Cropix/Damir Krajač
KLUB PUN TURBULENCIJA

S Dinamom ni Di Caprio ne bi dobio Oscara: Pobjede protiv skandala - dva maksimirska lica

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. ožujak 2016. 09:26

Previše je to propusta i gafova za jednu sezonu, u tom klubu, definitivno, nešto opako ne štima. Ili je uklet ili... Nešto se mora mijenjati, ovako više ne ide, pišu Sportske novosti.

- Baš naprotiv, kume. Uza sve što ove sezone događa Dinamu, činjenica da još postoji i da je rezultatski odličan, govori o njegovoj stabilnosti i snazi. Kakav će tek biti kad sve te bizarnosti prestanu.

Takvoj smo raspravi dvaju Dinamovih navijača svjedočili u jednom zagrebačkom kafiću. Ponukani njome krenuli smo razmišljati. Doista, u koji bismo kalup stavili ovu sezonu? Među najuspješnija ili među najneuspješnija razdoblja u povijesti kluba? Najnevjerojatnija sigurno.

Di Caprio bi ostao na nuli

Teško sjetiti tako intenzivne, stresne i nadasve bizarne sezone kao što je ova. Ili, krenimo još koji mjesec unazad, tamo u svibanj prošle godine. Derbi s Rijekom obilježen trenerovom svađom s igračem ( Vukojević) oko ulaska u igru. Svađa završava Mamićevim odlaskom s klupe u svlačionicu! To kao da je bila najava svega onoga što će se dogoditi; Modri su doživjeli i preživjeli što neki klubovi ne dožive u svojoj povijesti. Trener i izvršni predsjednik završe u zatvoru - Zdravko Mamić ukupno dvaput - a na otvorenju europske sezone poluameterski luksemburški klub uzme bod. Pa igrač s brojem 10 na leđima pokaže srednji prst vlastitoj publici, uz to izbjegne progon iz momčadi. Drugi igrač, reprezentativac, koji je došao kao pojačanje osjeti “grč” u mišiću i zbog njega propusti čitavu jesen, a jedan od glavnih igrača, na kraju svoje najbolje polusezone završi s nogom u gipsu na isti dan kad i godinu prije. Dakako, sve je to uvod u presedan, pozitivan nalaz na doping-testu, prvi u povijesti Lige prvaka. I četverogodišnja kazna dokapetanu, koji tek kad se već poveselio da za njega ima nade, sazna da ne može igrati ni u četvrtoj ligi. I da se mora usmjeriti u tenis ili padel. Zatim se tu negdje ugura i najtalentiraniji domaći igrač, koji nakon utakmice Lige prvaka, nezadovoljan što nije ušao u igru, odluči da mu je svega dosta i da on odlazi iz kluba. Iako ima valjan petogodišnji ugovor i još uvijek nema adekvatnu ponudu. Kao šlag na sve to klupski administrativac krivo zbroji žute kartone drugom talentiranu klincu, a umjesto Barcelone i velikog spektakla u Maksimir dođe još jedna “cipela” iz UEFA-e. Teško da i Guinness pamti toliko toga.

A onda... Prođeš kroz tri kaznena udarca i preokret suparnika od 0:3 do 3:3, nekim čudom postaneš nositelj i izvučeš najslabijeg suparnika, a potom u Ligi prvaka srušiš Arsenal! Ni Bayern nije bio daleko, pa na kraju shvatiš da si prema pokazanome trebao biti možda i drugi, ali ajde, barem treći u skupini i da si, zapravo, napredovao. Super, s obzirom da je trener tijekom tih mjeseci bio sve, a ne samo trener.

- Postao sam i pravnik, čak sam i te poslove obavljao, nisam više znao gdje mi je glava - rekao nam je Zoran Mamić na zimskim pripremama kad je malo uhvatio zraka.

I, nakon svega, kad zbrojimo, imamo na papiru ovo: zadovoljavajući europski rezultat uz jednu veliku, povijesnu pobjedu, pet bodova više u borbi za naslov. Imamo momčad koja je ostala na okupu, sjajnu mladu generaciju koja je pokazala da je u europskom vrhu u svom uzrastu, neki od njih da su već spremni i za seniore. Rijetko kad bolje. I, imamo s druge strane, dva velika skandala, strašan propust administracije, brdo šlampavosti i nespretnosti, bizarnih ozljeda. Jedan srednji prst u smjeru tribine, nekoliko “breaking newsa” iz crne kronike.

Jesu li rezultati nadišli skandale, ili su skandali “pobijedili” rezultate? Kako tko gleda, možda da pričekamo kraj sezone, tko zna što je još na meniju. Ali, da je ovo film, sigurni smo da bi Leonardo DiCaprio još uvijek s Oscarima bio na nuli!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 18:14