VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
NEMA ODLIKAŠA

Samo je jedan nogometaš Hajduka ispunio očekivanja! Pogledajte koja je petorka Bijelih opako podbacila

Jedan dio igrača je premalo prikazao da bi na kraju ostavili dublji trag na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. srpanj 2020. 19:41

Svi su podnijeli odgovornost, svi su dobili kritiku u hijerarhijskom lancu. Od Nadzornog odbora, preko predsjednika, savjetnika, sportskog direktora do trenera. A što je sa igračima? Imaju i oni svoj veliki dio odgovornosti za ostvareni rezultat. Zato smo se fokusirali na njihov učinak, na ono što su dali klubu i momčadi u protekloj sezoni.

Jer, u konačnici sušta je istina da golove zabijaju i primaju oni što su na terenu, a ne čelnici kluba na tribinama. Igrače smo svrstali po kategorijama uspješnosti na temelju njihovog učinka, te ulaganja. Jasno je da nisu ista očekivanja od igrača koji dođu kao popuna i onih koji su plaćeni kao ekstra pojačanja, pa smo shodno tome došli do ocjena učinkovitosti i doprinosa igrača u petom mjestu Hajduka u HNL-u.

VRLO DOBAR - Samo Mijo Caktaš

Ovo je najviša kategorija, jer kada se osvoji peto mjesto nema odličnih. Na toj najvišoj razini izdvojen stoji samo jedan igrač.
Mijo Caktaš (32 nastupa, 9 puta zamijenjen, 2812 minuta, 20 zgoditaka, 5 asistencija)

Zabio je 20 golova, od toga osam iz kaznenih udaraca pri čemu je dva jedanaesterca i promašio (Varaždin, Dinamo). Caktaš je opravdao ulogu kapetana i najboljeg igrača momčadi, bez obzira što se i njemu mogu pronaći zamjerke. Da je barem pola momčadi bilo na njegovoj razini, ne bi se pitanje plasmana Hajduka protezalo kroz medije i razgovore navijača s istim nazivnikom sezone - neuspješna. Caktaš je bez premca prvo ime Hajduka i njegova prodaja, bez obzira kakvi bi novci stigli u blagajnu, bila bi najveći hendikep za momčad u sljedećoj sezoni.

ZADOVOLJILI - Jurić, Ismajli i Jradi

Kategorija na razini “trojke”. Nisu briljirali, ali su uglavnom bili na očekivanoj razini. Malo je igrača u ovoj kategoriji gdje se bilježi prosjek ili tek nešto iznad prosječnosti u izdanjima. Jasno je i zašto ih je malo kada se zna kakve je igra prikazivala momčad Bijelih, poglavito u proljeće.

Bassel Jradi (33 nastupa, 11 puta zamijenjen, 7 ulazaka s klupe, 2320 minuta, 3 zgoditka, 7 asistencija)
- Najučinkovitiji vezni igrač koji ujedno slovi i za najvećeg kreativca u sredini terena. Postigao i pogodak za pobjedu u derbiju kontra Dinama prošle jeseni kada je Hajduk nakon 1399 dana prvi put zasjeo na prvo mjesto HNL-a. Jradi je ofenzivac sredine terena, i ove sezone je potvrdio da je znalac s loptom u nogama.

Stanko Jurić (22 nastupa, 5 puta zamijenjen, 7 puta ušao s klupe, 1303 minute, 1 zgoditak)
- Potvrdio se kao najbolji defenzivac sredine terena što se posebno primijetilo na gostovanjima kontra Lokomotive i Dinama u post-korona razdoblju. Razgrađivač suparničkih akcija, igrač velike energije kakvog svaki trener želi imati. Ponekad s emocijama koje su brže od racionalnog razmišljanja, pa se događaju kartoni i nepotrebni prekršaji. Uskoro puni 24 godine i kreće u treću sezonu na Poljudu, s iskustvom bi i nedostatke trebao eliminirati.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Ardijan Ismajli (28 nastupa, 2 puta zamijenjen, 2387 minuta, 2 asistencije)
- Najpouzdaniji obrambeni igrač bez obzira na sustav. Beskompromisan borac, stoper koji ide žestoko i premda je imao dvoboja gdje su i njegove manjkavosti dolazile do izražaja, ostao je nepodijeljen dojam da je Ismajli stoper koji je u sljedećoj sezoni prvi izbor u zadnjoj liniji. Ali, trebat će smiriti agresiju na terenu, s 10 žutih kartona klupski je rekorder prošle sezone.

DOVOLJAN - Jairo, Dimitrov, Juranović, Nejašmić, Mujakić i Hamza

Kategorija u kojoj su se smjestili igrači s prolaznom ocjenom, ali njihove igre i doprinos momčadi nisu bili na razini očekivanja. Najviše je igrača na ovoj razini učinka što ne treba čuditi s obzirom na konačni plasman Hajduka.

