Lukša Jakobušić
 SCREENSHOT
NOVI PREDSJEDNIK

‘Rugaju se Hajduku, a sada nas i žale! Najradije bi nam dali trofej samo da prestanemo kmečati‘

Kada te zove predsjednik da mu dođeš pomoći to se ne odbija - rekao je Jakobušić
Piše: Sportske novosti/Jurica RadićObjavljeno: 30. listopad 2020. 11:29

Hrvatski nogometni velikan Hajduk dobio je novog predsjednika, a to je Lukša Jakobušić, objavio je splitski klub.

Jakobušić će na mjestu predsjednika Uprave HNK Hajduka naslijediti Marina Brbića koji je podnio ostavku nakon što Hajduk prošle sezone nije izborio kvalifikacije Lige prvaka.

Prvi se javnosti obratio Ben Perasović, predsjednik NO, preko zooma iz Zagreba.

- Zoom pressice su postale praksa, ali ovo je poseban događaj jer novi je predsjednik i fizički s vama. Vijest koja je sve zanimala, vijest znate, dakle novi predsjednik Hajduka je Lukša Jakobušić. Htio bih samo u uvodu kazati da se zahvaljujem predsjedniku Marinu Brbiću, jer je podnio priličnu žrtvu za hajduka, što se i očekuje od pravih hajdukobvaca. Nakon Skupštine je prirodno htio otići, ali značilo nam je da izbor predsjendika napravimo na miru kako smo željeli. Nadzorni odbor je svejstan na polovici svog mandata da je izbor predsjednika najvažniji zadatak. Zato smo htjeli iskoristiti sva raspoloživa sredstva izbora, a Brbić nam je svojim doprinosom pružio tu mogućnost. Imali smo natječaj, ali dali smo priliku i ljudim akoji su bili staknuti kadnidati kao što je bio Lukša Jakobušić. Nije se Lukša prijavio na natječaj, jer su u tom natječaju bili navedeni uvjeti kao što je fakultet, a Lukšina diploma nije nostrificirana. Međutim, s obzirom na važnost odluke, kvalitetu i vrijednost kandidata, iz niza primjera, Nije ni Ivanišević imao formalne uvjete za Wimbledon, pa je na kraju osvojio Wumbledon sa pozivnicom. Hvala Brbiću što je istrpio dugi proces. Bilo je dobrih kandidata, ali predsjednik je Lukša Jakobušić - kazao je Perasović.

Nakon uvodnih riječi Perasovića mikrofon je preuzeo Lukša Jakobušić. Govorio je dugo, temeljito i nadasve konkretno. Prvo je čestitao rođenadan Torcidi,i zahvalio se Brbiću.

O ODLASKU IZ HAJDUKA

- Predsjednik Brbić me zvao da mu pomognem, rekao mi je dođi mi pomoći osvojiti naslov. To ne možeš odbiti, to ti komplimentira. U hajdučku obitelj ušao sam s osobnim problemima koje sam zatomio jer je to Hajduk. Nosio me adrenalin, ali kada se dogode neke stvari, kad vidiš da ne možeš pomoći, da se ne borimo za trofej, taj problem postaje sve veći. I nemaš više želudac za sve to, onda prevlada osobni razlog. Hvala Brbiću na tome, jer me razumio.

O KMEČANJU

- U Našem Hajduku postoje neke stvari koje treba iskorigirati, svi želimo bolji Hajduk i to je sukus svega. No, svi su svjesni onoga što se sada događa, a nitko o tome ne govori. Ne poštuju nas. Razumijem da nas ne vole, ali nas ne poštuju. I rugaju nam se. Rekao bih da imaju pravo na to, a mi im dajemo povoda. Nakon toga dolazi najgora faza, kada te žale. Imam dojam da bi nam cijela država najradije dala trofej. Samo da prestanemo kmečati. Idemo na živce svima. Ne znači da nismo u pravu, ali te sve silne borbe i podjele, i to nas je dovelo do ovoga.

O INSTITUCIJI PREDSJEDNIKA

- Znam da imam puno mana, ali imam poštenje i neovisnost. Možda nisu svi u Nadzornom odboru shvatili kakvu neovisnost očekujem u Hajduku. Predsjednik je institucija i on je glavni. Tako ću se i ponašati, to naše podneblje očekuje. Model upravljanja Hajdukom je dobar, ali način nije bio dobar. Ne mislim kao predsjednik čekati suglasnost NO-a. Za Hajduk je kolokvijalno rečeno najbolje da ljudi i ne znaju da NO postoji. Kod Jaira i mogućeg transfera se vidjela sva nelogičnost upravljanja klubom, a odgovornost je na predsjedniku. Došao sam promijeniti stvari, iako znam da nisam bio ni prvi, ni drugi, a ni treći izbor, ali sam izabran. Svjestan sad veličine ovoga što mi je povjereno i to je šansa koju neću propustiti. Marin Brbić je puno pomogao Hajduku, osigurao nam je plaće za sljedeća dva mjeseca, on je idealan član Uprave, ali umorio se od Hajduka i Hajduk se umorio od njega. Ali, za njega uvijek treba biti mjesta u Hajduku. Za određene stvari ću ga pitati, da ga čujem što treba reći. Da ga pitam kako je sve istrpio.

