VLADO KOS/CROPIX Cropix
OSIJEK MU JE SRETAN GRAD

Rijekin trener otkrio zašto se odlučio na rizik i promjenu sustava protiv Osijeka i kako protiv Dinama

‘Bez zrnca hrabrosti i preuzimanja rizika, ne može se ništa napraviti, ali zasluge idu igračima‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. ožujak 2021. 19:30

Osijek je definitivno sretan grad Goranu Tomiću (43)! Na klupi Lokomotive, naime, prošle je sezone krajem srpnja, u posljednjem prvenstvenom kolu, slavio 2:1 pobjedu protiv domaćina i tako osvojio drugo mjesto i osigurao plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. A sad je, u svom debiju na trenerskoj klupi Rijeke, njegova momčad pobijedila istim rezultatom u četvrtfinalu Kupa i plasirala se među četiri najbolje momčadi u ovom natjecanju.

Jutro poslije sjajnog starta na klupi sastava s Rujevice, Tomić nije krio zadovoljstvo:

- Nisam mogao ni zamisliti bolji početak s Rijekom. Zadovoljstvo je veliko, ugodno je bilo ispijati prvu kavu i vrtjeti film utakmice. Ali, nema nikakvog opuštanja, odmah smo u četvrtak, u prijepodnevnim satima, odradili trening i okrećemo se prema sljedećoj utakmici. Nemamo vremena, utakmice idu jedna za drugom - rekao nam je Tomić.

Igračima je to trebalo

Vaša najdraža gostujuća destinacija u Hrvatskoj zacijelo je Osijek! U manje od godinu dana iz Gradskog vrta donijeli ste, s dva različita kluba, dvije iznimno važne pobjede...

- Točno je, obje te pobjede imaju posebnu težinu i stvarno sam sretan. Očito je da mi zasad leže ta gostovanja u Osijeku, nek’ se samo tako i nastavi. Pobjeda s Lokosima imala je konkretan učinak na konačni izgled ljestvice i plasman u Europu, a ovaj mi uspjeh mnogo znači zbog pozitivnog starta na klupi Rijeke, ovo nam je, nadam se, iskorak prema povratku na pobjedničku stazu. K tome, ulog je bio velik, ostali smo u borbi za trofej.

Iako ste s Rijekom odradili samo dva treninga, odmah ste promijenili sustav igre, u Gradskom ste vrtu igrali 4-2-3-1, nije, dakle, bilo trojice srednjih braniča u zadnjem redu...

- Iako je bilo malo vremena, nakon analize svega imao sam tu ideju o promjeni sustava. I u dogovoru sa svojim stožerom odlučili smo da to napravimo! Svjesno smo ušli u rizik, ali znao sam da imam kvalitetne igrače koji brzo mogu pohvatati neke nove zamisli. I to su dečki na terenu i napravili, sve zasluge za trijumf pripadaju njima.

Je li taj sustav vaše definitivno opredjeljenje za budućnost, ili...

- Nisam rob jednoga sustava, u Lokomotivi sam također bio fleksibilan i nerijetko smo mijenjali način igre, iako je točno da smo najviše utakmica odigrali u toj, 4-2-3-1 formaciji. Jasno je, dakako, da sve ovisi o igračima koje imate u svlačionici, a Rijeka definitivno ima dobre igrače, koji se mogu dobro snalaziti u nekoliko taktičkih formacija. Tako je momčad i selekcionirana, pa je logično da ne isključujem mogućnost naše igre i u nekim drukčijim sustavima.

Ipak, trebalo je hrabrosti da povučete taj potez s promjenom sustava već u svom prvom dvoboju na riječkoj klupi?

- Bez zrnca hrabrosti i preuzimanja rizika, ne može se ništa napraviti. No, ponavljam, presudila je izvedba igrača na terenu, njihova golema želja i volja, htijenje, borbenost i agresija. I svakako želim naglasiti da smo imali i dozu sreće, bez osmijeha sreće u ovakvim se utakmicama ne može pobijediti. Trebale su nam dobre obrane, Nevistić je “skinuo” taj kazneni udarac Mierezu, bio je to dodatni poticaj za cijelu momčad.

Čime ste najviše zadovoljni u igračkom smislu, a što vas čini nezadovoljnim?

- Poglavito me zadovoljila kompaktnost momčadi, karakter igrača, koji su pokazali da silno žele uspjeh. I na treninzima sam se uvjerio da sam ih dobro procijenio prije dolaska na Rujevicu, to je definitivno skupina iznimno kvalitetnih nogometaša, to su potvrdili i u Osijeku. S druge, pak, strane, imamo još dosta prostora za poboljšanja u pozicijskoj igri, kad je lopta u našem posjedu. Kao i u izlasku u protunapade, koje svakako moramo završavati na bolji, efikasniji način. Na tome ćemo raditi...
Dobili ste ono što ste tražili - hrabru, borbenu i uspjeha gladnu Rijeku, u ostvarenju dvostruko vrijedne pobjede, koja je neprijeporno unijela u svlačionicu i dodatno samopouzdanje?

- Da! Zbog toga sam iznimno zadovoljan, iskazali su igrači sve vrline koje ih dižu iznad prosjeka. Naravno da je sad ozračje izvanredno, igračima je trebala ovakva, velika pobjeda nakon niza dvoboja u kojima nisu osjetili slast uspjeha. Jedini lijek za povratak samopouzdanja je pobjeda, zato osječki trijumf ima i dodatnu težinu.

Dinamo izgleda dobro

Što će vam do kraja sezone biti važnije - Kup ili prvenstvo? U Kupu vas samo dvije utakmice dijele od trofeja...

- Nema kalkuliranja, idemo utakmicu po utakmicu, oba su nam natjecanja jednako važna. Zasad o polufinalu Kupa uopće ne razmišljamo, okrenuti smo prvenstvenoj utrci i siguran sam da ovaj igrački kadar može odgovoriti svim teškim zahtjevima u oba natjecanja.

Treća je pozicija, čini se, nedostižna, Gorica vam bježi 11 bodova, ali Hajduk vam se približio u borbi za četvrto mjesto?

- Splićani su u naletu, u uzlaznoj su putanji, doveli su nekoliko pojačanja i bit će to velika borba do samoga kraja. No, vjerujem da ćemo i mi podići razinu forme i nastaviti pobjeđivati.

U nedjelju ste gosti Dinama u Maksimiru?

- Dinamo izgleda jako, jako dobro. I morat ćemo odigrati čak i bolje nego u Osijeku, želimo li ostati neporaženi u Zagrebu - jasan je Tomić.

Tomićeve trenerske pobjede u gostima u prvenstvu i Kupu

3 pobjede
- kod Osijeka, Intera, Gorice i Rudeša
2 pobjede
- kod Slavena Belupa, Zadra i Istre 1961
1 pobjeda
- kod Šibenika, Varaždina, Splita, Dinama, Oriolika, Vinogradara, Neretvanca, Primorca iz Biograda i Gaja iz Mača

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 20:53