Vlado Kos / CROPIX
ISTRA SREDILA VARAŽDIN

Šibeniku druga pobjeda, Bartolović donio slavlje Cibaliji, novi kiks Splita

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. ožujak 2012. 15:35

ZADAR – ŠIBENIK 0-1 (Malčić 38)

Onaj tko nekim slučajem nije znao gdje su Stanovi, da su u Zadru, a da je nekim čudom zalutao na utakmicu, nije mogao ništa drugo nego zaključiti da je Šibenik domaćin, a Zadar gost. Takav je bio kontekst jučerašnje nogometne priredbe u kojoj je šibenska momčad držala sve konce u svojim rukama, dok se Zadar - priznao je to i Dalibor Zebić - osramotio.

Ideja Gorana Tomića, svakako zanimljivog mladog trenera, bila je kako Zadru oduzeti i najmanji komadić manevarskoga prostora, te kako zatvoriti sve staze prema Hrvoju Slavici. Mora se priznati da je Tomić uspio, odredio je impostaciju koja je za domaćina bila nerješiva enigma. Veliki pritisak već u polju Zadra, stalno kretanje, a kad je ustrebalo, Šibenčani su pribjegavali benignim prekršajima i tako unosili još više pomutnje u redove svoga suparnika. Bilo je pitanje vremena kad će gosti dočekati pravu priliku, a dočekali su je u 37. minuti.

0:1 Malčić (11 metara)

Dubinska lopta upućena je u kazneni prostor Zadra s desne strane, domaća obrana nije uopće reagirala i lopta je preko Jonjićeva sektora došla do Malčića. U međuvremenu je vratar Gluić loše reagirao i u zakašnjelom istrčavanju pokupio Malčića za klasični kazneni udarac. Malčić je bio precizan.

Do kraja poluvremena Zadar nije napravio ništa osim što je Vasilj slučajno pogodio lijevu vratnicu, to se rodilo iz njegova namjere da centrira nekom od suigrača.

Da je Željko Malčić u drugom poluvremenu bio pribraniji (49. i 53. minuta) mogao se proslaviti hat - trickom, no dvaput je Gluić uspio obraniti. I kolega mu H. Slavica na drugoj strani imao je dvije dobre obrane, no bitno je istaknuti da su to bili više isforsirani udarci i teška nesnalaženja poput Tokićeva u 72. minuti ili Ivančićeva u zadnjoj minuti. On, Ivančić, nije ni s tri metra uspio poentirati u 79. minuti nakon što je lopta nekako prošla između igrača Šibenika. Iznenadila ga...

ZADAR: Gluić - Prahić, Jerbić, Jonjić - Gržan, Surać, Fuštar, Ćurjurić, Vasilj - H. Tokić, Ivančić

ŠIBENIK: H. Slavica – Maruna, Grubić, Spahija, Blaić – Mišlov, Anić, Georgievski – Malčić, M. Slavica, Vuk

CIBALIA – KARLOVAC 2-0 (Bartolović 32, 84)

Karlovac, koji je u Vinkovce stigao s najnovijim kormilarom ( Krešimira Ganjtu zamijenio je Sanjin Lucijanić), za Nebesko-plave bio je jednadžba s desetak nepoznanica. Malo toga su u vinkovačkom taboru znali o protivniku koji je tijekom zimske stanke iz temelja rekonstruirao momčad. Stoga su se Vinkovčani maksimalno koncentrirali na vlastitu izvedbu, od početka dvoboja - uoči kojeg je minutom šutnje odana počast nedavno preminulom Cibalijinom navijaču, legendarnom Vinku Boti - iskazivali su napadačku ambiciju. U prvih 10 minuta karlovački čuvar mreže Kalinić imao je pune rukavice posla, a mrežu je, unatoč određenoj nesigurnosti koju je iskazivao, uspio ostaviti netaknutom.

Karlovac se u tom razdoblju uglavnom brinuo o vlastitom golu, tek povremeno su gosti prijetili Matkoviću, u novinarskim bilježnicama upisana su dva pokušaja, doduše prilično sramežljiva, a autorski su ih potpisali Šimek i Krznarić.

