Pajač
 Jakov Prkic / CROPIX / CROPIX
'SUĐENJE NIJE UŽASNO'

ŠEF SUDACA ODGOVARA NA PRIGOVORE OKO SUĐENJA 'Istina je da ima više pogrešaka nego prije, ali događaju se na štetu svih prvoligaša!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. travanj 2018. 01:06

Ante Kulušić, predsjednik Komisije za suce, osvrnuo se na prigovore iz Lokomotive i kompletnu sudačku scenu ovog proljeća. Očit je pad kvalitete izvedbe ako usporedimo sa stanjem prije godinu dana...

- Hoće li se smanjiti liste ili neće, treba li to učiniti ili ne, odlučit će Komisija za suce. Pogreške postoje, ali događaju se na štetu svih klubova. No svatko se buni kad je oštećen, a nitko se ne javi kad krivom procjenom suca dođe do bodova. Suđenje je zadovoljavajuće - rekao je Kulušić.

Proteklog proljeća bila je izvanredna situacija, tada je upravo on preuzeo ulogu povjerenika pa su, osim ponekog “incidenta”, ocjene za suđenje bile visoke, no sada su bitno lošije.

- Istina je da ima više pogrešaka nego prije. Ali isto mogu reći i za igrače i trenere, pa tako, nažalost, i za suce. U ime Komisije kazat ću da dobro radimo sa sucima, a od pogrešaka ne možemo pobjeći. Napravit ćemo sve da ih bude što manje.

Može li se definirati uzrok, zašto je došlo do pada razine suđenja?

- Ne znam koji bi uzrok mogao postojati. Siguran sam da pritisaka nema, da mogu slobodno suditi ono što vide. Jedino bi se moglo postaviti pitanje utječe li medijski pritisak na suce, o tome nismo razgovarali. No pritisaka klubova nema, što se toga tiče, mogu biti mirni.

Bez zle namjere

Mislite da je to samo splet okolnosti?

- Kako drugačije zaključiti? Ti su isti ljudi prošle godine, kad je prvenstvo bilo puno žešće, manje griješili. Previše se pozornosti daje tome. Ima krivih procjena u cijeloj Europi, u Ligi prvaka, u kvalifikacijama za SP. Najvažnije je od svega da pogreške nisu učinjene s bilo kakvom zlom namjerom. Ima klubova koji su više oštećeni i onih koji su manje. To što se nekad jednom klubu dogodi pet utakmica zaredom da su propusti na njegovu štetu, a nekad drugom, to je druga stvar.

Nakon što Lokomotivi nije priznat gol na Poljudu zbog nepostojećeg zaleđa, a to se nadovezalo na neke prijašnje odluke na njezinu štetu, s Kajzerice je emitiran stav je da je suđenje užasno.

- Ne slažem se s tim. Neću komentirati kako igraju pojedine ekipe, ali suđenje nije užasno.

Koja je vaša ocjena?

- Suđenje je za solidnu trojku. Imali smo vrhunskih utakmica, kao u Osijeku, pa u Splitu Hajduk - Rijeka, gdje je sudac odradio vrlo težak dvoboj i napravio jednu grešku. Zar ga treba zbog toga razapeti? A igrači promašuju gol s metra. OK, sudačku organizaciju ne treba biti briga što netko ne realizira šansu, međutim suđenje nije tako loše. Pajač je na Hajduk - Rijeka imao samo jednu pogrešku.

Što kažete za selekciju arbitara? Direktor Lokomotive Božidar Šikić drži da bi bivšim igračima trebalo dati šansu jer oni bolje osjećaju igru.

- Tko brani bivšim igračima da se uključe i budu suci? Ne bih komentirao nijednog čelnika kluba jer bih mogao reći nešto što ne bi bilo primjereno.

Šansa drugima

Je li dobar put kojim se dolazi na prvoligašku listu?

- Od sudačkih početaka do suđenja u Prvoj ligi treba proći deset godina, ne ide to preko noći. Komisija za suce napravila je novi Pravilnik, suce više neće pratiti kontrolori, nego mentori, kako je to u cijelom svijetu. Kod nas su tek u zadnje dvije godine pojedini arbitri imali mentore. U svakom slučaju, ne može suđenje do prije tri mjeseca biti više nego vrlo dobro, a sad, odjednom, užasno zato što se pojavilo desetak pogrešaka. U ne znam koliko kola. Kad bismo uzeli broj utakmica i pogrešaka, ispada da se događaju na 5-6% susreta.

Niste jasno rekli hoće li se smanjiti liste.

- Točno je da suci moraju imati više utakmica, mi smo i pokušali da oni iz elitne skupine budu najčešće delegirani, međutim njih je nekoliko napravilo niz pogrešaka zbog kojih su morali svaki put pauzirati dva kola, i trebalo je šansu dati drugima. To se, jednostavno, tako dogodilo, mislim da nema nikakvog posebnog razloga zašto je tako. Komisija stoji iza sudaca, tragedija je što u našem društvu nitko neće kazati da smo imali vrhunski odsuđenih, a teških utakmica. Valjda kad je odlično, to je normalno, to pada s neba, a kad se na utakmici, eto, Hajduk - Lokomotiva napravi kiks kod jednog zaleđa od 20 centimetara, iako je sve ostalo sjajno odrađeno, onda se govori da je suđenje katastrofa. To nije istina, ako ćemo realno i objektivno. A ako ćemo biti nekorektni, onda možemo reći da je katastrofa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 11:19