MATIJA DJANJESIC/CROPIX
RASTE OPTIMIZAM

‘S ovakvim igračima Hajduk mora napasti titulu prvaka! Što je Petković modrima, to je Livaja bijelima‘

‘Dvije pobjede na Rujevici u kratkom razdoblju veliki su rezultat ovogodišnjeg Hajduka‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. ožujak 2021. 13:07

Kakav je dojam ostavio Hajduk na promatrače koji znaju kako je igrati jadranski derbi, upitali smo Dragu Gabrića (34), nekoć prvotimca Hajduka, a u smiraj karijere i igrača Rijeke.

- Dvije pobjede na Rujevici u kratkom razdoblju veliki su rezultat ovogodišnjeg Hajduka, ali prošlosubotnja pobjeda je sasvim drukčije izborena. Pokazuje put kojim treba ići Hajduk. Igra je okomitija, momčad je napadački orijentirana - počeo je Gabrić analizu jadranskog derbija očekivano naglasivši ulogu jednog klasnog individualca.

- Marko Livaja je potvrdio status iznimnog pojačanja. Treba Livaja što duže ostati u Hajduku. Razliku koju Dinamu čini Petković, u Hajduku je stvara Livaja. Bit će šteta da ostane samo šest mjeseci, odnosno jednu polusezonu.

Model po kojem je ove zime kreirana momčad Hajduka posebno je zadovoljio Gabrića.

- Uvijek sam pristalica povratka igrača koji znaju što je Hajduk. Igrača koji su prošli kroz omladinsku školu, Dalmatinci, domaći igrači koji osjećaju odgovornost igranja u bijelom dresu. Poput Kalinića i Livaje.

Četvrto mjesto se nudi Bijelima, jer tri boda zaostatka iza Rijeke, koja ima i utakmicu više, sasvim su dostižni.

- Bude li prema očekivanjima, već u sljedećem kolu se prednost može dohvatiti. Ali, po mom sudu, nije bitna ova sezona. Hajduk će biti četvrti, možda se u najboljem slučaju može uključiti u borbu za treće mjesto. Međutim, današnje formiranje momčadi mora biti temelj za sljedeću sezonu. S ovakvim igračima Hajduk može i mora napasti titulu iduće godine. Aktualna momčad je zalog za budućnost, na tome se treba raditi.

Hajduk je na Rujevici bio dominantan, podsjetio je na maksimirski derbi iz 2008. kada su Bijeli s 2:0 dobili Dinamo, a jedan od pogodaka je postigao i Gabrić.

- Uvijek volim vidjeti pobjede koje su zaslužene, koje su plod moći i individualne klase. Jer, neke slučajne pobjede mogu te zavarati. Ali, uspjeh Hajduka na Rujevici prošlog vikenda nije bio zavaravanje, već utakmica koja je sasvim zasluženo otišla na stranu Hajduka. Tu je vrijednost veća od sama tri boda.

Naglasio je Gabrić kako se napokon može pohvaliti i posao u segmentu dovođenja igrača na Poljudu.

- Respektiram sve, ali bitna je razlika dovesti Livaju ili Eduoka, Almeidu i takve igrače. Puno je kroz Hajduk zadnjih sezona prošlo igrača koji nisu imali spremnost biti na razini igranja kakvu splitski klub traži. Za te novce sigurno se moglo dovesti domaćih igrača, pravih igrača - ističe.

Više prostora

- Jedan Livaja zna svaki kutak, svjestan je što je Hajduk za navijače. Ovoj momčadi treba takav profil igrača. Livaja je na Rujevici ponudio četiri prave lopte za Umuta i Kačaniklića. Da je samo jednu pravu za pogodak poslao, već je razlika, a kamoli ovako. U sljedećim utakmicama čuvat će Livaju po dva suparnička igrača, ali će zato profitirati Kačaniklić, Umut ili netko treći. Bit će više prostora za njegove suigrače. Livaja je ogromni dobitak, ali treba ga ostaviti i sljedeće sezone, a onda razmisliti kojim putem idu karijere igrača poput Nikole Kalinića, Zorana Nižića. Njih dvojica su mi prvi pali napamet, ali sigurno ima još igrača koji bi Hajduku podigli razinu igre i pomogli u borbi za naslov sljedeće sezone. S iskusnima se trofeji osvajaju, a Hajduk je pokazao da ima viziju stvoriti momčad koja se iduće godine može upustiti u borbu za naslov. Ne, nije to euforija zbog jedne pobjede, vidi se da postoji put kojim ide klub - zaključio je Drago Gabrić.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
21. travanj 2024 23:51