Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
GRADSKI DERBI NAKON 23 GODINE?

RJEŠENJE DOLAZI OVOGA TJEDNA? Povratnik u prvoligaško društvo spreman je 'za Nobelovu nagradu', a iz njegovih redova dolazi 'novi Zorislav Srebrić'

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 05. svibanj 2020. 19:32

U nedjelju je Rijeka obilježila 75. godišnjicu oslobođenja. Pobjeda nad fašizmom omogućila je ujedinjenje grada i pripojenja Rijeke Hrvatskoj. Izbrisana je neprirodna granica između Rijeke i Sušaka. Stvoren je ujedinjeni grad i tako vraćen domovini...

Nestala je granica na Rječini. Kantrida i Krimeja, dva hrama loptanja na dva kraja do tada razdvojenoga grada, počeli su graditi zajedničku nogometnu priču. Rijeku i Orijent i danas razdvaja Rječina, bolje rečeno povezuje.

Fiumana, preteča Kvarnera odnosno Rijeke, osnovana je 1926. godine s jedne strane, talijanske, Orijent se rodio 1919. na drugoj obali, jugoslavenskoj. Kao hrvatski klub. Stoljetno je rivalstvo klubova. Crveni s Krimeje zaštitni su znak istočnog dijela Rijeke. Klub s dušom i u teškim vremenima, kada je bio na koljenima, gotovo pred gašenjem, pod teretom financijskih dugova. Spas je pronađem u novom imenu. Imenu Orijent dodana je godina osnutka - 1919. Počeo je novi život...

HNS odbio Sanadera

Marinko Koljanin, “orjentaš” u duši, pronašao je saveznika u poduzetniku Saši Matijašu i njegove su ideje pale na plodno tlo. Orijent bi mogao postati prvoligaš. Nakon 23 godine Rijeka bi opet mogla imati - derbi! Koljanin je najveća reklama na Orijent. Sjajan PR. Profesor hrvatskog jezika i književnosti, trener, političar... Nekad bliski suradnik Otte Barića. Nesuđeni Zorko Srebrić.

- Robert Ježić me 2008. godine odveo kod Ive Sanadera gdje sam trebao preuzeti ulogu glavnog tajnika HNS-a. Isti oni koji danas vladaju našim nogometom, to su spriječili i oduprijeli se naredbi Ive Sanadera - rekao je u jednom intervjuu Koljanin, koji je kod Ježića bio direktor HNK Rijeka.

Neki ga pamte i po tome što je Zdravku Mamiću zabranio pristup loži Kantride jer se ovaj prethodno nekulturno ponio prema jednom članu riječke delegacije u Maksimiru. Mamić je otišao na istočnu tribinu s Bad Blue Boysima... Danas ne bi mogao.

Ako Orijent, kao što se očekuje, uđe u Prvu HNL, Koljanin je idealan kandidat za predsjednika Udruge prvoligaša, koja se neminovno mora vratiti. Orijent je nevjerojatna priča. Koljanin je mozak operacije. Dopredsjednik, direktor, sportski direktor... Glasnogovornik.

Riječki bazen

Jasan je Koljanin u svojim stavovima, inače je i vijećnik Grada Rijeke. Da se ambicije klubova ne trebaju financirati javnim novcem, sredstvima poreznih obveznika, nego da bi se klubovi trebali sami brinuti za sebe.

- Od Grada očekujemo samo novac za infrastrukturu i nogometnu školu, sve ostalo uspijevamo pribaviti sami. Nemamo ni kune duga. Proračun za Drugu ligu bio je 2,8 miijuna kuna, a Prva HNL može se igrati s 5, 6 milijuna kuna. Naš najskuplji igrač košta 5.000 kuna mjesečno... - objasnio je Koljanin.

Orijentu za Prvu ligu treba manje novaca nego što Rijeka godišnje troši za održavanje Rujevice (7 milijuna kuna). Krimeja je festival mladosti. Igrači iz riječkog bazena, mladi koji traže svoju afirmaciju, Neki su na posudbi iz Rijeke, kao i trener Fausto Buducin, pravo otkriće, tvorac rezultatskog čuda.

Marinko Koljanin, Darko Majnarić, Šime Miočić, Boris Tičić, Miroslav Miljković, Šime Mustać, Nikica Milenković, Nikola Tomacov, Rudi Nikolić, Nenad Gračan i Predrag Stilinović (nisu igrali Danko Matrljan i Efrem Močinić), momčad je Orijenta koja je u veljači 1981. izgubila od titogradske Budućnosti na jedanaesterce u četvrtfinalu Kupa Jugoslavije. Ta bi momčad danas mogla igrati Prvu HNL.

Igrali su Rijeka i Orijent u Drugoj saveznoj ligi krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih kada je Rijeka bila ispala... Orijent je bio u kvalifikacijama za Prvu ligu 1969., ali Crvenka je bila bolja. Prvi prvoligaški derbi odigran je prije 24 godine, 25. kolovoza 1996. godine na Krimeji. Bez pobjednika 2:2. Prvi pogodan u povijesti postigao je današnji pomoćnik Ivana Jurića u Veroni, Stjepan Ostojić. Drugi je pogodak bio autogol (Damir Biškup), dok su strijelci za Orijent bili Slađan Filipović i Željko Škopljanac. Za Orijent su igrali: Mladenić, Bubnić, Biškup, Barun, Školjanac, Deluka, Đolonga, Strilić, Vodopija, Grubišić, Filipović (Jurić, Businello, Bradvić). Trener je bio Boris Tičić, a Rijeku je vodio Branko Ivanković.

Ludovanja neće biti

Tičić nije dočekao uzvrat na Kantridi u kojem je Rijeka dobila 4:0, trener Orijenta bio je Ilija Lončarević, a momčad je s klupe vodio Milan Tomljenović. Senad Brkić (2), Admir Hasančić i Boško Anić, matirali su vratara Orijenta Dragana Talajića 9. ožujka 1997. godine.

Nakon toga Orijent je platio račun megalomaniji. Bio na rubu gašenja. Dok se Krimeji nije vratio Koljanin.

Orijent je u pandemiji koronvirusa najljepša priča. Zaslužili su Prvu ligu, a ako je odigraju s milijun eura, kako planiraju, zaslužuju - Nobelovu nagradu. Za vjerovati je da neće ludovati, kao što je to bilo prije 23 godine, Saša Matijaš i Marinko Koljanin dovoljno su “proračunati”, važu svaku kunu, da neće upasti u zamku - melagomanije. Od Krimeje bi koristi mogla imati i - Rijeka. Uvijek su mladi igrači Rijeke odlazili na kaljenje na Krimeju.

Riječki derbi otvara, najvjerojatnije, novu stranicu riječke nogometne povijesti. Zapravo samo drugo prvoligaško poglavlje. Na zadovoljstvo ponosnih Sušaćana i Trsaćana...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:42