Foto: Damir Krajac / CROPIX
PIŠE J. RADIĆ

ŠEF HAJDUKOVE OBRANE BEZ IMALO STRAHA UOČI DINAMA 'Neka se smrznem i ove subote samo da dobijemo utakmicu'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. prosinac 2016. 09:29

Izvukli su se Bijeli iz Vinkovaca s pobjedom. U najbolji trenutak, kazat će optimisti, jer nakon dva poraza, ispadanja u Kupu i neuspjeha u Koprivnici, stigla je toliko željena pobjeda. Tri boda uoči derbija sigurno su Bijelima pružili dodati poticaj, novu snagu i energiju prije subotnjeg derbija?

- Nije bilo ugodno prije gostovanja u Vinkovcima, nakon dva poraza doći ‘na noge’ momčadi koja je posljednja na ljestvici, ali ima golemi motiv protiv Hajduka. Uz to, poslije pola sata igre gubili smo 0:1, premda ni domaćini nisu bili konkretni, niti su odigrali briljantno poluvrijeme. Primili smo gol kao plod slučajnosti i sam asistent Pervan je poslije utakmice rekao “nisam baš onako mislio poslat’ loptu” - ispričao je Zoran Nižić, šef obrane Bijelih.

Poslao je pravu, “teledirigiranu” asistenciju koju je Baša pretvorio u pogodak. Što je na poluvremenu rekao trener, što ste jedni drugima u lice kazali?

- Rekli smo jedan drugome da moramo dati više. Jer, svi smo vjerovali u pobjedu. Zašto? Zato što smo puno bolja ekipa od Cibalije. Futacs je pogodio dvije prave za slavlje i dokazali smo da smo zaista bolji.

Sedam je pogodaka u HNL-u postigao Futacs i prometnuo se u prvo ime Hajduka ove jeseni. Kakve su bile prvi dojmovi glede Futacsa kada se pojavio na treningu Hajduka ovog ljeta?

- Prvih 20-ak dana nije ni trenirao s nama, jer je bio ozlijeđen, stoga nismo ni mogli vidjeti kakav je igrač. Ali, razvidno je da raste iz utakmice u utakmicu. Riješio je nekoliko dvoboja i to mu daje na važnosti, a vjerujem da će Futacs napraviti još puno dobrih stvari za Hajduk. Šteta što ga nema u derbiju.

Nema Futacsa, nema Ohandze, ostaje sve na Saidu, a treba ispraviti onih neugodnih 0:4 iz kolovoza ove godine. Velika, zahtjevna zadaća, a manjkaju bitni igrači.

- Igrao sam prvo poluvrijeme tog dvoboja, onda sam izašao zbog ozljede, a u drugom smo se poluvremenu raspali. Zato je i došao krajnji rezultat koji se ipak ne može ponoviti. Mi ne smijemo dopustiti da se nešto slično dogodi i znam da neće. Moramo ući agresivno u utakmicu, od prve minute iskazati želju. Izostanci? Koga nema bez njega se mora. Trener će sigurno taktički dobro pripremiti dvoboj, ali sve je opet na nama igračima. Međutim, nema straha, svaki derbi ionako nosi golemi motiv.

Na kome je veći pritisak, na Dinamu koji juri Rijeku ili na Hajduku koji želi zatvoriti bodovni “procjep” u odnosu na Modre?

- To što Dinamu treba nas ne interesira. Mi gledamo samo sebe. Kako unaprijediti našu igru, to nam je glavni cilj. I nama bi pobjeda puno donijela i bitno zakomplicirala prvenstvo.

S pobjedom se drži tenzija borbe za drugo mjesto, a i Riječani ovog puta otvoreno navijaju za Hajduk. Golemi je natjecateljski naboj u Hajduku unatoč “minus 6” u odnosu na Dinamo. Uz to, zadnja jesenska utakmica određuje i atmosferu za proljeće.

- Ne bih uspoređivao uloge, bez obzira na bodovnu razliku. Svaka je utakmica s Dinamom posebna i moramo se maksimalno spremiti kako bismo ostvarili pozitivan rezultat.

Trener Carrillo je oduševljen navijačima, osjetio je fanatizam u podršci s tribina prošle subote u Vinkovcima. Pored toga, Španjolac je pun optimizma uoči derbiji. Je li taj optimizam već prenio i na vas igrače?

- Ni jedan trener ili igrač ne dolazi na utakmicu da bi uzeo bod, nego da bi pobijedio. Posebnost subotnje utakmice je i u novom treneru koji diže optimizam, ali ujedno se i želi pokazati navijačima u velikom dvoboju.

Je li recept za subotnji uspjeh dolazi iz drugog poluvremena maksimirskih 0:0, iz remija odigranog u listopadu u Zagrebu?

- Dobro smo stali defenzivno, i opet, ako ne primiš gol, naprijed uvijek možeš nešto napraviti. Dinamo je ipak priča za sebe u HNL-u, zato je utakmica tako željno iščekivana. Ali, ne pomažu tu recepti iz prošlih dvoboja. Svaki je derbi nova storija.

Jalzabet, 210916.
Igraliste NK Jalzabet.
Nogomet, Hrvatski nogometni kup, 1/16 finala,  utakmica NK Jalzabet - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Marko Futacs.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Kada se suparnici spomenu, prvo je ime na popisu uvijek Soudani, toliko puta dokazani “match winner” u derbijima. Pribojavate li se još nekih glavnih aduta Modrih?

- Hajduk na Poljudu i za Dinamo je posebna motivacija, i Modri uvijek pruže više nego inače. Osobno, ne bojim se nikoga. Postoje pozitivni strah i pozitivna emocija prije utakmice. Ali čega da se ja plašim? Igram u klubu koji volim, radim posao koji obožavam. Ne plašim se ničega, nego jedva čekam ovako velike utakmice.

Može li se u konačnici naslutiti otvorena utakmica, nogometni spektakl...

- Obje momčadi žele pokazati koliko vrijede i nadam se da će to zaista biti spektakl. Međutim, bodovi su ipak najbitniji i to ne zaboravljamo.

Prije mjesec dana na Biokovu ste bili “junak Bijelih” snimajući klupski kalendar na “plus 3” po orkanskoj buri. Je li teže stajati na buri na vrhu planine ili čuvati Soudanija u derbiju?

- Ha-ha... To se ne može prevesti ni uspoređivati. Svaki odgovor koji bih vam ponudio neće biti dobar. Bilo je ledeno na Biokovu, ali pristajem, neka se smrznem i ove subote samo da dobijemo utakmicu i na zimsku stanku odemo s pobjedom. Puno bi nam to značilo za proljeće..

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 16:45