Toma Bašić uživa u francuskoj ligi
 FRED TANNEAU Afp
ZABIO ‘BOMBU‘ S 30 METARA

‘Rijeka nije jaka kao kad sam ja bio u Hajduku! Oni su bili naša prekretnica, borili smo se Dinamom...‘

Bivši veznjak splitske momčadi prisjeća se zadnje pobjede Hajduka na Rujevici u prosincu 2017
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. veljača 2021. 14:41

Toma Bašić jedan je od junaka posljednje pobjede Hajduka na Rujevici (2:1), usamljenog uspjeha Bijelih na 15 zadnjih gostovanja u jadranskom derbiju.
- Dobro se sjećam tog susreta. Kako i ne bih, kada mi je taj dvoboj ostao među najdražima u Hajduku. U najužoj konkurenciji su dvije utakmice, poljudskih 5:1 s Osijekom, kada sam postigao dva pogotka, te riječka pobjeda - bez oklijevanja će u jednom dahu kazati aktualni prvotimac Bordeauxa, 24-godišnji Toma Bašić.

Te jeseni 2017. Hajduk je početkom studenoga promijenio trenera, Kopić je zamijenio Carrilla, a nakon nepunih mjesec dana već su Bijeli ušli u seriju teških utakmica.
- Došli smo iz Osijeka puni samopouzdanja. Eliminirali smo domaćina u Kupu, plasirali se u polufinale, dobili krila za Rijeku. Ali, s druge strane, znali smo da imamo tradiciju od pet i pol godina bez pobjede u Rijeci.

Zna Toma Bašić svaki detalj, a zna i kako je otvorio utakmicu zgoditkom već u 3. minuti, trasirao put ka prvoj pobjedi Hajduka protiv Rijeke s potpisom Matjaža Keka...
- Dobio sam poklon-bon, loptu od Prskala koju sam spremno prihvatio, s 30 metara prebacio vratara i postigao prvi zgoditak. Odlučno smo ušli u utakmicu, a imali smo puno problema. Savvas je zaigrao na stoperu, nije bilo Nižića. Međutim, upravo smo sa Savvasom mogli izaći u igru, njegovo prebacivanje u zadnju liniju bio je pun pogodak u tom susretu.

Sjeća se Bašić i kako je Letica dobro branio, ali sjeća se i kako su navijači dali vjetar u leđa momčadi Hajduka.
- Letica je osim jedanaesterca skinuo još nekoliko prigoda domaćina. Odigrali smo odlično iako smo bili pod velikim pritiskom naših navijača, no upravo su nam navijači svojim porukama pružili dodatnu motivaciju. Pobijedili smo i krenuli u veliku seriju, nanizali iza Rijeke još četiri pobjede zaredom. Do kraja sezone smo se s Dinamom borili za naslov, igrali finale Kupa... Sve dobro krenulo je s pobjedom na Rujevici. Istinska prekretnica naše sezone.

Može li Hajduk ove godine do nove prekretnice u Rijeci? Rezultati nisu na nivou očekivanja, peto mjesto je daleko od ambicija Hajduka, ali jedan pravi rezultat može puno toga promijeniti.
- Slažem se, jer nije ni Rijeka uvjerljiva. Hajduk bi mogao na Rujevici naplatiti igru koja je protiv Osijeka i Dinama bila bolja od rezultata. Rijeka nije jaka kao u doba dok sam ja nosio dres Hajduka, kad je imala Gavranovića, Hebera, Gorgona, Bradarića, Mišića... Ne, nije nemoguće da Hajduk uzme makar bod na Rujevici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 09:11