Goran Mehkek / Hanza Media / Hanza Media
POZNATO LICE

SAMO JEDAN ČOVJEK MOŽE SPASITI DINAMO 'On je pet koplja iznad svih, on vidi sve! Mamić će grubo pogriješiti ako ga ne angažira...'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 21. rujan 2016. 21:24

Ako vizija još uvijek svijetli iznad Maksimira i ako je Dinamo još uvijek nogometni klub, nakon Zlatka Kranjčara posegnut će za trenerom - strancem! I to, isključivo talijanskim trenerom, jer, mediteranski mentalitet je najbliži hrvatskoj nogometnoj filozofiji.

Neki kažu - dovedite njemačkog trenera? Osvrnite se u prošlost, zar Niko Kovač, tipični izdanak njemačke nogometne škole, nije potvrdio da germanski dril hrvatski nogometaši teško podnose. Iako to ne bi trebalo smetati Dinamove legionare, Argentince, Portugalce, Čileance, Slovence, Bosance, Alžirce. Zar nije bilo smiješno kada su tim “dotepencima” u Rijeci skandirali “purgerske pi...”.

Unatoč činjenici da je rašireno mišljenje da bi Dinamo dobio na ozbiljnosti kada bi na klupu sjeo strani trener, nesuđeni predsjednik Hajduka Marinko Sumić pronašao je idealno rješenje za Cicinog nasljednika:

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

- Zdravko Mamić se napokon mora odlučiti za menadžera engleskog tipa, i ja tu osobu vidim u Jošku Jeličiću, kojega je grijeh trošiti na konzultanta i TV komentatora. Jeličić je po znanju i talentu pet kopalja ispred svih hrvatskih trenera i kao menadžer kluba, uz stručni team, koji bi sam sastavio, bio bi najbolje rješenje za Dinamo:

Marinko Sumić je potkrijepio svoje simpatije za komentatora HTV-a bez dlake na jeziku:

- Da sam, kojim slučajem, postao predsjednik Hajduka, sve bih učinio da Jeličića dovedem na Poljud. Analize su mu briljantne, on sve vidi, a ostatak posla bi odradili stručni ljudi. Mamić će grubo pogriješiti ako ga ne angažira...

Sumić je vjerojatno previdio da se Jeličić razišao sa Zoranom Mamićem, s kojim ga je vezalo “neraskidivo” prijateljstvo, ali, kao uvijek, kritičari ne mogu dugo prijateljevati s onima čije djelo kritiziraju. I to će vjerojatno biti razlog što će Joško Jeličić i dalje biti stručni konzultant na HTV-u.

Joško Jeličić
Damir Krajac / Hanza media / CROPIX

Zagovornici stranog trenera u Dinamu kažu:

- Dinamo je donedavno bio butik lijepog nogometa, ‘Dolce Gabbana’, a sada je na putu da postane drugorazredna ‘robna kuća’. Želi li biti ozbiljna momčad, hitno mora konsolidirati zadnju liniju, koja je smiješna. Dinamu trebaju stoper, dva braniča i golgeter. Talijanski trener, ma koji to bio, bez takvih pojačanja neće prihvatiti Dinamo - kazao nam je Predrag Rački, poznati riječki menadžer.

Maks Allegri nije ušao u nogometnu jesen kako se očekivalo. Izgubio je u prvenstvu od Intera i u Ligi prvaka remizirao sa Sevillom. Naravno da si neće dopustiti blamažu i u Zagrebu, jer bi se u tom slučaju počelo ozbiljno sumnjati u njegovu stručnost. Juventus u ovom času figurira kao jedna od najboljih europskih momčadi, koja stoji uz bok Bayernu, Manchester Cityju, Barceloni i Realu Madrid i u utakmicu s Dinamom će ući s puno ozbiljnosti.

Dinamo će vođenje idućih utakmica prepustiti Željku Sopiću, nadarenom treneru, ali bez iskustva i bez momčadi koja se može suprotstaviti tako moćnom suparniku.

Dinamo će u međuvremenu tražiti trenera i pojavila se mogućnost da angažira bivšeg talijanskog izbornika Cesarea Claudija Prandellija. To je realna priča, a i Prandellijeva cijena nije astronomska, kažu upućeni da se vrti oko 600.000 eura godišnje. Bilo je u Maksimiru i skupljih trenera, poput Vahe Halilhodžića.

Dinamov navijački korpus, koji ima oko 1,5 milijuna navijača, zaslužio je trenera koji garantira kakav-takav uspjeh. Jer...

- Izgubi li Dinamo još samo jednu utakmicu, Rijeka će pobjeći na sedam bodova i naslov hrvatskog prvaka je pod velikim upitnikom. Jer, Rijeka više nema gdje izgubiti, na Rujevici se osjeća šampionski gard, Rijeka raste...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 21:43