JOSKO PONOS/CROPIX
SPLITSKI DRAGULJI

Sad je idealna prilika! Na vrata prve momčadi Hajduka kucaju dva velika talenta

Nikad nije rano za prave talente, samo im trebate glavu zadržati stabilnom - kaže Mate Bilić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. studeni 2020. 22:06

Juniori su poraženi u derbiju, Dinamo je odnio pobjedu s Poljuda, ali ipak je u konačnici najvažnije kakvi se igrači stvaraju za budućnost Hajduka. Igrači su u podmlatku uvijek ispred rezultata i ma koliko bilo važno doći do prvog mjesta, stvaranje nove vrijednosti koja će sutra doći do prve momčadi temeljni je cilj omladinskog pogona. Dinamo je na Poljudu slavio s potpisom 19-godišnjeg Nike Jankovića, igrača koji je učinkom nadvisio sve ostale sudionike.

Ali, Jankovića već poznamo iz Dinamove Lige prvaka za juniore. Veznjak je 2001. godište, stariji od svih s protivničke, Hajdukove strane. Opravdao je Janković status nade, no njegovo uvrštavanje u momčad pokazuje koliko je Dinamu derbi bio rezultatski važniji. Smanjili su Modri zaostatak, a hajdukovci pokazali potencijal na nacionalnoj razini. Hajduk je u prvom poluvremenu pokazao da ima momčad, ali i pojedince koji odskaču.

Napadači u prvom planu

Napadači su najčešće u prvom planu, oni koji rade razliku na semaforu uvijek su primarno obasjani svjetlima medijskih reflektora. Kapetan Stipe Biuk, ljevokrilni napadač koji krajem prosinca puni 18 godina autor je pogotka i asistencije. Kada igrač sudjeluje kod oba zgoditka svoje momčadi u susretu najveće razine u ligaškoj konkurenciji, onda zaslužuje pozornost. Uz to je Biuk, kojeg je na Poljud doveo trener Ante Bašić, stvarao razliku preko Hrvoja, desnog beka Dinama 2001. godišta. Pored Biuka je i Marin Ljubičić, centarfor koji je u veljači napunio 18, napadač visok 182 centimetra koji je također svratio pozornost. Ne samo zgoditkom nego i kompletnom igrom, poglavito u prvom dijelu susreta.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Biuk i Ljubičić učinkom su iskočili na površinu, što dakako ne znači da neće iz juniora izaći još igrača koji zaslužuju pozornost klupske struke na najvišoj razini. Primjerice, Marko Brkljača je veznjak klase 2004., čak tri godine mlađi od junaka utakmice Dinamova Jankovića, a može još dvije sezone igrati za juniore. Ali nema razloga da se talenti tako dugo zadržavaju u juniorima. Nikola Vlašić i Andrija Balić, dva igrača iz generacije ‘97. već su sa 16 godina bili na pripremama s Tudorom na Bledu.

Vlašić je svoje rekorde u bijelom dresu na europskoj i prvoligaškoj razini pisao u vrijeme dok još nije stavio 17 svjećica na rođendansku tortu. Zato Biuk i društvo iz Budimirove momčadi trebaju napredovati kroz klupske selekcije u seniorskom nogometu. U trenutku kada se prva momčad bori u sredini ljestvice, kada se vidi da igračka selekcija seniora nije realizirana na očekivanoj razini, idealno je vrijeme za “injekciju” iz omladinskog pogona.
- Ako igraju mladi iz našeg podmlatka, onda ću barem znati zašto sam peti na tablici - kazao je predsjednik Jakobušić na promotivnom obraćanju javnosti krajem listopada.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Stabilna glava

Je li za mlade rano krenuti prema prvoj momčadi s 18 godina, upitali smo Matu Bilića, nekoć centarfora Hajduka i Splita, reprezentacije Hrvatske i nekoliko inozemnih klubova (Sporting, Rapid, Zaragoza....)
- Nikad nije rano za prave talente, samo im trebate glavu zadržati stabilnom - kaže nam Mate Bilić koji je s nepunih 18 počeo zabijati u Hajduku prije više od 20 godina.
- Hajduk ima nadarenu generaciju, napadači su prvi na površini, ali vidi se da trener Budimir izvlači maksimum iz ekipe i stvara budućnost Hajduka, jer pozornost iz generacije privlače i vratar Silić, te stoper Bradarić - dodao je Bilić koji je asistent izbornika hrvatske selekcije U-19.
Juniori su poraženi, ali su pokazali da se zbog njih isplati doći na utakmicu Hajduka. Isto bi nam trebali potvrditi u bliskoj budućnosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 10:08