NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
PROBLEMI NA ŠUBIĆEVCU

Šibenik bez prvoligaške licence! Jedini nije prošao od klubova iz elite, evo gdje su zapravo zapeli...

Klubovi koji su odbijeni mogu podnijeti žalbu do 5. svibnja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. travanj 2021. 19:25

Devet prvoligaša i dva drugoligaša (Hrvatski dragovoljac i Cibalia) dobili su licence za Prvu HNL u sljedećoj sezoni. Šibenik jedini nije prošao od članova elitnog ranga, kod njih je zapelo s financijskim izvještajem, ali još imaju vremena to popraviti jer konačnu odluku donosi Žalbeno tijelo. Za pretpostaviti je da će Šibenčani imati sve riješeno kad se ono sastane.

Dakle, licence za Europu i Prvu HNL dobili su Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra 1961, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo i Varaždin. Za Prvu HNL još i HD i Cibalia, s time da je pravilo da klub u drugoj ligi mora biti najmanje na trećem mjestu kako bi imao pravu ući u viši rang. Cibalia je trenutačno na desetom mjestu, ali Dragovoljac je drugi i s jakom dobrim izgledima da završi kao pobjednik te se vrati u Prvu HNL.

BSK Bijelo Brdo, ovog časa vodeće, nije ni tražilo licencu za Prvu ligu, ali Rudeš i Opatija jesu. S time da je Rudeš još nema ni za Drugu ligu.

Za Drugu ligu licencu su dobili: Belišće, BSK Bijelo Brdo, Croatia Zmijavci, Dinamo II, Dubrava Tim Kabel, Inter, Junak, Kurilovec, Kustošija, Lučko, Međimurje, Opatija, Osijek II, Orijent, Sesvete, Solin i dakako klubovi koji su je zaslužili i za Prvu ligu. Hajduk II je na vrijeme odustao od natjecanja i neće snositi nikakve sankcije što će prestati djelovati na kraju tekuće sezone. Sve su Bijeli napravili po propisima.

Ublaženi uvjeti

Za drugu ligu nisu prošli te moraju na popravni: Crikvenica, Dugopolje, Hrvace, Jarun, Karlovac 1919, Marsonia, Mladost Ždralovi, Rudar Labin, Rudeš, Split, Trnje, Vukovar 91, Zagorec i Zmaj. S njima je i Šibenik koji dok ne dostavi ispravan financijski izvještaj neće imati papire niti za drugi razred.

Klubovi koji su odbijeni mogu podnijeti žalbu do 5. svibnja. Potom Žalbeno tijelo u drugom stupnju ima rok do 27. svibnja donijeti konačne odluke. Iskustvo govori da rijetko tko ostane bez licence, ali bilo je i takvih primjera.
Inače, uvjeti su ove godine ublaženi zbog pandemija koronavirusa. Tako je uvedena posebna mjera pa tražitelj licence može pod posebnim uvjetima do 30. lipnja 2021. jednostrano odgoditi plaćanje obveza prema zaposlenicima, a koje su nastale do 31. prosinca 2020. i to do maksimalnog iznosa od 15 % ukupnih izdataka za plaće u prethodnoj godini, pod uvjetom da je dokazao pad prihoda od domaćih natjecanja u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

Izdane licence za I. HNL za 2021./22.

1. HNK CIBALIA
2. GNK DINAMO
3. HNK GORICA
4. HNK HAJDUK
5. NK H. DRAGOVOLJAC
6. NK ISTRA 1961
7. NK LOKOMOTIVA
8. NK OSIJEK
9. HNK RIJEKA
10. SNK SLAVEN
11. NK VARAŽDIN

Izdane licence za II. HNL za 2021./22.

1. NK BELIŠĆE
2. NK BSK
3. NK CROATIA
4. GNK DINAMO – II. momčad
5. NK DUBRAVA TIM KABEL
6. NK H. DRAGOVOLJAC
7. NK INTER-ZAPREŠIĆ
8. NK ISTRA 1961
9. NK JUNAK
10. NK KURILOVEC
11. NK KUSTOŠIJA
12. NK LUČKO
13. NK MEĐIMURJE
14. NK OPATIJA
15. HNK ORIJENT 1919
16. NK OSIJEK – II. momčad
17. NK SESVETE
18. NK SOLIN
19. NK VARAŽDIN

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:12