Jairo (33 nastupa, 9 puta zamijenjen, 2801 minuta, 9 zgoditaka, 7 asistencija)
– Brojke i nisu tako loše kada ne bi znali da je Brazilac zadnji put zatresao protivničku mrežu još krajem veljače protiv Gorice. U sjeni stalne priče o Eduoku ostao je učinak Jaira koji nije zabio pogodak u posljednjih 11 utakmica prošlog prvenstva. Skromno su pokriće tri asistencije u tom razdoblju, jer Jairo je u kompletnom proljeću postigao tek dva pogotka i to oba u pobjedi 6:0 nad spomenutom Goricom. Premalo za igrača njegove klase.

Kristian Dimitrov (14 nastupa, 2 puta ušao s klupe, 1 zgoditak, 1135 minuta)
- Najviše je izgubio povratkom igre s četiri u zadnjoj liniji, jer pokazalo se da 23-godišnji Bugarin nije sklon takvoj igri. Nakon što smo se tijekom proljeća uvjerili da zna dirigirati igrom, da ima i ofenzivni skok (Inter), stigli su susreti s Rijekom i Interom koji su na površinu izbacili i njegove nedostatke. Dimitrov je libero, igrač koji stoji duboko iza obrane i upitno je može li se nositi s ulogom stopera u sustavu s četiri u obrani. Sudeći po prikazanom iz finiša sezone, skepsa je golema.

Josip Juranović (32 nastupa, 3 puta zamijenjen, 2812 minuta, 2 zgoditka, 1 asistencija)
- Standardni desni bočni oscilirajuće forme. S boljim izdanjima prošle jeseni nego proljetos, poglavito u post-koroni. Alibi mu može biti česta promjena mjesta i sustava u posljednjih 10 utakmica, ali sigurno je da može bolje što će imati priliku potvrditi u Legiji. Raritet je da igra u obrani, a nije dobio nijedan žuti karton.

Darko Nejašmić (25 utakmica, 8 puta zamijenjen, 5 ulazaka s klupe, 1675 minuta, 2 zgoditka)
- Do Tudorova dolaska standardni igrač koji je čak naginjao i kategoriji “vrlo dobar”, a onda je sjeo na klupu. Nakon osam propuštenih utakmica počeo je igrati, u posljednjih devet gdje je triput bio starter. Moguće je da se sjedenje na klupi odrazilo na samopouzdanje, ali izdanja nisu bila na razini jeseni. Nije to bila ista koncentracija i mirnoća koja ga je krasila u prvom dijelu sezone.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Nihad Mujakić (9 nastupa, 3 puta zamijenjen, 683 minute)
- Pružio koliko je znao i mogao. Borbenost nije upitna, ima i brzinu, a mora raditi na kontroli lopte. Stoper na posudbi iz Kortrijka može ući u konkurenciju za ulogu startera u Hajduku. Na njemu je hoće li ju izboriti.

Hamza (27 nastupa, 5 zamijenjen, 3 ulaska s klupe, 2154 minute, 1 zgoditak, 2 asistencije)
- U Tudorovoj koncepciji nezamjenjiv, ključni igrač sredine do ozljede krajem lipnja kada je završio svoj četverogodišnji boravak u Hajduku. Radnik u sredini, često neprimjetan, ali trenerima jako zahvalan. Ipak, nismo se nagledali nekih nezaboravnih izdanja 25-godišnjeg Gambijca kojem ugovor s Hajdukom istječe 1. kolovoza.

NISU ZADOVOLJILI - Posavec, Eduok, Simić, Tahiraj i Jakoliš

Kategorija gdje su uglavnom ulaganja bila puno veća od učinka na terenu ili su igrači premalo prikazali da bi na kraju ostavili dublji trag.

Josip Posavec (26 utakmica, 2340 minuta, 29 primljenih zgoditaka)
- Previše pogrešaka za vratara i slabije reputacije, a kamoli za njegovu klasu. Gorica prošle jeseni, pa Inter, Osijek, Rijeka.... mogli bismo još utakmica nabrojiti. Kod Oreščanina je bio glavni igrač, ali kod Burića i Tudora nije ponovio isti učinak. Rijetke su bile utakmice, posebno u post-korona razdoblju, gdje je Posavec poput dvoboja sa Lokomotivom u Zagrebu, podsjetio na izdanja iz sezone 2018./19. u kojoj se potvrdila teza da nema rezultata bez ključnih vratarskih obrana. U protekloj sezoni u 26 nastupa ima 29 primljenih zgoditaka, s tim da je 10 utakmica ostao čiste mreže. Znači da je u preostalih 16 morao u svakoj gotovo dvije lopte (1,81) vaditi iz mreže. Previše za Hajduk.

