Nenad Dugi / CROPIX
PRVA HNL

Rijeka u Kranjčevićevoj stigla do prvog gola i pobjede, Osijek zaustavio Lokose

Prva dva susreta 3. kola HNL-a odigrala su se u Zagrebu. U Kranjčevićevoj je Rijeka pobijedila Zagreb s 1-0, dok su u Maksimiru Lokomotiva i Osijek završili 0-0
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 03. kolovoz 2012. 21:23

ZAGREB - RIJEKA 0-1 (Weitzer 84)

Zagreb i Rijeka uoči međusobnog dvoboja u Kranjčevićevoj ulici nisu priželjkivali takav scenarij. Prva dva kola na konto Pjesnika nisu donijela niti jedan bod, dok je bitno osnažena Rijeka (sa čak 13 ovoljetnih pojačanja) u uvodu sezone skupila samo jedan (domaći remi sa Zadrom). Da stvar bude poražavajuća, u prva dva kola jedni i drugi nisu zabili ni gol!?

Zagrebačkom dvoboju prisustvovalo je stotinjak pripadnika Armade koji su zdušno bodrili svoje igrače. A oni su krenuli vrlo agresivno. Već na startu utakmice Čulina je probio desnu stranu, ubacio u peterac Zagreba no tamo nije bilo nikoga od njegovih suigrača. Rijeka je u uvodnim minutama izgledala dobro dok su zagrebaši djelovali pomalo plaho i neambiciozno.

Početnu dominaciju Rijeke dalekometnim je udarcem u 14. minuti razbio Abdurahimi no Lisjak je bez poteškoća anulirao njegov pokušaj. Rijeka je bila dobra ali se ipak osjetilo "kako to još nije to". Igri Rijeke nedostajalo je uigranosti, automatiziranih kretnji... Čulina je na trenutke iskazivao neosporan talent, Mutombo ponekad težio atrakciji a vezni red ( Brezovec, Kreilach i Vranješ) potrebnu dozu čvrstine.

Rijeka je prijetila uglavnom iz prekida. Brezovec je u 36. minuti ubacio zdesna a Kreilach glavom tukao pokraj gola. Krajem prvoga dijela na tribine zagrebovog stadiona stiglo je još stotinjak pripadnika riječke Armade koji su uz pratnju limene glazbe napravili sjajan štimung. A to je očito probudilo i igrače Rijeke. Brezovec je ubacio iz kuta, Kreilach glavom vratio loptu na peterac Pjesnika a Knežević sa svega dva metra u idealnoj situaciji promašio loptu.

Prvih 45 minuta pripalo je gostima koji su težili igri i nadigravanju, željeli što prije stići do pogotka. Zagreb je igrao nešto zatvorenije čekajući prigodu za brze kontranapade.

U nastavku slična priča. Igralo se tromo, sporo, pomalo nezainteresirano no gosti su ipak imali nešto više od igre. Obje su momčadi uglavnom prijetile iz prekida. Zagreb u 59. minuti preko Pavlovića a Rijeka minutu kasnije preko Neretljaka. U dresu Zagreba debitirao je i mladi Slovak Jakub Vojtuš koji je među Pjesnike stigao iz milanskog Intera. U uvodnom nastupu bio je solidan i pokazao da će trener Besek u nastavku sezone od njega imati koristi.

Sredinom drugoga dijela zagrebaši su se probudili, krenuli agilnije i žustrije prema vratima Rijeke. No, vratar Lisjak uz pomoć "dva ministra obrane" (Kneževića i Neretljaka) lakoćom je čistio situacije iz opasne zone. A Rijeka i Zagreb odigrali su mušku i čvrstu utakmicu no pogodaka nije bilo.

0:1 - Weitzer

U 84. minuti napadu Rijeke priključio se Mato Neretljak koji je s lijeve strane proigrao pričuvnog igrača Weitzera. Ovaj je snažnim udarcem s ruba kaznenog prostora matirao Vidakovića i s time svojoj momčadi donio vrijedne bodove.

Zagreb je u posljednjoj minuti veliku šansu za izjednačenje, ali se udarac Vojtuša u 90. minuti 'zaustavio' na gredi.

ZAGREB: Vidaković, Barišić, Pavlović, Oršulić, Štiglec, Štrok, Pelaić, Šovšić, Abdurahimi, Mitrović, Medić;

RIJEKA: Lisjak, Mierzejewsky, Knežević, Neretljak, Čaval, Brezovac, Kreilach, Vranješ, Čulina, Mutombo, Benko.

LOKOMOTIVA - OSIJEK 0-0

Malo je puhalo iz Maksimirske šume tako da baš nije bilo nepodnošljive sparine. To je i te kako pogodovalo suparnicima koji su na sve moguće načine pogodak željeli postići što prije pa zagospodariti terenom. No nije išlo, prvo poluvrijeme ipak spada u kategoriju uspavanki...

'Zapad' je bio tradicionalno pust, s nekoliko stotina optimista. S te tribine, s dijela koji naginje jugu, često su se oglašavali pripadnici Kohorte. Bilo je razloga!

Osijek je, naime, djelovao opasnije. Ispostavljalo se da talentirana mladost Lokosa teško izlazi nakraj sa slavonskim španerima, uglavnom iskusnijima i tvrđima. Jest da je prvo zaprijetio Barbarić iz slobodnog udarca, ali šansa Jugovića iz 21. minute bila je velika, loptu je zapela u bloku. A kad je Kurtović pronašao Zulima koji se spustio prema kaznenom prostoru domaćih slijeva, slobodan jer su Boras i kolege kasnili, činilo se da je vodstvo Osječana neminovno. Međutim, Zulim je pogodio desnu vratnicu!

Jednom je Kramarić pokušao izdaleka, jednom iz slobodnjaka s 24-25 metara, tada je zaista tukao perfektno i Vargić je loptu jedva izboksao ispred gornjeg desnog kuta, u korner.I jednima i drugima nedostajalo je smirenosti i točnosti, tako da se zaključak promatrača dugo svodio na riječ: tanko...

Zanimljivo je da sudac nije dopustio 'lokosima' nastup u glavnoj, domaćinskoj boji dresova, plavo-bijeloj, već su se morali preodjenuti u pričuvnu žutu, zato što su gosti donijelu svoju osnovnu boju, bijelu, ne i rezervnu plavu...

Kad je Smoje srušio Mrzljaka, opravdano je zaradio drugu javnu opomenu preinačenu u isključenje. Hoće li to biti presudan trenutak susreta?

Neće. Iako je Brozović opasno razvukao s poludistance, iako je svježi Škvorc nešto probao, iako je Kramarić čekao pravu priliku.

Tri boda u nogama imao je Antolić, koji je u 79. minuti namjestio loptu za kazneni udarac nakon što je u Osijekovom šesnaestercu Vrgoč sapleo Kramarića. Nije reprizirao prošlo kolo kad je također iz penala matirao Inter; ovom zgodom Vargić je odbio loptu upućenu u desnu stranu!

Perošević je u samom finišu izvrsno uposlio Jugovića koji se sam spuštao prema Lovriću, sustigao ga je Musa i oborio na 20 metara od gola. Musa je zaradio crveni karton, Osječani nisu zaradili još dva boda budući da Perošević pa Lešković nisu poentirali!

LOKOMOTIVA: Lovrić, Boras, Mesarić, Barbarić, Musa, Zakarić, Mrzljak, Brozović, Antolić, Bručić, Kramarić;

OSIJEK: Vargić, Ibriks, Smoje, Vrgoč, Aleksić, Kurtović, Jugović, Kvržić, Lesković, Miličević, Perošević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 06:12