O STANIĆU I KEPČIJI

- Stanić? Upoznali smo se dok nije još bio u Hajduku. Ima šarm, ugodno ti je s njim u društvu, na puno stvari isto gledamo. Ali, isto bih volio poslušati zašto smo završili peti, a ne drugi? Netko je to dozvolio. Ne treba samo predsjednik za to odgovarati. Volio bih da mi objasni u ovih godinu dana logiku odlazaka i dolazaka igrača. Logiku dolazaka prije svega. Čime su se vodili i kako to misle raditi dalje. Kada imate nekog kao ja, tko nije iz nogometnog svijeta, tko je tanak u nogometnim pitanjima, onda taj čovjek s moje desne ili lijeve strane, mora znati i za mene i za njega. To je stvar povjerenja. Nisam se čuo sa Stanićem, obavit ću tek razgovor s njim. Savjetnik meni ne treba. Kepčiju ne znam, ali znam da je pristojan, izvrstan u poslu, nijednu lošu nisam čuo o njemu. Čini ti se da sve zna. Ali, u tom kontekstu, postavio bih još jedno pitanje. Ako odabereš trenera i daš mu povjerenje, ne ideš na klupu da mu daješ podršku. Ili on nije za trenera ili onaj drugi nije za sportokog direktora. O Akademiji bih mogao pričati danima, ali veselim se suradnji s Borom Primorcem.

O MOGUĆEM PONOVNOM ODLASKU

- Logično je da me NO pitao što ako ponovno odlučim otići. Garancije nema, ali nisam došao iz neke zadruge nego sam bio predsjednik jednog od najuspješnijih hrvatskih klubova. prvi čovjek ne ide iz kluba i to im je odgovor. No, nema straha da ću ovdje puštati korijene.

O SURADNJI S NAŠIM HAJDUKOM

- Bili smo korektni, ali ako žele opstati morat će napraviti određene korekcije. Znate, katkad imam dojam da Hajduk postoji zbog Našeg Hajduka. A svi oni postoje zbog Hajduka i ja sam ovdje zbog Hajduka. I tako se svi moramo ponašati. To je ključno za uspjeh.

O STRATEGIJI

- Ljudima je puna kapa strategija, a ništa se ne mijenja i ne događa. Mi ćemo je imati i napisati, ali ključ ju je provesti. zato ću tražiti i dva člana Uprave, jednog za nogometni dio, drugog za ostali dio kluba. Ta dvojica moraju biti bolji od mene, goniti me da bolje radim i jedan od njih treba biti sljedeći predsjednik. Bilo bi logično da tu dvojicu izaberem osobno, iako je to u domeni nadzornog odbora. Ne tražim 100 dana, ne tražim ni jedan dan, ali jasno je da za procese mora postojati i vrijeme. Gledat ću da radim drugačije, ali ja sam taj koji lomi i donosi odluke. Ako je kriva, donijet ću novu.

O TROFEJIMA

- Hajduk je sportski klub, ali i više od kluba. Bit će moćan. Nije najtrofejniji, ali bih ga volio vratiti. Svi znaju koliko priželjkujem trofeje. Trebamo vratiti pobjednički mentalitet od porte do trećeg kata. Većina koja radi nije nikada ništa osvojila. Taj dan kada osvojiš potpuno si prazan. Svi koji te mrze, svi koji te ne vole... sve se okrene. Trofej treba Hajduku, gradu. Ali ima razlog zašto ne dolazi.

O IGRAČIMA

- Moja je ideja da igrač u Hajduku igra za 30 posto manje novca, ali da zaradi kad ode iz Hajduka. Neke ćemo stvari promijeniti, iako će teško biti ponoviti štedljivost marina Brbića. Nekim igračima istječu ugovori, ili će potpisati novi koji će biti manji, ili će do lipnja trenirati sami, a umjesto njih igrat će naši mladi igrači. Pa ćemo s našima biit peti, ali barem ćemo znati na čemu smo.

O TORCIDI

- Želim čestitati rođendan Torcidi, Torcida je moćna, ali nije problem što je Torcida moćna, nego što Hajduk nije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:48