MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
EPILOG INCIDENATA

Rijeci prijeti žestoka kazna, Hajduku novčana, a Livaji sasvim sigurno nikakva! Evo i zbog čega...

Šef Hajdukova osiguranja, koji je uspavao nasrtljivog riječkog navijača, također ne mora strahovati
Piše: Dražen Krušelj, Luka Benčić/JLObjavljeno: 22. studeni 2021. 16:39

Za vrijeme i nakon završetka utakmice Rijeke i Hajduka na Rujevici, radi neovlaštenog ulaska u natjecateljski prostor, alkoholiziranosti, paljenja pirotehničkih sredstava i narušavanja javnog reda i mira privedeno je ukupno devet osoba, kažu u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

Navode da se, prema dosad utvrđenom, većina od njih sumnjiči za počinjenje prekršaja iz domene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a dio za počinjenje prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Baklja prema djeci

Unatoč strogim mjerama osiguranja i mnogobrojnoj policiji na i oko stadiona te redarskoj službi, dogodilo se nekoliko navijačkih incidenata koji su krenuli uoči kraja prvog poluvremena. Zabilježena su čak dva utrčavanja navijača Rijeke na teren, jedno s istoka za vrijeme utakmice i jedno nakon utakmice, kao i sukob Torcide s policijom u poluvremenu. Tada su, s Torcidine strane, dok su još bili izvan navijačkog "kaveza", prema tribini na kojoj su bili najmlađi navijači Rijeke, poletjele dvije baklje. Jedna je završila na terenu, no druga je proletjela djeci doslovno iznad glava i završila na tribini.

>>> Video bacanja baklje pogledajte OVDJE!

- Baklja je poletjela prema skupini djece na tribini, prava je sreća da nikoga nije pogodila. Neko je dijete moglo teško stradati i sve skupa je moglo završiti s tragedijom - ispričao nam je jedan od navijača koji je bio u blizini.

Rijeka bez gledatelja?

Dio navijača Rijeke približio se tribini i htjeli su preskočiti ogradu, no srećom, stanje se smirilo. Među Torcidu je uletjela interventna policija i razdvojila navijače u dvije skupine. Eskalacija je prijetila nakon pogotka Livaje u 45. minuti koji je proslavio tako što se "obratio" Rijekinim navijačima.

Svjedoci kažu da se hrvatski reprezentativac uhvatio za međunožje, provocirao ih i "pozivao" prema sebi, nakon čega su prema njemu s tribine poletjele boce, a jedan navijač je preskočio ogradu i utrčao na teren s istočne tribine. Navijač je krenuo prema Hajdukovim igračima i gurnuo Katića, na što je dotrčao Livaja i gurnuo njega, a sukob su spriječili njegovi suigrači koji su ga odvukli, dok su navijača odveli redari. Drugo ulijetanje navijača u teren dogodilo se na samom kraju utakmice, ovoga puta sa zapadne tribine.

U PU PG ističu da će za dvojicu navijača koji su neovlašteno ušli na teren zatražiti izricanje zaštitne mjere zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima u trajanju dvije godine. "Tijekom ovog događanja ozlijeđene su tri osobe te se nastavlja utvrđivanje okolnosti njihova ozljeđivanja", vele u policiji.

>>> Utrčavanje navijača u teren pogledajte OVDJE!

Dodaju da je u tijeku kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, koji su uhićeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela napad na službenu osobu. "Također se provodi i istraživanje u cilju otkrivanja počinitelja koji su oštetili stolice na tribinama i zaštitnu ogradu", kažu u PU PG.

Sa sportske strane Rijeka kao organizator teško može izbjeći kaznu od najmanje jednog nastupa pred praznom Rujevicom, a Hajduk će već po dobrom starom običaju doznačiti veći iznos u blagajnu HNS-a zbog nereda koje je izazvala Torcida, procjenjuju sugovornici Jutarnjeg lista. Ne govore napamet, nego nas upućuju na članak 67. Disciplinskog pravilnika, koji predviđa da će klub organizator na čijem se igralištu dogode neredi biti kažnjen "novčanom kaznom, a u težem ili ponovljenom slučaju kaznom igranja na djelomično zatvorenom stadionu ili igranjem utakmica na svom igralištu bez prisutnosti gledatelja".

Budući da su riječki izgrednici utrčavali na travnjak Rujevice s dvije različite tribine - a pritom niti jedna od njih nije bila Armadina, nju su pod nadzorom držali interventni policajci - to znači da otpada mogućnost djelomičnog zatvaranja stadiona. Činjenica da je organizator podbacio neće u priči amnestirati Hajduk od odgovornosti za Torcidine ispade. Hajduku slijedi novčana kazna.

Registriran za zaštitu

Marko Livaja ne mora se brinuti da bi mu mogli "proširiti optužnicu" naknadnim pregledavanjem snimke. Sudac Tihomir Pejin registrirao je u zapisniku da se Hajdukov navijač zaletio fizički intervenirati u gužvi, ali očito je procijenio da taj postupak nije vrijedan isključenja. Livajino kršenje discipline ostaje u domeni suca utakmice. Šef Hajdukova osiguranja, koji je nokautom uspavao nasrtljivog riječkog navijača poslije utakmice, također ne mora strahovati od sankcija jer je registriran u protokolu utakmice upravo sa zadaćom da štiti Hajdukove igrače i vodstvo.

Disciplinski sudac HT Prve lige Alan Klakočer obično odluke o kaznama objavljuje srijedom, ali ovaj bi put zbog opsežnog materijala mogao probiti rok.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 03:57