Foto: Ante Cizmic / CROPIX
RAČUNALO U GLAVI

RIJEKIN AS OPUSTUŠIO POLJUD, PA NAJAVIO VELIKE STVARI 'S reprezentacijom na Euro, pa u kvalifikacije za Ligu prvaka!'

ANTONIO MIRKO ČOLAK Napadač Rijeke nakon pobjede na Poljudu najavljuje nova slavlja protiv Istre 1961 i Varaždina
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 08. prosinac 2019. 11:38

Antonio Mirko Čolak, igrač kola u kojem je Rijeka poput senjske bure opustošila Poljud. Dijamantna igla prvoligaša s Rujevice, nije epitet zaslužio golovima, njegovoj specijalnosti, već asistencijama. Dvjema. Druga lopta, Gorgonu, za treći pogodak i definitivni potop Splićana, bio je lopta servirana na zlatnom pladnju.

- Golovi su moja hrana, ali najvažnije je biti ekipi od koristi. Dati svoj doprinos pobjedi. Na Poljudu smo pokazali karakter i zajedništvo. U službi kolektiva asistencije su zadovoljstvo. Vraćanje dugova suigračima koji mi donose lopte... Veseli me da i bez postignuta gola mogu biti koristan ekipi.

Čolaku je uzor Diego Costa. Na Poljudu je “istukao” domaće stopere, svojim kretnjama otvarao prostor suigračima. Bio je prva brana nakon izgubljene lopte.

- Znali smo da splitski stoperi nisu uigrani, da ih svojim uobičajenim pritiskom mogu natjerati na grešku. Unijeti nesigurnost u igri cijele obrane. Zadovoljan sam kako sam sve odradio. Ali, naglasak je na momčadi... Djelovali smo kompaktno i - ubojito.

Od debakla na Rujevici protiv Dinama (0:5), do slavlja na Poljudu. Dva lica Rijeke. Od pakla do raja kroz čistilište u Zaprešiću (4:1).U dvije utakmice Riječani su osvojili šest bodova.

- U tri tjedna sve se okrenulo. Silne kritike, opravdane, pretočili smo u lavinu pohvala. Okrenuli smo ploču jer smo vjerovali u ono što radimo, u svoju kvalitetu. Valja nastaviti. Sve treba potvrditi u sljedeća dva susreta na Rujevici. Protiv Istre u nedjelju, pa Varaždina.

Za splitsku utakmicu Franko Andrijašević tvrdi da je taktika nacrtana na ploči svlačionice preslikana na zelenom travnjaku. Odnosno da je trener Rožman i njegovi suradnici sve predvidjeli do najsitnijeg detalja.

Upali u crnu rupu

- Računalo u glavi. Znali smo da će Hajduk navaliti, bili smo kompaktni. A očekivali smo da ćemo svojom ofenzivnom kvalitetom zadati Splićanima udarac. Svjesni smo svog ofenzivnog potencijala. Potvrdili smo ga na najbolji mogući način.

Splićani imaju tri boda prednosti, Rijeka utakmicu manje. Borba za drugo mjesto tek počinje.

- Drugo mjesto je naš cilj od početka sezone. Naravno biti što bliže Dinamu, ali... U jednom trenutku upali smo u crnu rupu, ali sada smo pokazali kvalitetu. Proljeće će bit zanimljivo.

Rijeka je dobila dvije vezane gostujuće utakmice, Inter (4:1), i Hajduk (4:0), ali na svom terenu nije pobijedila od 3. kolovoza kada je na Rujevici svladan Slaven Belupo.

- Sada moramo vaditi kestenje iz vatre. Pobjede liječe rane, poljudski uspjeh moramo oploditi u nedjelju protiv Istre. Dužni smo to navijačima. Bio sam pozitivan, uvijek optimist, vjerujem samo u rad, i kada nije išlo najbolje, uspjeh na Poljudu je sada dodatna inspiracija.

Rijeka je nakon godinu i pol dana otkupila “posudbeni ugovor” od Hoffenheima, Čolak je potpisao trogodišnji ugovor. Ovog je ljeto bilo nekih inozemnih kombinacija, Bešiktaš, Rennes, Nantes...

- Upiti koji sigurno gode i stimuliraju. Na Rujevici mi je sjajno, Rijeka je predivan grad, zadovoljan sam i sretan. Ozljede su me mučile u jednom razdoblju...

Stil igre ostaje

U godinu i pol dana Čolak je promijenio tri trenera. Počeo je kod Keka, nastavio s Bišćanom, a sada dirigent riječkog orkestra - Rožman.

- Svaki trener imaju svoj način rada, svoju nogometnu filozofiju. Treninga i vođenja ekipe. Nama igračima se ne mijenja previše toga. Stil igre ostaje, posebice meni kao napadaču. U Splitu smo stajali u bloku, bili brzi u tranziciji, trener nas je tjerao da napadamo... Imali smo puno rješenja. Nakon što smo u sebi otkrili defenzivnu kompaktnost.

Rijeka je u posljednja tri nastupa protiv Istre ostvarila isto toliko pobjeda uz gol-razliku 12:0. Čolak je zabio četiri gola.

- Brojke ništa ne znači. Nisu Puljani tako loši kako bi se moglo zaključiti po učinku. Jednostavno nisu imali sreće, primili su dosta golova u posljednjim trenucima. Regionalni je to derbi krije uvijek puno opasnosti. Ne smijemo razočarati navijače. Sve o nama ovisi.

Na Rujevici ste posljednji put pobijedili kada su se nosili kratki rukavi, sada se nose zimski kaputi...

- Zagrijat ćemo srca navijača svojom igrom. Dužnici smo.

S reprezentacijom na Euro pa u kvalifikacije za Ligu prvaka!

U rujnu je stigao i pretpoziv Zlatka Dalića, za onu prvu utakmicu sa Slovačkom, prije ozljede.

- Zdrav sam i i motiviran. Natjerat ću izbornika Dalića da me opet stavi na nekakav popis... Kako? Jednostavno, igrom i golovima. San mi je igrati na Europskom prvenstvu. Dvije želje, reprezentacija i Europa s Rijekom, kvalifikacije za Ligu prvaka!

Bruno Petković igra sjajno u Dinamu.

- Zabija i asistira, igra za momčad. Oduševljava. Napravit ću sve da zaigramo zajedno u kockastom dresu. Dinamo zapaženu ulogu u Europi, nedostaju mi takvi izazovi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 18:25