Cibalia je igrala vrlo organizirano, kombinatorno, polako se, ali sve jasnije, iščitava Toplakov rukopis, trener VK prvoligaša upravo je to i obećao prošle jeseni kada je njegova momčad nizala pozitivne rezultate, ali izvedbe su bile prilično bljedunjave. Domaći do vodstva ipak nisu uspjeli stići organiziranom igrom, nego iz prekida i to - najstrože kazne.

1:0 - Bartolović (11 m)

U kutu karlovačkog kaznenog prostora u srazu su se našli Bartolović i Konta; iskusni Cibalijin ofenzivac je bio oboren, sudac Krečak bio je blizu i u dobroj poziciji i bez razmišljanja pokazao nje na "kreč". Ulogu realizatora preuzeo je Bartolović koji je Kalinića poslao u jednu, a loptu rutinski plasirao u drugu stranu.

U drugom poluvremenu igra se razvodnila, utakmica nije bila niti izbliza tako sadržajna kao u prvih 45 minuta. Cibalia je, stekao se takav dojam, igrala koliko je bilo potrebno za očuvanje minimalne prednosti, a Karlovčani naprosto nisu imali moći za izjednačenje.

U 85. ipak je nestao i onaj dašak dramatike...

2:0 - Bartolović

Slijeva je u kazneni prostor gostiju ubacio Puljić, Bartolović se našao usamljen na suprotnoj vratnici i rutinski, sa 5-6 metara, pogodio za 2:0!

Ovom pobjedom Cibalia je uhvatila kakav-takav priključak za europskom zonom i svoju seriju neporaženosti rastegnula na već 11. utakmicu...

CIBALIA: Matković - Radotić, Župarić, Lučić, Čuljak - Matoš, Jurić - Bartolović, Vitaić, Pavličić - Kresinger

KARLOVAC: Kalinić - Babić, Konta, Anić, Šimek - Celio, Rukavina, Krznarić, Štefančić - Sopčić, Gerc

SPLIT – LUČKO 1-1 (Jelić 38 / Buden 87)

U prekid serije od četiri utakmice bez pobjede (samo jedan od mogućih 12 bodova), Split je krenuo žestoko i izborio tri kornera zaredom. U svečanoj loži smjestio se trener Hajduka Krasimir Balakov sa suradnikom Jončom Arsovom i glasnogovornikom Antom Bilićem, a zanimljivo je notirati da je susretu prisustvovao i tajnik omladinske škole Splita Špiro Barbarić. On je u četvrtak pušten na slobodu nakon što su ispitani svi svjedoci u slučaju protiv njega i bivšeg sportskog direktora Nenada Pralije.

Split je pritiskao, ali na pravu prigodu čekalo se do 29. minute kad je Hrgović iz slobodnog udarca pogodio gredu. Lučko je na napade domaćina odgovarao prekršajima za žute kartone, u intervalu od pet minuta zaradili su ih Buden, Rendulić i Graf. Žustri Marčić u 34. minuti servirao je loptu Rebiću, mladi napadač Splita imao je na pladnju vodstvo za Crvene, ali loše je zahvatio loptu. Što nije uspio on, četiri minute kasnije realizirao je Jelić. Centarfor pristigao iz Šibenika zabio je drugu utakmicu u nizu, izvanredan centaršut Marčića efektno je smjestio u mrežu s pet metara. Snalažljivo se prikrao iza leđa Žižiću i reagirao kao kobra.

Drugo poluvrijeme nije donijelo nikakav pomak u igri. Niti je Split osjetio rasterećenje uslijed vodstva, niti je Lučko krenuo po izjednačenje. Istina je da je Kopić rano mijenjao, poslao u igru Pejića i Sarića, ali jedina opasnost po vrata Splita bio je Vuković kojemu su jučer ispucavanja nogom predstavljala popriličan problem. U takvoj uspavanci nije bilo baš lako zapisati nekakvu priliku. U 71. minuti kresnuo je Vitaić s 30-ak metara iz slobodnog udarca. Lopta je pala pred Kovačića i iznenadila ga, reagirao je nespretno, ali za njega je završila sretno. Odbijena lopta sjela je na gredu.

