Mario Čuić s loptom, junak pobjede Hajduka
 GORAN MEHKEK/CROPIX
TRIJUMF SPLIĆANA

Samo je Man City ove sezone tako dominirao u Zagrebu, a Hajduku je pritom dosta pomogao i Zoran Mamić...

Hajduk je u prvom dijelu ponudio jedno od najboljih izdanja koje smo od njega vidjeli u Maksimiru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. srpanj 2020. 00:01

Hajduk je odigrao odličnu utakmicu na Maksimiru i zasluženo matirao Dinamo, iako je domaćin s igračem manje držao prednost do završnice. Bila je to večer 19-godišnjeg veznjaka Marija Čuića koji je zabio prva dva prvoligaška gola u karijeri baš protiv Dinama i pamtit će ih. Prvi je igrač Hajduka koji je u HNL-u dvostruki strijelac protiv Dinama u Zagrebu, a točku na uspjeh gostiju stavio je autogolom Theophile-Catherine u 86. minuti.

Prvak ponovno nije bio na svojoj razini, šok-terapija dolaskom Zorana Mamića na klupu nije urodila ništa boljom igrom od izdanja pod Igorom JovićevićemTudor je premijerno u sedmoj međusobnoj utakmici dobio Mamića. Dinamo je u dubokoj krizi.

Hajduk je u prvom poluvremenu ponudio jedno od najboljih izdanja koje smo od njega u Maksimiru vidjeli u recentnoj povijesti, ali imao je Crnog Petra u liku Josipa Juranovića koji je katastrofalno reagirao kod oba gola Dinama i otvorio Modrima šansu da se čak nadaju pobjedi.

Hajduk je već prije utakmice znao da više ni teoretski ne može biti drugi, da je cilj promašen i sezona propala, da je Marinu Brbiću ostalo podnijeti ostavku na mjesto predsjednika ili pogaziti javno izrečeno obećanje, a Igoru Tudoru i Nadzornom odboru dobro promisliti kako dalje. No, Bijeli su igrali za ponos, iz prkosa i za nadu da može biti bolje. Bili su hrabri i angažirani kao da im se radi o presudnim bodovima.

Dinamu su očitali lekciju, a Zoran Mamić svojim im je odlukama pomogao u tome. Dinamov trener na lijevu je stranu uz smušenog i nevjerojatno lošeg Moubandjea, čiji su izlazak tribine popratile ovacijama, postavio i Ivanušeca “cijepljenog“ od ozbiljne defenzivne igre i gost je napikirao šansu. Dugo su Bijeli najviše udarali po svojem desnom boku…

Mamić je krenuo u utakmicu bez reprezentativca Mislava Oršića dajući šansu Ameru Gojaku “skockanom za prodaju“ kojem je to bila jedna od zadnjih šansi da igrom privoli kupce. Ušao je Oršić tek nakon ozljede Kadziora kojeg je Jurić u padu nehotice koljenom udario u lice i odmah zabio za 2:1. Svoj prvi gol nakon 134 dana. Dinamo živi od prodaje igrača, ali reprezentativcu je mjesto na terenu, pogotovo što nije bilo Brune Petkovića. Čiju je poziciju u špici zauzeo.

Gojak je umjesto plusa nabijao minuse i to zabetonirao crvenim kartonom u sudačkoj nadoknadi prvog dijela. Skauti nekih ozbiljnih klubova koji su ga pratili (Fiorentina, Atalanta, Everton) moraju biti “zatreskani preko ušiju“ da ga kupe. Za Dinamo je u prvom dijelu utakmica dobro izgledala samo petnaestak minuta, dotad je Ivanušec jednom pucao preko gola, a u 13. zabio nakon prve pogreške Josipa Juranovića. Štopao mu je loptu na zicer da je iz blizine gurnu u mrežu.

Potom je Dinamu ugašeno svjetlo. Samo je Manchester City ove sezone u Zagrebu dominirao kao Hajduk. Čak ni promašeni kazneni udarac Mije Caktaša nije pokolebao goste. Mario Čuić briljantno je ljevicom zabio, a Dominik Livaković je spašavao braneći šanse i zicere Čoline i Caktaša... U nastavku Hajduk kao da se uplašio pobjede, od lepršavog postavio je stisnut i ukočen, Dinamo je poveo, ali s vremenom Bijeli su stiskali i iskoristili čovjeka više. Dinamo više nije imao odgovor. Burno su gosti proslavili pobjedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 11:40