RONALD GORSIC/CROPIX
‘Nema zle krvi‘

Samir Toplak otvoreno progovorio o smjeni u Varaždinu i objasnio svoju ‘talačku situaciju‘ u klubu

Tek dva osvojena boda u zadnjih deset kola presudila su Samiru Toplaku na klupi Varaždina
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. prosinac 2020. 08:35

Samir Toplak dobio je otkaz u Varaždinu, kaže da je otišao bez gorčine, ali i da bi on sigurno izborio ostanak u Prvoj ligi. Trener čija je momčad impresionirala tijekom kasnog proljeća i ljeta, a ujesen u zadnjih deset kola osvojila tek dva boda, rekao nam je:
- Nema nikakve gorčine. Ljudi koji odlučuju donijeli su takvu odluku, nemam što puno mudrovati. Moram se pomiriti s time. Zahvaljujem se svima u gradu, posebno navijačima koji su nas nosili tijekom proljeća i ljeta, imali smo senzacionalnu sinergiju i to je jedan od ljepših doživljaja u mojoj karijeri.

Što se dogodilo da je Varaždin postizao toliko lošije rezultate ove sezone u odnosu na završnicu prošle?

- Ne radi se o jednoj stvari, nego o nizu okolnosti koje su nas pratile. Ekipa se okupljala u hodu, nismo uspjeli nadomjestiti četiri ključna igrača Nevistića, Teklića, Rodina i Mamića. Nije to ista momčad. Puno je bilo i ozljeda. Napravili smo veliki broj individualnih kikseva i imali strašno mnogo ključnih promašaja, a na sve to došle su i sudačke pogreške. To je sažetak. No, jedna je činjenica bitna - ekipu sigurno ostavljam u boljem stanju nego što je bila kad sam je preuzeo. Ponosan sam na sve što sam napravio. Kako smo odigrali proljeće i rano ljeto, to je nedoživljeno i iz toga crpim pozitivnu energiju.

Očekivao drukčiju sezonu

Tko bi tada rekao da nećete dočekati Božić kao trener Varaždina...

- Ne bih ni potpisao ugovor da nisam bio siguran kako idemo na dulje staze. Očekivao sam drugačiju sezonu, ne toliko turbulentnu. Kad pogledate HNL, tko je ostavio ekipu na okupu taj je stabilan, a primjerice Lokomotiva, koja je puno mijenjala kao i mi, ima daleko lošije rezultate. Nimalo to nije iznenađujuće jer u nogometu ništa ne ide preko noći. Uvjeren sam da bismo s vremenom bili samo bolji. Na ljeto sam imao dvije-tri ponude, ali tada sam procijenio da želim još malo ostati doma. Bila je velika euforija oko kluba, svidio mi se taj projekt. Eto, nije mi se to pokazalo dobitnim, ali ne žalim.

Smatrate li da je odluka Varaždina prema vama nepravedna?
- Ne. Neću reći da je nepravedna. Postoje odgovorni koji o tome odlučuju. Kako ja odlučujem tko će igrati, tako oni tko će biti trener. Nema zle krvi. Oni su procijenili da je tako najbolje, a vrijeme će pokazati. Tako sam rekao i kad sam odlazio iz Intera. U Zaprešiću su shvatili da su pogriješili. Varaždinu ne želim da pogriješi. Okrećem se svojoj karijeri, a stvarno se nadam da će Varaždin ostati u Prvoj ligi jer ovaj grad zaslužuje prvoligaša.

Trening-igrači

Kazali ste da ste talac nekih igrača. O čemu se radilo?
- Pojedini igrači su postali trening-igrači. Na treningu pokazuju jako puno, a onda na utakmici blokiraju i ne daju što bi trebali. Kako ekipu slažem na temelju treninga, non-stop sam vjerovao sad će, pa sad će..., a oni nikako da pokažu što mogu kad je bitno, kad se igra za bodove. O tome se radilo, zato sam kazao da sam talac situacije u kojoj su mi najbolji igrači na treningu potom loši na utakmici.

Hoće li Varaždin ostati prvoligaš?
- Ostat će. Znam samo jedno - da sam ja ostao trener, sigurno bismo izborili ostanak. Bio sam optimist, ništa dramatično se nije dogodilo i dugoročno bi Varaždin došao na svoje. Dvije vezane pobjede sve okrenu. Liga je “luda”, svatko svakog može dobiti.

Što ćete dalje?
- Nemam sad nikakve opcije. Imao sam zadnja dva mjeseca malo povišeni tlak, odmorit ću se i poraditi na tome. Nisam ni s kime pregovarao. Napunit ću baterije, pa vidjeti - konstatirao je Toplak, koji ne odbija ni “izlet” na Bliski istok bude li se otvorila kakva kombinacija. Poput Dalića, Ivankovića... Ne bi bio prvi iz Varaždina.

4 prvoligaša mijenjala su trenere, Istra 1961, Hajduk, Osijek i Varaždin
31 utakmicu odradio je Toplak na klupi Varaždina u tek prekinutom mandatu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 07:40