Tom Dubravec / CROPIX
ČORNOMOREC - SPLIT 0-0

Sjajni Andrija Vuković smirio Ukrajince i odveo Split do najvećeg uspjeha u povijesti!

Najveći je to uspjeh Splita u povijesti, nemoguće je to izmjeriti i staviti u kontekst, ali jedno je sigurno. Svi u Parku mladeži trebaju uživati u ovome
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. kolovoz 2014. 15:19

Split nastavlja svoju čudesnu europsku avanturu, Crveni će igrati u doigravanju za plasman u skupinu Europske lige nakon što su obranili dva pogotka prednosti protiv Čornomoreca u uzvratnoj utakmici. Najveći je to uspjeh Splita u povijesti, nemoguće je to izmjeriti i staviti u kontekst, ali jedno je sigurno. Svi u Parku mladeži trebaju uživati u ovome, biti dio povijesti definitivno je nešto specijalno, nešto što će se pamtiti za sva vremena.

Već od starta Čornomorec je pritisnuo, ništa neočekivano. Dapače, s obzirom na zaostatak doista nisu imali što čekati. Prva prilika otvorila im se već u 3. minuti kad je sudac Manzano malo preoštro dosudio indirektan udarac zbog visoko podignute noge nekoga u obrambenim redovima Crvenih. Nakon kratkog dodavanja na 20-ak metara raspalio je Aržanov, Vuković odbio pred usamljenog Sivakova i činilo se da gostima nema spasa. No, Vuković je i to uspio obraniti, baš čudesno, onako kako nas je navikao otkako je stao na vrata umjesto ozlijeđenog Zagorca. I u 11. minuti bilo je opasno, ovoga puta nakon kornera. Lopta je prošla kroz šumu nogu do Teikeua na drugoj vratnici, ali i njega je ona iznenadila, te se od njegove noge odbila preko grede. Nešto kasnije zaprijetio je glavom Fomin, Vuković je to lagano obranio.

U 20. minuti eto i Splita u ozbiljnoj napadačkoj akciji. Belle je izmakao pažnji uže obrane kluba iz Odese, ušao u šesnaesterac, no tu ga je već stigao Slinkin i zasmetao u trenutku šuta. Bezotosnij je taj udarac svejedno odbio u korner. Od toga trenutka nastojanja domaćina su malo splasnula, Split je došao do daha, uveo se u utakmicu. U 28. minuti Fomin je pokušao inscenirati prekršaj Galovića, natjerati Manzana da pokaže na bijelu točku, ali španjolski sudac jedva da je trepnuo. Osjetilo se da iz igre Čornomorec teško može do prilike, međutim, bilo je dosta prekida oko šesnaesterca, nakon jednog takvog nastradao je Radotić. Split je nekoliko minuta igrao s desetoricom, u tom intervalu Čornomorec je izveo čak tri kornera. Niti jedan nije bio posebno opasan.

Pred kraj poluvremena lijevi bek Slinkin probio se u šesnaesterac, imao je Fomina u sredini, ali htio je sam završiti akciju i u tom trenutku Galović je uspio ući u blok. Split nije ostao dužan, Belle je donio loptu Biliću, devetka Crvenih je pokušavala pronaći poziciju za udarac, ali nije prevario Sivakova.

Nastavak je počeo u laganom ritmu, do 58. minute ništa vrijedno spomena, a tada je Vuković još jednom potvrdio briljantnu formu. Istina, Šinder je bio u ofsajdu, no ostaje podatak da je bio samo dva metra udaljen i da je mahanje zastavicom Martineza Munuere tek naknadno uočeno i označeno.

Čvrsta i odgovorna igra Crvenih kao da je razoružala domaćine, nikako se nisu uspjeli konkretno primaknuti Vukoviću. Trener Grigorčuk kao da nije imao vjere u igrače s klupe, ništa nije pokušavao promijeniti. Čekao je do 83. minute s prvom reakcijom. Da se igralo za bodove, Split bi sigurno krenuo po sva tri boda. I ovako je imao nekoliko situacija za ugroziti Bezotosnija, no nedostajalo je preciznosti u otvaranju. Nema veze, vrijeme je prolazilo, uspjeh je postajao sve bliži i opipljiviji. Uspjeh kakvom se malo tko nadao na početku europske priče. Da bi se Split vratio neporažen brinuo je Vuković, nesavladiv i u 90. minuti kad je glavom pucao Sivakov. Šteta što Rog na kraju nije zabio pogodak, imao je lijepu zgodu, ali je poslao loptu pokraj lijeve vratnice Bezotosnija.