Posljednjih desetak minuta Lučko je otvorilo gard do kraja, pritisnuli su i u 87. minuti dočekali izjednačenje. Slobodan udarac na više od 30 metara izveo je Buden, bio je to strašan udarac koji je odsjeo u gornjem desnom kutu Vukovića.

SPLIT: Vuković - Marčić, Križanac, Vidić, Hrgović - Čulić, Vitaić - Čop, Golubar, Rebić - Jelić.

LUČKO: Kovačić - Buden, Žižić, Graf, Rendulić - Kovačević, Blagojević, Petrak - Novak, Šarić, Rak

ISTRA 1961 – VARAŽDIN 2-1 (Belle 23, Jelić 78/Glavina 40)

Nakon cjelotjednog natezanja i neizvjesnosti nogometaši Varaždina ipak su istrčali na travnjak pulskog stadiona. Neizvjesnost je trajala do 13 sati, kada je otprilike zaključeno da postoje svi preduvjeti (dogovori s vjerovnicima) da bi gosti mogli odigrati utakmicu i istovremeno se spasiti, barem za sada, diskvalifikacije u županijsku ligu.

Povuci-potegni oko utakmice zasigurno je osujetilo Puljanima barem 700-800 ljudi koji su ostali kod kuće praktično uvjereni da te utakmice neće biti. Što je više utakmica odmicala, tribine su bile ipak punije te se u konačnici na "Drosini" skupilo 1700 gledatelja.

U prvom dijelu vidjeli su uglavnom igru na gol gostiju koju su Puljani okrunili golom Henrija Bellea u 22. minuti.

1:0 - Belle

Ottochian je po desnom boku izigrao obranu Varaždina, vratio je Belleu, koji je poslao loptu u mrežu.

Puljani su nastavili napadati i imali su još nekoliko prilika koje nisu realizirali zbog nepreciznosti. Kazna zbog toga je stigla, potpuno neočekivano, u 40. minuti.

1:1 - Glavina

Barbarić, do tog trenutka korektnog nastupa krivo dodao loptu na svojoj polovici, Varaždinci su krenuli prema 16-ercu gdje je loptu primio Glavina i plasirao u lijevi donji kut nedužnog Prskala. Šteta za Puljane, ali veliki poticaj za goste iz Varaždina koji su unatoč svim teškoćama borbeno odradili prvo poluvrijeme i upisali pozitivan rezultat.

Puljani su prvih 15-20 minuta izgledali kao da su im odsječene noge. Kao da su se uplašili da bi mogli ovu "unaprijed dobivenu" utakmicu završiti bez očekivanog uspjeha. Gosti su, doduše, bili bez osobitih prigoda da ugroze pulski gol, ali su nervoze na tribinama bile dodatni uteg ionako zavidnoj dozi nervoze među igračima. Sva sreća da je u 78. minuti Istra došla do pobjedonosnog pogotka.

2:1 - Milić

Naime, Križman je izvrsnom loptom u dubinu izbacio Milića, koji se sjurio prema golu Varaždinaca i onda je preciznim udarcem ljevice poslao loptu u mrežu nedužnog Mrmića.

Bilo je to oslobođenje od muke. Puljani su igrali ispod svojih mogućnosti, prvenstveno zato što su u očekivanju posve zaboravili da je ipak najvažnije biti maksimalno našpanan. Ne radi se tu samo o htijenju koje je bilo prisutno, nego i koncentraciji. Da je bilo više dekoncentracije, Puljani bi izvojevali uvjerljiviju i manje stresnu pobjedu. Simbolika je toga akcija kad je odmah nakon drugoga gola Stipe Bačelić-Grgić sam išao prema golu Mrmića, ali nije iskoristio tu šansu da skrati muke svima na stadionu.

Igračima iz Varaždina svaka čast na trudu i htijenju, osvjetlali su obraz klubu za razliku od mnogih drugih.

ISTRA 1961: Prskalo – Sušić, Marić, Barbarić, Milić – Anđelković, Batarelo, Ottochian – Belle, Križman, Roce

VARAŽDIN: Mrmić – Rašić, Conjar, Lončar, Katanec – Grgec, Glavina, Jagačić – Sačer, Vugrinec, Antolek. Trener: Branko Janžek

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. lipanj 2024 13:25