Roni Brmalj / Novi list / CROPIX
HRVATSKI KUP

Rijeka blizu velikom finalu

U prvoj utakmici polufinala Hrvatskog nogometnog kupa u Rijeci su nogometaši Rijeke pobijedili Slaven Belupa s 2-1 (2-0). Uzvrat je 5. travnja u Koprivnici.
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 15. ožujak 2016. 21:08

Rijeka – Slaven Belupo 2-1 (Bezjak 10', Matei 15' / Christensen 71')

Sudac: Mario Zebec (Varaždin); pomoćnici: Borut (Čakovec), Stolnik (Hrašćica). Žuti kartoni: - (Rijeka) Musa, Delić (Slaven Belupo). Igrač utakmice: Matei (Rijeka). Stadion na Rujevici. Gledatelja: 4596

Rijeka (4-2-3-1): Vargić 5,5 – Ristovski 6, Samardžić 6, Mitrović 6, Bertoša 5,5 – Bradarić 6, Maleš 5,5 – Tomasov 6 (od 85. Balaj -) Gavranović 5,5 (od 63. Močinić 5,5), Matei 6 (od 68. Roshi 5,5)- Bezjak 5,5

Slaven Belupo (4-3-3): Rozman 5,5 – Barić 5 (od 46. Purić 6), Edson 6, Musa 5,5, Štiglec 5,5 – Christensen 6, Paracki 5,5, Jambor – Ozobić 6, Delić 5,5, Križman 5,5 (od 61. Savić 5,5)

U prvom polufinalnom ogledu Rijeka je pobijedila, ali nije se ispunila želja Matjaža Keka jer gosti iz Koprivnice uspjeli su na Rujevici postići pogodak koji ima značajno povećava izglede u uzvratu koji se igra 5. travnja u Koprivnici. Nogometaši Rijeke imali su inicijativu, u prvom dijeli bili vidno bolja momčad na terenu, ali opuštanje u nastavku, boljka koja ih prati u proljetnom dijelu, gosti su znali iskoristiti.

Suprotno očekivanjima nogometaši Slaven Belupa na Rujevici su zaigrali prilično otvoreno. Gosti su uspjeli oduprijeti se presingu koji su Riječani nametnuli u prvim minutama susreta, ali čim su krenuli u nadigravanje i malo razrijedili obrambene redove, stigla je kazna. Raspoloženi Matei, kojeg je trener Riječana Kek stavio na poziciju desnog krila, gostima je stvarao najviše problema. Odlično je Rumunj asistirao za prvi gol, a pet minuta kasnije upisao i prvi pogodak u dresu Rijeke. No, gosti nisu odustali i kada je Kek iz igre izvadio svoje glave adute i otupio oštricu napada ( Bezjak je u drugom dijelu bio potpuno neprimjetan), stigao je gol koji Belupu ostavlja puno više prostora za iznenađenje u uzvratu.

Prvu smislenu akciju Riječani su složili u 8. minuti, ali loptu koju s desne strane pred gol ubacuje Ristovski, u posljednji čas Edson skida s noge Gavranoviću. Već u sljedećoj akciji Matei odigrava dupli pas u kaznenom prostoru s Gavranovićem i potom gura pred gol gdje Tomasov promašuje loptu, ali ne i Bezjak koji s par metara trese mrežu Rozmana. Raspoloženi Matei u 15. ponovno je neuhvatljiv za obranu gostiju, ali ovaj put odličan prodor po lijevoj strani uz samo korner crtu okončava udarcem iz gotovo mrtvog kuta pod samu gredu za 2-0. Nakon drugog gola domaća momčad usporava ritam, ali jedino što se mijenja su postoci posjeda lopte. Prvi udarac na gol Rijeke uputio je u 27. Edson s 30-ak metara, ali loptu koja je imala nezgodan let Vargić uspješno zaustavlja. U posljednjoj minuti Jambor puca s ruba kaznenog, ali lopta leti preko gola.

Promjene koje je trener Belupa Kopić napravio u drugom dijelu (ulazak Stevanović, guranje Christensena u napad) donijele su rezultata u 71. kada Purić s desne strane odlično ubacuje, a visok skok u udarac glavom osamljenog Christensena Vargić uspijeva ispratiti tek pogledom.

Pokušali su Riječani popraviti dojam. U dva navrata Bradarić je dobro ubacivao loptu u kazneni gostiju, ali Balaj, a potom i Samardžić nisu to iskoristili. U drugoj minuti sudačke nadoknade Balaj se sjajno oslobodio, ali njegov udarac zaustavila je greda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 13:19