RIJEKA - ISTRA 3:0

Rijeka golovima Benka i Tomečaka srušila Istru na Kantridi na otvaranju sezone

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 12. srpanj 2013. 19:07

Bez Sharbinija, Maleša i Cesarca koji su mirne duše “mogli” izostati, s Tadićem ni na klupi... Komotno. Tako je Rijeka u sjajnoj atmosferi Kantride pobijedila Istru 1961. Bez najboljeg igrača i bez još dvojice silno važnih, a komotno je i rutinski došla do lakog trijumfa u sjajnoj atmosferi Kantride koja je bila vrhunski dekor prvoj utakmici u novoj nam Ligi 10.

Gosti su igrali tako da su Bijelima priprijetili samo jedanput. I tu jednu šansu (kod 1:0) poklonila im je Marićeva stoperska nesmotrenost, a anulirala sjajna Vargićeva intervencija na Batarelov udarac. Sve ostalo bilo je u znaku Kekove oslabljene, a opet višestruko kvalitetnije i jače momčadi. Nakon početne impresioniranosti razigrao se i mladi Nigerijac Ajayi (18 godina, a debi u Prvoj HNL... Akademija u Abuji već “radi”!), Alispahić je lagano dirigirao, Zlomislić i Brezovec čuvali sredinu, Jugović uobičajeno “bio na sto strana u isto vrijeme”, Tomečak zavukao svjetsku “gajbu”, a Leon Benko - nastavio tamo gdje je stao prošle sezone. Dva gola, strijelac, odličan u defenzivi, stalna pomoć prema natrag, stalna napast prema naprijed... Igrač utakmice. A navodno mu ne odgovara kad je jedina špica pa “jadan” mora igrati leđima okrenut golu?!

Matjaž Kek bio je, naravno, iznimno zadovoljan:

- Ovakav ambijent, korektna utakmica i pobjeda... Sjajan ulazak u sezonu. Gosti su imali velikih muka tijekom priprema, želim im sve najbolje u nastavku sezone. Mi smo odigrali kvalitetno, u divnoj atmosferi Kantride, u ozračju koje diže naše igrače. Veseli me da su svi koji su zbog izostanaka nekih igrača dobili prigodu pokazali da zaslužuju Rijekin dres. Navijači neka slave, zaslužili su. Mi već mislim na Europu - rekao je Rijekin trener 15 minuta nakon kraja utakmice.

Prva utakmica u povijesti Prve HNL odigrana u Europskoj uniji nogometom nije bila na baš europskoj razini, ali ozračjem itekako jest. I pokazala je veliku razliku u čisto nogometnoj kvaliteti između riječkog i pulskog projekta. Igor Pamić je od 46. minute prešao na obranu s trojicom... Bez apsolutno ikakvog efekta. I Rijekine su se pričuve imale vremena naigrati. Posebno Čulina koji je prije trećeg gola za svoj i gušt tribina zavrtio dvojicu-trojicu Istrijana.

Paminjo je bio neraspoložen i - realan:

- Imali smo problema tijekom priprema, svi znate kakvih... Nećemo pokleknuti, puno je rada pred nama, a u ovoj smo utakmici bili uglavnom - jadni! Rijeci čestitke na, prije svega, fenomenalnom ambijentu, a onda i dobroj igri i pobjedi. Nama ostaju muka i rad, rad i rad... Neki će nam se igrači vratiti pa ćemo, nadam se, biti bolji. Žao mi je što nismo mogli barem malo bolje parirati Rijeci, no najgore je, zapravo, da su moji igrači dali svojih 100%!

RIJEKA - ISTRA 3:0 (Tomečak 15', Benko 40', 68')

Rijeka, stadion Kantrida. Gledatelja 6.000. Sudac: Bruno Marić (Daruvar).

Rijeka (4-2-3-1): Vargić - Tomečak, Marić, Knežević, Škarabot - Brezovec, Zlomislić - Jugović (od 69. Kvržić), Alispahić (od 74. Pokrivač), Ajayi (od 58. Čulina) - Benko. Trener: Matjaž Kek

Istra 1961 (4-2-3-1): Ježina - Pilipović, Čagalj, Budicin, Woon (od 60. Uzelac) - Blagojević, Obšivač - Batelić (od 46. Franjić), Batarelo, Havojić (od 65. Jo) - Križman. Trener: Igor Pamić.

RIJEKA - ISTRA 3:0 (Tomečak 15', Benko 40', 68')

KRAJ UTAKMICE

GOOL 66. minuta - Čulina je petom odigrao za Jugovića koji je potom šalje do Benka koji prizmenim i smirenim udarcem šalje pored Ježina za povećanje vodstva Rijeke

50. minuta - Ajay je ušao u prostor, pokušao zavući loptu ispod Ježine, ali vratar Istre zaustavlja njegov pokušaj

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

GOOL 40. minuta - Alipsahić je opalio s tridesetak metara, a na odbijenu loptu naletio je Benko i glavom prebacio Ježinu za povećanje vodstva Rijeke

34. minuta - Križman je probao atraktivno škaricama ali lopta je otišla iznad vrata

25. minuta - Batarelo se našao oči u oči s vratarom Rijeke, ali Vargić brani njegov pokušaj

GOOL 15. minuta - Tomečak je odlično probio desni bok i na kraju zatresao mrežu Istre. Vjerojatnije je da je Tomečak htio centirarati, ali kako god bilo, bivši igrač Dinama nije bolje mogao zamisliti debi u dresu Rijeke!

14. minuta - Alispahić je nakon odbijanja stigao do lopte, gurno si u prostor i zapucao s pet metara, ali Ježina brani njegov udarac

8. minuta - Križman je pokušao s dvadesetak metara, ali njegov udarac je otišao pored vrata Rijeke

1. minuta - Utakmica je počela!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 03:31