ČORNOMOREC – SPLIT 0-0

ODESA – Stadion Čornomorec. Gledatelja 11.453.

ČORNOMOREC (4-2-3-1): Bezotosni 6 – Zubejko 5,5 (od 89. Kabajev), Teikeu 6, Sivakov 6,5, Slinkin 6 – Gaj 6, Kovaljčuk 5,5 (od 89. Grečiškin) – Aržanov 5,5, Didenko 5,5 (od 83. Nazarenko), Šinder 6 – Fomin 5,5. Trener: Grigorčuk 5,5.

SPLIT (4-4-2): Vuković 7 – Radotić 6 (od 82. Ibriks), Galović 6,5, Glumac 6,5, Glavina 6 – Belle 6,5, Vidović 6, Dujmović 6,5, Roce 6 (od 72. Erceg) – Rog 6,5, Bilić 6 (od 82. Bagarić). Trener: Matić 6.

Sudac: Jesus Gil Manzano 6,5. Pomoćnici: Nevado Rodriguez, Martinez Munuera. Četvrti sudac: Perez Montero (svi Španjolska). Delegat: Wattebled (Francuska).:

Žuti kartoni: Glumac (13 – prekršaj), Radotić (80 – prekršaj), Dujmović (90 – nesportsko ponašanje), Sivakov (90 – nesportsko ponašanje).

Igrač utakmice: Andrija Vuković

ČORNOMOREC - SPLIT 0-0

KRAJ UTAKMICE, SPLIT JE 4. PRETKOLU!

80. minuta - Split je deset minuta od raja.

63. minuta - Domaći sve više ulazi u pogreške, dok je Split i dalje koncentriran i čvrst. Još ih manje od pola sata dijeli od velikog uspjeha, mogu li izdržati?

57. minuta - Vuković je skinuo udarac Šindera iz blizine, ali još ranije je pokazano zaleđe...

55. minuta - Ukrajinski pritisak nije prežestok ni u nastavku. Splitska obrana igra bez pogreške.

Počelo je u nastavku.

Kraj prvog poluvremena!

44. minuta - Splićani su mogli zaprijetiti iz kontre, ali udarac Bilića u posljednji trenutak je blokiran.

31. minuta - Dobra vijest je da su se Ukrajinci primirili nakon početnih naleta i u posljednjih desetak minuta sve manje se igra ispred Vukovića.

29. minuta - Domaći su tražili jedanaesterac nakon sudara Galovića i Didenka, ali sudac je samo odmahnuo rukom.

20. minuta - Ovo je mogao možda biti i kraj priče u Odesi! Belle je dobio sjajnu loptu iz sredine, sjurio se prema golu, s lijeve strane tukao u bliži kut, ali vratar Ukrajinaca je odlično reagirao i odbio u korner. Velika šteta...

17. minuta - Treća velika prilika domaćih. Teikeu je pucao glavom iz dobre pozicija s desetak metara, ali lopta je išla preblizu Vukoviću tako da ju je vratar Splita uspio pokupiti.

16. minuta -Prvi pokušaj Crvenih. Belle je pucao sa 18 metara, otišlo je preko gola.

13. minuta - Splićani se pokušavaju nadigravati s domaćima, ali to im baš i ne polazi za rukom. Čornomorec je brz i opasa... Problem je što je i Tomislav Glumac dobio žuti karton.

11. minuta - Kakva prilika za Čornomorec. Nakon ubačaja iz kornera lopta je preletjela sve i pogodila Teikeua koji je bio samo dva metra udaljen od gola. Srećom po Split, lopta je u čudnom luku pala na gredu!

3. minuta - Velika šansa za domaće već na samomom početku. Aržanov je odapeo iz slobodnog udarca s 18 metara, Vuković je tešku loptu odbio samo do Sivakova koji je tukao iz blizine, ali vratar Splita je i to spasio te odbio u korner.

Utakmica je počela!

ČORNOMOREC (4-3-1-2): Bezotosni – Zubejko, Sivakov, Teikeu, Aržanov – Šinder, Kovaljčuk, Didenko – Gaj – Aržanov, Fomin. Trener: Grigorčuk.

SPLIT (4-2-3-1): Vuković – Radotić, Galović, Glumac, Glavina – Vidović, Dujmović – Belle, Rog, Roce – Bilić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. srpanj 2024 19:29