Eduok (30 nastupa, 10 ulazaka s klupe, 16 puta zamijenjen, 1634 minute, 11 zgoditaka, 3 asistencije)
- Istina, postigao je 11 zgoditaka, ima i tri asistencije, ali ne može se s tim brojkama do kraja pokriti činjenica da je uvjerljivo najplaćeniji igrač ekipe i od njega se očekuje da shodno tome bude i golgeter koji će zabijati kao Caktaš. Nije igrao koliko se očekivalo, ali i to zašto nije igrao pitanje je koje ide na igrača, a ne na trenere. Burić i Tudor su različitim igračima pružali minutažu, ali jedna im je karakteristika identična, obojica su Eduoka često držali na klupi. Nije do trenera. Iako ima 30 nastupa, odigrao je tek četiri utakmice po 90 minuta.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Stefan Simić (16 utakmica, 2 puta zamijenjen, 1400 minuta, 1 zgoditak)
Zadnju je utakmicu odigrao još u prosincu prošle godine. Prvo nije bio Tudorov izbor, a onda se nakon korona stanke ozlijedio. Na terenu je Simić jesenas odigrao korektno, nema velikih zamjerki na njegove izvedbe koje su bile na razini prosjeka, međutim od igrača koji je došao iz AC Milan očekivanja su bila golema. Velika ulaganja traže i velike igre, a to nismo vidjeli od Simića prošle sezone. Pritom ne znači da se ne može iskupiti sljedeće ako ostane u Hajduku, jer igra s četiri u liniji prilika da potvrdi svoje iskustvo i reference s kojima je stigao na Poljud prošlog ljeta.

Francesco Tahiraj (10 nastupa, 7 puta zamijenjen, 2 puta ušao s klupe, 620 minuta, 3 asistencije)
- Igrač velikog voljnog momenta, od napadača postao bek i bočni igrač, ali učinak je na kraju skroman.
Marin Jakoliš (16 nastupa, 10 ulazaka s klupe, 6 puta zamijenjen, 649 minuta, 1 zgoditak, 1 asistencija)
- Nijednu utakmicu nije odigrao svih 90 minuta, nije se uspio nametnuti kod oba trenera.

IGRAČI 2000. i 2001. GODIŠTE

Mlade igrače iz generacija 2000. i 2001. izdvojili smo u posebnu analizu. Puno ih je ulazilo s klupe, pojedini su bilježili skromnu minutažu uglavnom igrajući prvu prvoligašku sezonu. Zato nijedan ne ulazi u najnižu kategoriju, već smo ih rasporedili u dvije, one koji su pružili više i one koji imaju veliki prostor za usavršavanje.

ZADOVOLJILI

David Čolina (22 nastupa, četiri ulaska s klupe, 5 zamjena, 1589 minuta, 1 asistencija)

- Kod Burića standardni lijevi bek, kod Tudora podigao formu u finišu sezone, rješenje na lijevom beku i za sljedeću sezonu.

Mario Vušković (10 nastupa, 2 ulaska s klupe, 689 minuta, 1 zgoditak)

- Igrač koji zna s loptom, s osamnaest godina ima veliko samopouzdanje, ali mora popraviti obrambenu fazu.

Mario Čuić (8 nastupa, 2 ulaska s klupe, 5 puta zamijenjen, 458 minuta, 2 zgoditka)

- Zabio dva pogotka u derbiju, iskustvo će skupljati i sljedeću sezonu.

IGRALI

Ivan Dolček (21 nastup, 9 ulazaka s klupe, 4 puta zamijenjen, 1210 minuta, 1 zgoditak, 2 asistencije)

- Nije lijevi bek, puno više bi mogao pružiti približavanjem napadu.

Ivan Brnić (7 nastupa, 4 ulaska s klupe, 2 puta zamijenjen, 396 minuta, 1 asistencija)

- Krasi ga iznimna brzina na desnom krilu i upotrebljivi centaršutovi.

Stipe Radić (8 nastupa, 4 ulaska s klupe, 520 minuta)

- U proljeće ušao kao standardni stoper, ali zamijenio ga je Mujakić.

Leon Kreković (15 nastupa, 11 ulazaka s klupe, 4 puta zamijenjen, 472 minute, 1 zgoditak, 3 asistencije)

- Napadačko osvježenje na početku proljeća, od korone samo jednom u početnom sastavu, sve ostalo ulazio s klupe.

Jakov Blagaić (9 nastupa, 8 ulazaka s klupe, 1 zamjena, 181 minuta)

- Najmanje igrao od svih mlađih igrača, moguća posudba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:17