SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
ČUDESAN NASTUP

Samo je Livi ispred njega! Heroj koji je spasio Osijekove nade u naslov: ‘Bili smo bolji, razočarani smo‘

Junak iz nedjeljnog sraza na Rujevici ne odustaje od ideje da možda ipak nije sve izgubljeno
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. travanj 2021. 11:37

Napadači Osijeka će možda i zakazati, ali on neće - Ivica Ivušić i na Rujevici je potvrdio kako je jedan od najboljih hrvatskih vratara. Statistički i najbolji u Prvoj HNL ove sezone. Sačuvao je već 18 puta u 31 nastupu svoju mrežu netaknutom (uspješnost mu je sjajnih 58 posto) u sezoni u kojoj je primio 22 gola, odnosno, u prosjeku svega 0,71 po utakmici. Najmanje u čitavoj ligi. Od 92 udarca koji su išli u okvir njegovih vrata obranio ih je 70.

Ivušićeva statistika još je impresivnija otkako je Nenad Bjelica na klupi Osijeka - primio je svega 16 golova u 28 utakmica, odnosno tek 0,57 u prosjeku. Također, uz vratara Slavena Belupa Ivana Filipovića jedini je u Prvoj HNL koji je ove sezone odigrao baš svaku minutu, do sada ukupno 2790.

Dijeli vrh

Osijekova obrana i na Rujevici je odradila svoj dio posla i nije ostavila svoga vratara na velikim iskušenjima. Rijeka je imala tek jedan udarac u okvir vrata Bijelo-plavih, tek jednu priliku, ali onu najveću. A tu je na scenu stupio Ivušić.
Obranio je u 56. minuti kazneni udarac kojeg je pucao Robert Murić i, pokazalo se kasnije, tom intervencijom osigurao svojoj momčadi bod. Pročitao je stranu na koju će pucati napadač Rijeke, koji je ove sezone do sada bio nepogrešiv s bijele točke, s tri gola iz isto toliko pokušaja.

Ivušiću je kazneni udarac kojeg je skinuo na Rujevici drugi obranjeni ove sezone po čemu dijeli vrh i u toj statističkoj koloni zajedno sa Šibenikovim vratarom Nediljkom Labrovićem i donedavnim čuvarom mreže Gorice Kristijanom Kahlinom. Cijelo vrijeme bolji


Ivušić objašnjava...
- Analizirali smo Murića uoči utakmice, gdje je pucao do sada... Po njegovom sam trku nekako procijenio na koju će stranu otpucati - veli vratar, koji po običaju skromno prihvaća svoje zasluge.

U nekim drugim okolnostima bod na Rujevici bio bi dobar rezultat, ali Osijek je u Rijeku došao samouvjereno, želio je pobjedu. Otuda i malo razočaranje u svlačionici nakon utakmice.
- Čitavu smo utakmicu bili bolji. Bolje smo ušli i u prvo i u drugo poluvrijeme. Rijeka nam nije stvorila nikakvu prijetnju izuzev tog kaznenog udarca. Imali smo i bolje prilike i šteta što nismo bili konkretni i što nismo tu dobru igru i energiju okrunili s tri boda. Nakon utakmice bili smo pomalo razočarani jer smo znali da smo dali sve od sebe i zaslužili više. Najvažnije je bilo da smo si mogli pogledati u oči i idemo dalje.

Dinamo je nakon odigranog 31. kola u komotnijoj poziciji nego što je bio, ali iz perspektive Osijeka to ništa ne mijenja. Za momčad iz Gradskog vrta svaka nova utakmica je prilika za novo dokazivanje,
- Mi se dokazujemo svaku utakmicu i pokazujemo svoju vrijednost. Dok god bude postojala matematička mogućnost da budemo najbolji, ma kolika ona bila, mi ćemo igrati. Pa i kada toga ne bude, mi ćemo davati sve od sebe i trudit ćemo se da budemo bolji - poručuje “jedinica” Osijeka.

Dan nakon utakmice na Rujevici Nenad Bjelica je dao zasluženi odmor svojim igračima. U devet dana odigrali su čak tri derbija (u kojima je Ivušić primio tek jedan gol). I niti u jednom nisu poraženi, iako su se vjerojatno nadali većoj bodovnoj zalihi. Ivica Ivušić slobodan dan je proveo u najboljem mogućem društvu, sa suprugom i sinom. Prva prinova u obitelj je stigla prije dva mjeseca.
- Mogu reći da mi je roditeljska uloga najdraža u životu. To mi je nešto najljepše i nešto što me najviše ispunjava - priznaje 26-godišnji vratar Osijeka.

Odlazak nije u mislima

Odlična sezona podigla je cijenu nogometašima Osijeka na tržištu, a u grupu onih za kojih postoji interes, pa i konkretne ponude, iako još ima dosta vremena do otvaranja prijelaznog roka, spada i Ivica Ivušić. Dva milijuna eura, koliko je nedavno ponudio klub iz Turske, u Gradskom vrtu su odbili. Ni Ivušiću se nigdje ne žuri, ne prije nego što s Bijelo-plavima podigne trofej.

U Osijeku je pronašao svoj mir nakon što je dugo vremena tražio pravu sredinu za svoju karijeru.
- Volio bih prvo osvojiti trofej s Osijekom. Ovdje se osjećam kao kod kuće. Uopće ne razmišljam o odlasku, u ambicioznom sam klubu i još se dugo vidim ovdje - zaključio je Ivušić.

IVUŠIĆ U HNL

109 utakmica na vratima prikupio je za Istru 1961 i Osijek
112 pogodaka primio je dosad braneći za Istru i Osijek
45 utakmica u dresu Istre 1961 i Osijeka završio je bez primljenog gola
1,03 gola po utakmici prosječno je primao kao vratar Istre i Osijeka

IVUŠIĆEVE ČISTE MREŽE U HNL-SEZONI

1. kolo Osijek - S. Belupo 0:0
4. kolo Osijek - Rijeka 3:0
5. kolo Varaždin - Osijek 0:1
7. kolo Šibenik - Osijek 0:2
10. kolo S. Belupo - Osijek 0:1
12. kolo Osijek - Dinamo 2:0
14. kolo Osijek - Varaždin 1:0
16. kolo Osijek - Šibenik 1:0
17. kolo Lokomotiva - Osijek 0:3
18. kolo Osijek - Istra 1961 1:0
19. kolo Osijek - S. Belupo 3:0
20. kolo Osijek - Hajduk 2:0
22. kolo Osijek - Rijeka 2:0
25. kolo Šibenik - Osijek 0:4
26. kolo Osijek - Lokomotiva 2:0
27. kolo Istra 1961 - Osijek 0:2
29. kolo Hajduk - Osijek 0:1
31. kolo Rijeka - Osijek 0:0

Samo je Dominik Livaković ispred

Svaka statistička kolona iznova potvrđuje vrijednost Ivice Ivušića i njegov utjecaj na rezultate Osijeka. Ove sezone obranio je 76 posto udaraca koji su išli u okvir njegovih vrata. Istodobno, jedinica reprezentacije Dominik Livaković ima tek neznatno bolji postotak, sa 77 posto uspješnih intervencija ove sezone u Prvoj HNL. Ivan Nevistić je, pak, na 71 posto obrana, dok Lovre Kalinić ‘skine’ 78 posto udaraca koji idu u okvir, ali vratar Hajduka ima i dvostruko manje odigranih utakmica od vratarskih konkurenata. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:12