GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
VELIKI INTERVJU

Šef sudaca nakon optužbi iz Dinama progovara za SN: ‘Po meni, bio je taj jedanaesterac, a ostalo sve OK‘

‘Nisam zadovoljan suđenjem u ova dva kola, suci se nisu pridržavali baš naputaka koje smo im dali‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. siječanj 2021. 08:01

Za Hajduk kažu da kmeči, a Dinamo očito na plakanje ne gubi vrijeme, nego odmah ispaljuje iz topa. Optužio je HNS za najmonstruoznije podvale koje se mogu zamisliti pa zaprijetio riječima: “Dosta je. S Dinamom se više nećete napucavati na ovaj način, vidjet ćete to vrlo brzo”. Sve zbog pokoje sporne sudačke odluke koje Modrima nisu naštetile, nakon što mu je nekoliko dana ranije jedna pomogla...

Dinamo zna zašto to radi, a kakav je odgovor HNS-a? Službenog u četvrtak nije bilo. Mogli smo čuti kako se “Savez ne oglašava na priopćenja drugih klubova, pa neće ni Dinamovo”, uz dodatak “kad bi i dao očitovanje, mogao bi kopirati Dinamovo od nekidan, u kojem stoji da vjerujemo u sustav i pozivamo sve, osobito u javnom prostoru, da obuzdaju niske strasti, iracionalne reakcije i pritiske”.

Kako komentira suđenje i Dinamove optužbe, pitali smo Antu Kulušića, predsjednika Komisije za suce i dopredsjednika HNS-a.
- Što se tiče 17. kola, Komisija je napravila analizu. Suci su adekvatno sankcionirani od strane kontrolora, što znači da ih povjerenik Ivan Novak neko vrijeme neće delegirati. Kad će ih vratiti, odlučit će sam. U Puli na utakmici Istra 1961 - Slaven Belupo dosuđena su dva kaznena udaraca za domaćina koji nisu bili, a u Gorici na Gorica - Dinamo krivo je dosuđen samo jedan aut.

U Puli je sudac bio Igor Pajač, a VAR Marko Matoc.
- Obojica su pogriješili. Kao i u Gorici glavni sudac i pomoćna sutkinja. Krivo su procijenili aut, a u jednom od tisuću slučajeva dogodi se da iz toga padne gol.

To su bili Mario Zebec i Sanja Rođak-Karšić.
- To je riješeno, a o utakmici Dinamo - Hajduk će Komisija tek zauzeti stav. Nakon što dobijemo ocjenu kontrolora.

Kako je ponovno glavni arbitar bio Zebec, očito je da ni on, kao niti Pajač, neće suditi duže vrijeme. Bit će kažnjeni. S njima i Matoc. Teško je reći da će to biti do kraja sezone jer nekima je već bilo tako određeno, pa su nakon nekoliko kola pomilovani...
- Komisija će kazati je li Zebec na Maksimiru pogriješio. Moje je osobno mišljenje da je bio kazneni udarac na Majeru, a sve ostale odluke bile su u redu.

image
Ante Kulušić
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix


Što je Ivan Bebek sugerirao u toj prilici Zebecu?
- Nisam preslušao komunikaciju VAR-a, ali sve je tu jasno: Bebek ga je zvao da pogleda. VAR suradnja ne ide na način da mu Bebek kaže: “To ti je penal“. Ne može mu to reći, to je protivno protokolu. Istakne mu da se radi o događaju koji treba provjeriti.

Ako ga VAR smije zvati samo kad je crno-bijela situacija, s time i daje svoje mišljenje da je sudac na terenu progriješio i da to ispravi. Zar ne?
- Ne mora značiti. U Puli ga je VAR zvao, a uopće nije trebao.

No, jedno je što su na udaru suci, ponovno je optužen kompletan HNS. Črnko je ustvrdio da ga neće biti u HNS-u ako se ovako nastavi suditi, a Dinamove riječi zvuče kao prijetnja.
- Ne želim komentirati izjave klubova. Godinama pratite nogomet i znate sve, ako jedan aut može izazvati onoliku hajku, zašto bih ja to uopće komentirao - referirao se na Črnka.

A Dinamo? Optužio je HNS da radi protiv hrvatskog nogometa. Treba li se HNS bojati Dinamovih napada?
- HNS nema razlog da se bilo koga boji. Ali ja ne želim komentirati izjave klubova, kao što sam rekao. To komentirajte vi mediji. Kazat ću samo da nisam zadovoljan suđenjem u ova dva kola jer imali smo seminar prije 15 dana u Medulinu, a suci se nisu pridržavali baš naputaka koje smo im dali.

Kako je to moguće?
- Sve je moguće.

Je li to njihova nesposobnost da drže koncentraciju? Ili nešto drugo?
- U Puli mi je neshvatljivo što se dogodilo, u Zagrebu je teško bilo očekivati od Zebeca da psihološki to može podnijeti nakon hajke koja se digla na njega zbog jednog auta prije toga u Gorici. Skoro sam 40 godina u hrvatskom nogometu, ali zbog jednog auta nikad nisam vidio toliku bunu.

Povjerenik ne bi smio delegirati istog suca dvije utakmice zaredom jednom klubu.
- Utakmica Dinamo - Hajduk trebala je biti u studenome, tada je već Zebec delegiran, zato se ispostavilo da je u četiri dana sudio dvaput istom klubu.

Očito neki ili svi očekuju da upravo oni budu najzadovoljniji HNS-om…
- U godinu dana nitko se nije dotaknuo sudaca i sad je odjednom uzbuna. Imali smo seminar sudaca i nikoga nije bilo briga. Suci su vrlo bitni dio nogometa, a pogreške su uvijek moguće. Tolika galama nije potrebna, hrvatski suci nisu nekvalitetni da bi se tako obrušilo na njih.

Ako je Zebec “monstruozna podvala HNS-a”, po Dinamu su suci lutke na koncu kojima netko dirigira iza kulisa. A taj ili ti se kriju u Kući nogometa. Što je to? Divlji zapad? Može li u tome biti istine?
- Jadno je kad netko to kaže, a ne prijavi. U ovoj državi postoje institucije kojima svatko treba prijaviti ako ima saznanja da netko s nekime dirigira na nečastan i protuzakonit način. Je li tako? Molio bih sve one koji nešto znaju o tome neka prijave. U javnom prostoru se svašta kaže, no svatko tko zna da netko nekoga na nešto prisijava neka se obrati državnim institucijama koje to trebaju ispitati. Klubovi se obično javljaju kad budu, po njihovom mišljenju, oštećeni, a kad je pogreška suca u njihovu korist onda šute.

Ili tada vjeruju u sustav.
- Bilo bi korektno da se klub koji je pogreškom suca osvojio bod ili tri ispriča protivniku, da kaže: “Oprostite, mi smo nepravedno dobili“. To još nikad nitko nije napravio - zaključio je Kulušić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 17:20