Armadin transparent u čast legendarnog Blage Zadre
 CROPIX Cropix
SPEKTAKL ZA PAMĆENJE

Show na Rujevici gledao i najpopularniji Riječanin na svijetu: ‘Sletio sam u Zagreb i odmah prema Rijeci‘

I prije dvoboja Rijeke i Dinama moglo se naslutiti da napokon slijedi jedna prava nogometna priča
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. listopad 2021. 19:09

Nogometna Rijeka kao da je "nanjušila" krv, kao da se vratio onaj šampionski osjećaj. Ili je samo do prekrasnog i relativno toplog jesenskog dana. Uglavnom, već sat vremena prije utakmice vidjelo se da će to ipak napokon biti jedna prava, predpandemijska nogometna priča, da će tribine Rujevice biti jako dobro ispunjene. Ipak, s kime god smo pričali prije derbija, malotko je očekivao da će nakon prvih 45 minuta Rijeka imati velikih 3:0.

image
CROPIX Cropix


- Nadam se pobjedi, očekujem barem bod. Jesam optimist, ha? - pričao nam je jedan postariji navijač u dresu Josipa Drmića, za kojega kaže da je najbolji napadač HNL-a, bez premca.


- Zabit će Drmić sigurno barem jedan, a sad, koliko ćemo primiti, vidjet ćemo - dobacio je njegov kolega.

image
Dragan Skočić
NIKKU/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Nikku/Xinhua News/Profimedia


Dalo se i po glasu zaključiti da mu pivo koje je držao u ruci nije bilo prvo, a dok se Rujevica pomalo punila, naletjeli smo i na Dragana Skočića. Možda možemo reći da se radi i trenutno najpopularnijem Riječaninu u svijetu, izbornik je Irana, koji je vrlo blizu plasmanu na Svjetsko prvenstvo, u zadnjih 11 utakmica ima 10 pobjeda i remi, a Iranci, ludi za nogometom kakvi već jesu, trenutno ga uistinu obožavaju. Skočić je po završetku listopadske reprezentativne akcije došao kući i odmah na utakmicu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


- Ja sam bolestan za nogometom. Sletio sam u tri ujutro u Zagreb i odmah prema Rijeci, da vidim izbliza ovaj derbi. Štoviše, trebao sam biti u Saudijskoj Arabiji na jednoj utakmici, ali se to izjalovilo zbog COVID mjesta i testova pa sam kupio kartu i došao kući. Što očekujem? Ha, Dinamo mi se i dalje čini boljim od ostatka lige, ima najviše kvalitete. Ali, sve je moguće, naravno - razmišljao je Skočić.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


Nije prihvatio tezu da se već može pakirati za Katar i da mu SP više ne može promaknuti.
- Ma, u Aziji ima puno dobrih, izjednačenih reprezentacija, mi iduću utakmicu igramo s Libanonom, koji je također neugodan. A znate kako je, u Iranu svi misle da smo mi "ti" i da se podrazumijeva da se plasiramo u Katar.


U njegovoj reprezentaciji igra i jedan dinamovac, Sadegh Moharrami.
- Ovu utakmicu s Korejom nije odigrao na svojoj razini, pobjegao mu je Son kod pogotka. Dobro, nije samo on bio kriv, bilo je tu dosta pogrešaka, ali i on je malo zakasnio.

image
Damir Mišković
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


Bio je u loži Rujevice i Rijekin gazda Damir Mišković, primijetili smo i bivšega trenera Simona Rožmana. Na tribini puno menadžera, skauta brojnih klubova. I sjajna atmosfera!


Tribine odlično popunjene, samo se posjeta na utakmici s PAOK-om može mjeriti s ovom, nedjeljnom. Na početku čestitke i prigodni poklon Escovalu za 100. nastup u Rijekinom dresu (ovaj mu je bio 103.), zatim i minuta šutnje za nedavno preminulog Nikolu Tomca, bivšeg Rijekina direktora.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

A onda do kraja više nitko nije šutio, pogotovo nakon što je Drmić načeo Modre u sedmoj minuti. Rujevica je "igrala" u ritmu Rijekinih golova, publika je i na glavnoj tribini ustajala nakon svakog dobrog poteza svojih ljubimaca, kao i na svaku, po njima dvojbenu, odluku suca Pajača. Na poluvremenu "ludnica", čitava Rujevica pjeva "Tko ne skače, dinamovac"..., s razglasa se ori: "Ajme meni nije mi dobro"... Velika riječka fešta već je bila spremna, međutim, drugo poluvrijeme donijelo je dramu, Dinamov povratak u utakmicu.

Nije utihnula Rujevica, štoviše navijanje se nakon Dinamova drugog gola i rasplamsalo, prava nogometna atmosfera. Ali, kako je rasla nervoza na terenu, rasla je i u publici, proključalo je u 71. minuti. Jedan start Menala na Ampemu kod aut crte sudac Pajač procijenio je kažnjivim tek žutim kartonom, publika je mislila je da je trebao biti isključen. Poletjela je domaća klupa, s tribine su poletjele prema Pajaču neke plastične čaše i boce s tribine, čule su se i uvrede na njegov račun. A kad je Dinamo zabio treći pa je gol poništen, Rujevica je odluku pozdravila pjesmom i pljeskom. Od euforije, do ljutnje, bijesa i razočaranja i nazad.


Iza jednog gola Armada, iza drugog BBB-i u onom "kavezu". Očekivana prepucavanja, ali i ista ideja, u 30. minuti i jedni i drugi obilježili su transparentima i skandiranjem 30. godišnjicu pogibije vukovarskog heroja Blage Zadre.

Linker
22. listopad 2021 00:04