjednik realizirati za mjesec-dva. Zato je Jakobušić krenuo s izmjenom kadra u stručnoj hijerarhiji. U odnosu na sliku koju je zatekao, promijenio je glavne ljude struke, smijenio Marija Stanića, Ivana Kepčiju i Harija Vukasa već poslije prve utakmice u ulozi predsjednika. Trebala su mu dva mjeseca za nasljednike, Mindaugasa Nikoličiusa za sportskog direktora i Paola Tramezzanija u ulozi trenera. Upravo su sportski direktor i trener ljudi koji će Jakobušića proslaviti ili će sva njegova velika obećanja glede stvaranja moćnog Hajduka pretvoriti tek u niz slova na papiru. Obojica su tek zakoračili na Poljud, trener nema ni mjesec dana rada, stoga će se za pravu ocjenu morati sačekati kraj sezone. Dugo se najavljivao "trener kapitalac", što Tramezzani po svom dosadašnjem iskustvu i rezultatu svakako nije, ali ne znači da ne može podići Hajduk.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

U prvih 100 dana mandata Jakobušić se čvrsto postavio glede rješavanja pitanja igrača s istekom ugovora.
- Imaju do kraja prijelaznog roka potpisati novi manji ugovor. Naglašavam, manji ugovor. Hajduk ne treba zaraditi na njima, nego vratiti dio uloženog. Ako neće, nikakav problem. Do šestog mjeseca može trenirati sam, barem ćeno znati zašto smo peti. Ovo kažem da me možete kasnije kontrolirati.

Kontroliramo i pratimo, jer kraj prijelaznog roka je 15. veljače. Nije kraj za pojedina tržišta izvan HNL-a, ali uz odlaske su vezani i dolasci, stoga Hajduk neće biti u mogućnosti dovoditi nove igrače ako ne proda nekog od jačih tržišnih aduta poput iskusnih, prije svih Caktaša.

Uz prodaju igrača vezane su i financije. Kakva je trenutna financijska slika Hajduka nije objelodanjeno, ali Jakobušić je obećao da će novca biti. I zasad novca ima.
- Znaju svi imamo li para, međutim, to šira javnost ne treba znati. Hoćemo li prodati naše srebro, uzeti kredit... to su pitanja za upravu. Hajduk je prejak, čak i u prošlogodišnjoj krizi Hajduk je bio najstabilniji klub s Brbićem predsjednikom. Novca imamo do prosinca - poručio je Jakobušić na promociji krajem listopada, a očito je da novca ima i u veljači.

U konačnici, u moru svih najava promjena, što je Jakobušić pokazao u prvih 100 dana? Rezultat nije pomaknuo, mentalitet nije promijenio. Međutim, to se i nije očekivalo u tako kratkom razdoblju. U početnih 100 dana Jakobušić je vratio hrvatsku reprezentaciju na Poljud, postavio nove temelje struke, prodao nekoliko igrača iz pričuve zaradivši novce za vrlo kratko razdoblje, ali zasad nije klupsku blagajnu rasteretio najvećih ugovora. Mora se priznati da je pokazao odlučnost u rješavanju problema, točno u skladu sa svojom najavom "lomim preko koljena i navikao sam donositi odluke". Na početku je pokušao stvoriti preduvjete za uzlet Hajduka, ali do kraja sezone, u iduća tri i pol mjeseca, njegov će se rad primarno analizirati kroz klupski rezultat i financijsku stabilnost s obzirom da klub nije ostvario značajan transfer ove zime, a obveze su ostale na visokoj razini.

Hajduk se u proteklih 100 dana bitno promijenio u stručnom kadru, ali očito je da će za ostali niz promjena trebati više vremena. Baš kako je i sam Jakobušić krajem prosinca najavio, "više vremena nego li sam očekivao". Hajduk se s Jakobušićem polako mijenja, još uvijek živi u nadi da će budućnost biti ljepša od sadašnjosti. Točno u skladu s izjavom ponuđenom prvog dana...
- Ovu priliku ne mislim propustiti. Moj je cilj svaki dan klub barem jedan milimetar učiniti boljim.

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju vratio je na poljudski stadion

Važno pitanje pri dolasku Jakobušića na Poljud bio je odnos prema HNS-u. Bez obzira koliko se nekome sviđalo ili ne, otvorio je Poljud za utakmicu Hrvatska - Portugal, na splitskom stadionu zaigrao je Cristiano Ronaldo. Najavu je ostvario, točno kako je na promociji kazao:
- Mi nemamo drugu državu, nemamo drugu domovinu nego samo Hrvatsku i normalno je da navijamo za Hrvatsku. Normalno je da se igra u Splitu. A gdje bi se trebalo igrati? U Zenici? Hajduk će dati svu tehničku pomoć HNS-u. Međutim, da ne povezujemo jedno i drugo - HNS nije reprezentacija. Reprezentacija je nešto najsvetije i iznad svega. Odnos s HNS-om je vrlo složen. Možda mi želimo iste stvari kao i ovi prethodnici, ali postoji način kako doći doći do njih. Nastavit ćemo tražiti naše pravo u okviru HNS-a, ali promijenit ćemo način kako ćemo pravo tražiti.
Pored toga, najavio je i Hajdukovu namjeru doći do mjesta dopredsjednika HNS-a, ali ta želja još nije realizirana.
- Volio bih da imamo dopredsjednika u HNS-a, ali problem je što nemamo ljudi. To definiitivno neću biti ja, jer moj fokus je Hajduk.

PREDSJEDNICI HAJDUKA U HNL-u

Stjepan Jukić Peladić
21. srpnja 1990. - 12. prosinca 1992.
Nadan Vidošević
12. prosinca 1992. - 25. rujna 1996.
Anđelko Gabrić
25. rujna 1996. - 26. lipnja 1997.
Željko Kovačević
26. lipnja 1997. - 12. travnja 2000.
Branko Grgić
12. lipnja 2000. - 23. rujna 2007.
Željko Jerkov
26. siječnja 2008. - 10. ožujka 2008.
Mate Peroš
14. lipnja 2008. - 6. kolovoza 2009.
Joško Svaguša
7. kolovoza 2009. - 22. prosinca 2010.
Josip Grbić
22. prosinca 2010. - 26. travnja 2011.
Hrvoje Maleš
26. travnja 2011. - 19. srpnja 2012.
Marin Brbić
19. srpnja 2012. - 8. travnja 2016.
Marijana Bošnjak
12. travnja 2016. - 17. svibnja 2016.
Ivan Kos
17. svibnja 2016. - 30. lipnja 2018.
Jasmin Huljaj
4. srpnja 2018. - 16. ožujka 2019.
Marin Brbić
16. ožujka 2019. - 30. listopada 2020.
Lukša Jakobušić
30. listopada 2020. - ?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 12:03